Excelăm dintotdeauna. Învățământul medical universitar în această parte a României s-a dezvoltat firesc și viguros. Modernizarea țării a însemnat o autocunoaștere în profunzime, limpezirea obiectivelor, conturarea unor viziuni coerente în privința dezvoltării țării. Lucrul împreună, încrederea, dăruirea fără rest sunt principii care susțin valoarea, durata și viața. Aceleași principii au fundamentat și edificarea Facultății de Medicină în anul 1970, anunțată ca atare la 10 februarie 1970, în Decretul de înfiinţare a Facultăţii de Medicină din Craiova în cadrul Universităţii din Craiova. Chiar și acest act de naștere oficializează acest principiu identitar al instituției noastre, anume spiritul partenerial, de incluziune, de comuniune și colaborare. Decretul preciza că Institutul de Medicină şi Farmacie din Bucureşti va acorda sprijin metodologic, didactic şi ştiinţific noii facultăţi. Suntem mândri că la 5 decenii de la acest moment, am devenit noi înșine un partener puternic, un pilon esențial al învățământului medical universitar românesc.
Inaugurarea Facultăţii de Medicină din Craiova a avut loc la 1 octombrie 1970, odată cu noul an universitar, când primea în amfiteatre 101 studenţi ai anului I de studiu, care vor absolvi în 1976 și vor intra în istoria învățământului românesc ca prima promoţie de medici formaţi la Craiova. De atunci, facultatea a dat anual promoţii de 150-200 absolvenţi, români și străini, veniți la Craiova de pe întreg mapamondul.
Dezvoltarea instituțională a urmat același ritm al firescului, al necesității, al pregătirii serioase. Astfel, în 1990 s-a înființat specializarea Stomatologie, în cadrul Facultăţii de Medicină din Craiova. Din 2003, ceea ce devenise între timp Facultatea de Stomatologie şi-a schimbat denumirea în Facultatea de Medicină Dentară, cu specializarea Medicină Dentară, în acord cu normele Uniunii Europene. Din 2008, la Facultatea de Medicină Dentară Craiova funcţionează şi specializarea Tehnică Dentară, acreditată din 2012.
În anul 1996 s-a înfiinţat specializarea Farmacie, respectiv Facultatea de Farmacie, moment care s-a dovedit un semn foarte clar al maturizării insitituționale. Anul universitar 1996/1997 aducea în amfiteatre 25 de studenţi pe locuri bugetate, la care s-au adăugat alţi 18 tineri licenţiaţi, care au dorit să urmeze o a doua specializare. Proiectul Facultății de Farmacie a devenit realitate tot dintr-o necesitate a proiectului de modernizare național și a fost sprijinit foarte puternic de echipele de cadre didactice de la Facultatea de Medicină și de la Facultatea de Medicină Dentară.
În anul 1998 Parlamentul României a înfiinţat prin Legea nr. 119/05.06.1998 Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova prin desprindere de Universitatea din Craiova. A început atunci o nouă vârstă a învățământului medical universitar românesc, etapa marilor proiecte de dezvoltare, de descoperire a imensului potențial pe care îl are Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova.
(vezi și Tudorel Ciurea, Mihai Caragea, 50 de ani de învăţământ medical superior craiovean – de la facultate la universitate, Editura Medicală Universitară Craiova, 2020)
Documente de înființare:
Monitorul oficial 25 Aprilie 1947
Monitorul oficial 10 Septembrie 1965
Buletinul oficial al Republicii Socialiste România 12 Februarie 1970