Disciplina ELECTROTERAPIE, cuprinsă în planul de învățământ specializarea BFKT anul II (balneofiziokinetoterapie), Facultatea de Asistență Medicală, UMF din Craiova, este una dintre disciplinele de specialitate, care asigură formarea absolventului / licențiatului în fiziokinetoterapie în conformitate cu cerințele școlii medicale de fizioterapie la nivel european.
Electroterapia este o ramură a fizioterapiei care utilizează energie electrică pentru tratamentul diferitelor afecțiuni. Electroterapia este o disciplină complexă și diversificată, care necesită cunoștințe specializate pentru a fi aplicată în mod eficient și sigur. Tratamentele sunt personalizate în funcție de nevoile specifice ale fiecărui pacient, sub îndrumarea unui fizioterapeut sau a unui alt specialist în domeniul sănătății.
Electroterapia asociaza notiuni de fizica, biofizica si electrofiziologie, in scopul intelegerii si deprinderii modalitatilor prin care se pot folosi in scop terapeutic diferite forme de curenti electrici, camp electrostatic, radiatii electromagnetice, campuri magnetice, radiatii LASER, toate obtinute la nivelul unor aparate avand ca sursa curentul alternativ, sinusoidal de la retea.
Disciplina se desfasoara pe durata a doua semestre, totalizand 126 de ore, fiind organizata in 42 de ore de curs si 84 de ore destinate lucrarilor practice. Pe parcursul acestora, studentii primesc notiuni despre clasificarea, descrierea, indicatiile de folosire si contraindicatiile curentilor electrici terapeutici, precum si metodologia de prescriptie a acestora. Deasemenea, se prezinta aparatura care genereaza acesti curenti si se familiarizeaza studentii cu modul de folosire al aparatelor.
Programa disciplinei este detailată în fișierul atașat.
Activitatea didactică cu studenții anului II – BFKT, se desfășoară în Clinica de Medicină fizică și de Reabilitare a Spitalului Clinic Municipal Filantropia Craiova.
Cadrele didactice ale disciplinei (prof.univ.dr. Rodica Trăistaru, asistent.univ.dr. Macovei-Moraru Mihaela) sunt permanent implicate în activitatea de cercetare științifică, concretizată în comunicări la manifestări ştiinţifice și articole publicate, ca și prin publicarea unor cărți de specialitate.
Actualizat la 24.03.2025, 10:43