LEGATURI
NOUTATI
Nu exista anunturi

Histologie

Descriere

Scurt istoric

Disciplina de Histologia a Facultăţii de Medicină Dentară a luat fiinţă īn anul 1990, odată cu Facultatea de Stomatologie, care funcţiona īn cadrul Universităţii din Craiova.

Sediu

Sediul disciplinei se află pe strada Petru Rareş, nr. 1-4 dispunānd de laborator propriu pentru desfăşurarea lucrărilor practice destinat studenţilor, şi de o bază materială (laboratoare de cercetare, aparatură de laborator, microscoape de cercetare), parţial proprie, parţial īn folosinţă comună cu disciplina de histologie a Fac. de Medicină Generală.

Colectivul actual

Activitatea de predare, curs şi lucrări practice este integral susţinută de Prof. univ. dr. Ileana Monica Baniţă.

Īn cadrul disciplinei activează ca tehnician dl. Emil Manea, care se ocupă cu asigurarea din punct de vedere tehnic a activităţii didactice (pregătirea materialului didactic, īntreţinerea aparaturii de laborator).

Obiective ale disciplinei

Aşa după cum se denumeşte, disciplina are drept principal scop al activităţii didactice īnsuşirea de către viitorul medic dentist a noţiunilor fundamentale necesare cunoaşterii la nivel microscopic a structurii normale a organismului uman. Īn acest sens se urmăreşte armonizarea informaţiei transmise studenţilor cu exigenţele curriculare impuse de necesitatea adaptării la īnvăţămāntul european, dar şi integrarea noţiunilor de histologie transmise īn cadrul mai larg al disciplinelor biologice fundamentale pe care studenţii le studiază īn primul an (anatomie, biologie celulară, biochimie, fiziologie, etc). Programa analitică a disciplinei este īmpărţită īn cadrul celor două semestre de studiu īn trei mari direcţii didactice: studiul ţesuturilor fundamentale, studiul histologic al cavităţii orale şi studiul histologic al sistemelor şi aparatelor ce alcătuiesc organismul. Primele două sunt cele care beneficiază de cel mai important număr de ore de predare şi de studiu practic. Disciplina noastră se constituie īntr-o bază de īnţelegere pentru disciplinele clinice şi īn acest scop urmărim ca noţiunile pe care le transmitem studenţilor să nu exceadă prin cantitatea de informaţii descriptive, īn acelaşi timp să fie sistematizate şi utile. Toate noţiunile de morfologie sunt īnsoţite de prezentarea histofiziologiei structurii respective şi de integrarea lor morfo-funcţională īn economia organismului.