Servicii medicale gratuite de prevenție, screening, diagnostic și tratament în cancerul colorectal și pentru populația din Mehedinți

Servicii medicale gratuite de prevenție, screening, diagnostic și tratament în cancerul colorectal și pentru populația din Mehedinți

joi, 8 decembrie 2022
Servicii medicale gratuite de prevenție, screening, diagnostic și tratament în cancerul colorectal și pentru populația din Mehedinți

Peste 50.000 de olteni vor putea beneficia până la sfârșitul anului 2023 de servicii medicale gratuite de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament al leziunilor premaligne colorectale. Acțiunea este implementată de Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova în parteneriat cu Asociația „Mereu pentru Europa” și va fi derulată în cadrul proiectului „Servicii medicale performante de prevenție, diagnostic și tratament endoscopic în cancerul colorectal“ - ROCCAS, în perioada noiembrie 2020 – decembrie 2023.

Lansarea programului în județul Mehedinți va avea loc vineri, 9 decembrie 2022, la Palatul Culturii „Teodor Costescu“, din Drobeta-Turnu Severin, Sala „Virgil Ogășanu”, începând cu ora 12.00. La acest eveniment participă atât coordonatorii echipei de implementare: prof. univ. dr. Dan-Ionuț Gheonea, director științific al proiectului din partea Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, și Dan Neagoe-Băcanu, coordonator proiect din partea Asociației „Mereu pentru Europa”, dar și reprezentanți ai Consiliului Județean Mehedinți, Marius Screciu, primarul Municipiului Drobeta-Turnu Severin, reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Mehedinți, reprezentanți ai asociațiilor de pensionari din județ, precum și numeroși medici de familie interesați de implicarea în proiect.

Grupul țintă al programului de screening „Servicii medicale performante de prevenție, diagnostic și tratament endoscopic în cancerul colorectal“ îl reprezintă persoanele cu vârste între 50 și 74 de ani din județele Dolj, Olt, Gorj, Mehedinți și Vâlcea, peste 60% dintre acestea fiind selectate din medii sociale dezavantajate. Din cele peste 50.000 de persoane incluse în program, aproximativ 2100 vor beneficia de servicii medicale de endoscopie digestivă inferioară. 

ROCCAS reprezintă un proiect amplu, cu multiple implicații atât pentru grupul țintă, cât și pentru întreaga populație din Regiunea Oltenia. Beneficiile pe termen lung ale proiectului sunt scăderea costurilor serviciilor medicale prin aplicarea tratamentului în fază incipientă, creșterea duratei de viață a grupului țintă, aderarea la un comportament corect în domeniul prevenției, atât din partea pacienților cât și din partea medicilor de familie.

Pentru ca rezultatele proiectului să fie cele scontate este nevoie de o amplă implicare comunitară. Un rol extrem de important în derularea proiectului îl vor avea medicii de familie care, împreună cu autoritățile locale, dar și cu mass - media, care vor informa comunitățile în care activează de beneficiile participării la acest proiect. În plus, rolul medicilor de familie va fi unul definitoriu în stabilirea grupului țintă, ei fiind practic principalii actori care se vor ocupa de selecția pacienților eligibili și de înscrierea acestora în program.

 Proiectul „Servicii medicale performante de prevenție, diagnostic și tratament endoscopic în cancerul colorectal“ este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020 și beneficiază de un buget de cinci milioane de euro.

Cancerul colorectal ocupă locul IV în lume ca incidență și 11% din toate tipurile de cancer. Peste un million de persoane sunt diagnosticate anual cu această afecțiune. În România, cancerul colorectal este unul dintre cele mai letale tipuri de cancer, având o mortalitate peste media mondială.

 

Vezi și

Actualizat la 08.12.2022, 11:42