Terapia dislexiei

Terapia dislexiei

 

Exista mai multe teorii despre tratarea cu succes a dislexiei insa nu exista de fapt un tratament care sa o vindece. Intrucat este o tulburare de prelucrare a informatiilor, ea nu se rezolva odata cu cresterea copilului, unele caracteristici ramanand prezente pe parcursul intregii vieti a celui in cauza. Sunt cunoscute metode speciale de terapie ale dislexiei dar succesul acestora este influentat, in mare parte, de recunoasterea timpurie a problemei. Dintre aceste metode fac parte: metoda Sindelar, metoda Meixner, metoda Delacato, metoda Ayres, metoda Gosy, etc.

 

Tot aici mai putem include terapia logopedica pentru dezvoltarea capacitatilor deficitare, pentru corectarea tulburarilor de pronuntie, pentru dezvotarea anumitor capacitati (pronuntia, intelegerea, vocabularul), interventii care usureaza insusirea scrisului dar si pentru prevenire in cazul copiilor cu predispozitie.

 

De asemenea, se poate apela, ca metoda de tratament, la kinetoterapie pentru coordonarea miscarilor, dezvoltarea echilibrului, eventuale tulburari in schema corporala, orientare in spatiu, etc.

 

Consilierea psihologica sau psihoterapia este necesara dislexicilor intrucat acestia se pot confrunta cu tulburari emotionale si de dezvoltare a personalitatii, stima de sine scazuta, complex de inferioritate, sentimentul inutilitatii, anxietate, tulburari psihosomatice, nevrotice sau tulburari de comportament. Mai multi autori sublinieaza importanta educarii mediului social in care traieste copilul dislexic. Consilierea parentala si consilierea/supervizarea pedagogilor va contribui la diminuarea problemelor emotionale, pe care le intampina copiii si astfel se va ajunge la dezvoltarea unei personalitati armonioase.

 

În cazul în care aveţi motive întemeiate să credeţi că aveţi dislexie, vă rugăm să consultaţi unul dintre specialiştii de aici .

Puteţi apela şi la Centrul Logopedic Interşcolar (din cadrul Centrului de Resurse şi Asistenţă Educaţională), str. Ludwig van Beethoven, nr. 2, Craiova, judeţul Dolj (la Agronomie).

 

 

Copyright © 2014 Centrul de Educaţie Medicală. Toate drepturile rezervate.

Actualizat la 08.09.2021, 18:28