Tehnici Imunologie

Tehnici Imunologie

ELISA

 

Metoda permite măsurarea concentraţiei autoanticorpilor prezenţi în probele de ser ale pacientului. în cadrul desfăşurării testului se dezvoltă o culoare din reacţiile efectuate. Intensitatea densităţii optice este direct proporţională cu cantitatea de autoanticorpi prezenţi

TEHNICI DE IMUNOFLUORESCENŢĂ

 

 

Tehnica imunofluorescenţei se bazează pe proprietatea fluorocromilor de a se fixa pe imunoglobuline (anticorpi cu specificitate faţă de  anumite antigene) fără a le modifica proprietăţile biologice.

Aceşti anticorpi, conjugaţi (marcaţi fluorescent), vor deveni trasori sensibili pentru antigenele tisulare şi, în urma legării lor de un antigen corespunzător, conferă fluorescenţă complexului antigen-anticorp format.

 

Se efectuează teste de screening şi diferenţiere pentru detectarea anticorpilor specifici ficatului: anticorpi anti-mitocondriali (anti-M2), anti-nucleari, anti-muşchi neted (anti-actină), detectaţi în boli autoimune cum sunt ciroza biliară primitivă, hepatite autoimune etc.

 

TEHNICI DE IMUNODIFUZIE

 

Imunodifuzia radială rămâne un test folositor şi facil de realizat. Serul pacientului, ca şi antigenul standard faţă de care se caută autoanticorpii, sunt plasate într-un strat de gel, iar în cazul corespondenţei imune apare un traseu de precipitare caracteristic şi vizibil macroscopic.

 

 

Actualizat la 13.01.2022, 11:25