Programa

Programa

  • Disciplina de reabilitare orală este o disciplină fundamentală, obligatorie pentru ca un student să devină medic stomatolog. Cunoştinţele, deprinderile practice şi atitudinile învăţate la această disciplină integrează noțiunile teoretice și practice acumulate de studenți pe parcursul facultății, permițând însușirea raţionamentului medical de diagnostic și tratament complex, integrat, astfel încât absolventul să fie pregătit pentru piața muncii. Disciplina de reabilitare orală este disciplina care reproduce cel mai bine mediul de lucru din cabinetul stomatologic de stomatologie generală. 

PROGRAMA CURSURILOR

 SEMESTRUL I.

  1. Metodologia culegerii datelor anamnestice şi semiologice pentru formularea unui diagnostic corect şi complet. Comunicarea în medicina stomatologică cu echipa, cu pacienții și colaboratorii
  2. Metodologia examenului clinic în reabilitarea orală.
  3.  Metodologia utilizării datelor anamnestice în vederea solicitării examenelor complementare. Metodologia alegerii examenelor complementare necesare în stabilirea diagnosticului.
  4.  Elaborarea diagnosticului şi prognosticului în reabilitarea orală şi conceperea planului de tratament individualizat. Obţinerea consimţământului informat.
  5.  Secvenţializarea planului de tratament complex în reabilitarea orală. Evaluarea stării de sănătate generală a pacientului şi stabilirea posibilităţilor de realizare a planului de tratament stomatologic complex în funcţie de afecţiunile generale ale pacientului. 
  6.   Evaluarea pacientului cu afecţiuni acute oro-dentare. Definirea urgenţelor stomatologice. Diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor oro-dentare acute. 
  7. Controlul cariei dentare şi afecţiunilor cronice pulpare și periapicale – etapă a planului de tratament complex. 
  8. Controlul afecţiunilor parodonțiului marginal.
  9. Controlul uzurii dentare. Controlul bruxismului. Echilibrarea ocluziei dentare. 
  10. Etapa de tratament definitiv în cadrul planului de tratament complex de reabilitare orală. Algoritmul terapeutic utilizat pentru reabilitare individualizat în funcție de situația clinică a pacientului.
  11.   Tratamentele stomatologice elective din cadrul planului de tratament complex de reabilitare orală. Integrarea intervențiilor estetice stomatologice în planul de tratament din reabilitarea orală complexă.
  12. Etapa de înlocuire a dinţilor absenţi în cadrul planului de tratament complex de reabilitare orală. Posibilități de reabilitare orală la pacienţii cu edentaţii intercalate. Posibilități de reabilitare implanto-protetică la pacienții cu edentații intercalate.  Posibilități de reabilitare orală la pacienţii cu edentaţii şi parodontopatii marginale. Posibilități de reabilitare implanto-protetică la pacienţii cu edentaţii şi parodontopatii marginale.
  13.  Etapa de înlocuire a dinţilor absenţi în cadrul planului de tratament complex de reabilitare orală. Posibilități de reabilitare orală la pacienţii cu edentaţii terminale. Posibilități de reabilitare implanto-protetică la pacienții cu edentații terminale. Posibilități de reabilitare orală la pacienţii cu edentaţii totale. Posibilități de reabilitare implanto-protetică la pacienții cu edentații totale.
  14.    Etapa de menţinere a rezultatelor tratamentului – etapă cheie în cadrul planului de tratament complex de reabilitare orală.

     

SEMESTRUL II.

  1. Tehnici computerizate utilizate în reabilitarea orală. 
  2.  Reabilitarea orală la pacienţii cu uzură dentară.
  3. Reabilitarea orală la pacienţii cu bruxism.
  4. Reabilitarea orală la pacienţii cu nevoi speciale.
  5.   Individualizarea tratamentului de reabilitare orală în funcţie de vârstă: pacientul copil, pacientul adolescent, pacientul adult, pacientul vârstnic. Reabilitarea orală la pacientul anxios. Reabilitarea orală la pacientul cu probleme financiare sau motivaţionale.
  6. Reabilitarea orală la pacienţii cu dependenţe: fumători, alcoolici, dependenţi de droguri sau medicamente.
  7.  Managementul stomatologic al pacientului cu boli cardiovasculare. Profilaxia endocarditei bacteriene. Managementul stomatologic al pacientului cu HTA. Managementul complicațiilor cardiovasculare în cabinetul stomatologic.
  8. Managementul stomatologic al pacientului cu boli pulmonare.
  9. Managementul stomatologic al pacientului cu boli endocrine şi metabolice. Managementul stomatologic al pacientei însărcinate sau care alăptează.
  10. Managementul stomatologic al pacientului cu patologie imunologică. Managementul stomatologic al pacientului cu boli hematologice şi oncologice.
  11. Managementul stomatologic al pacientului cu boli gastro-intestinale. Managementul stomatologic al pacientului cu boli genito-urinare.
  12.  Aparatul de urgență din cabinetul stomatologic. Managementul urgenţelor locale și generale legate de anestezia locală în medicina dentară. Interacțiuni ale anestezicelor locale, antiinflamatoarelor și antibioticelor cu medicamentele utilizate de pacienți pentru terapia bolilor cronice.
  13.   Managementul stomatologic al pacientului aflat în  tratament cu bifosfonaţi, medicamente antiangiogenice.
  14.  Managementul complicațiilor locale în contextul afecțiunilor cardiovasculare, neurologice şi ale bolilor de nutriţie şi metabolism, ale bolilor respiratorii, alergice, endocrine.

BIBLIOGRAFIE

1.       Reabilitare Orală vol.II – Curs pentru studenţii anului VI, Sanda Mihaela Popescu, Ed. Sitech, Craiova, 2019

2.       Reabilitare Orală și Urgențe Medico-Chirurgicale,vol.I ed. aIIIa, Sanda Mihaela Popescu, Ed. Sitech, Craiova, 2019              

3.       Reabilitare Orală – Îndrumător de stagiu clinic, Sanda Mihaela Popescu, Ed. Medicală Universitară, Craiova, 2008, 2013

Legea nr. 95/2006. Titlul XV. Răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, sanitare şi farmaceutice. Acordul pacientului informat. Editura Best Publishing România 2006, 2016

 

TEMATICA LUCRĂRILOR PRACTICE

SEMESTRUL I.

1.      Metodologia culegerii datelor anamnestice şi semiologice pentru formularea unui diagnostic corect şi complet. Tehnici de comunicare în medicina dentară.

2.      Metodologia examenului clinic în reabilitarea orală.

3.     Metodologia utilizării datelor anamnestice în vederea solicitării examenelor complementare.

4.     Elaborarea diagnosticului şi prognosticului în reabilitarea orală şi conceperea planului de tratament individualizat. Obţinerea consimţământului informat.

5.      Secvenţializarea planului de tratament complex în reabilitarea orală. Evaluarea stării de sănătate generală a pacientului şi stabilirea posibilităţilor de realizare a planului de tratament stomatologic complex în funcţie de afecţiunile generale ale pacientului.

6.     Evaluarea pacientului cu afecţiuni acute oro-dentare. Diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor oro-dentare acute.

7.     Controlul cariei dentare şi afecţiunilor periapicale – etapă a planului de tratament complex.

8.    Controlul afecţiunilor parodontale.

9. Controlul uzurii dentare. Controlul bruxismului. Echilibrarea ocluziei dentare. 

10.  Etapa de tratament definitiv în cadrul planului de tratament complex de reabilitare orală.

11.  Tratamentele stomatologice elective din cadrul planului de tratament complex de reabilitare orală.

12.  Etapa de înlocuire a dinţilor absenţi în cadrul planului de tratament complex de reabilitare orală. Reabilitarea orală la pacienţii cu edentaţii intercalate. Reabilitarea orală la pacienţii cu edentaţii şi parodontopatii marginale.

13. Etapa de înlocuire a dinţilor absenţi în cadrul planului de tratament complex de reabilitare orală. Reabilitarea orală la pacienţii cu edentaţii terminale. Reabilitarea orală la pacienţii cu edentaţii totale.

14.  Etapa de menţinere a rezultatelor tratamentului – etapă cheie în cadrul planului de tratament complex de reabilitare orală. 

 

SEMESTRUL II.

1.     Tehnici computerizate folosite în reabilitarea orală.

2.      Reabilitarea orală la pacienţii cu uzură dentară.

3.     Reabilitarea orală la pacienţii cu bruxism.

4.     Reabilitarea orală la pacienţii cu nevoi speciale.

5.     Individualizarea tratamentului de reabilitare orală în funcţie de vârstă: pacientul copil, pacientul adolescent, pacientul adult, pacientul vârstnic - 

6.     Reabilitarea orală la pacientul anxios. Reabilitarea orală la pacientul cu probleme financiare sau motivaţionale.

7.     Reabilitarea orală la pacienţii cu dependenţe: fumători, alcoolici, dependenţi de droguri sau medicamente.

8.     Managementul stomatologic al pacientului cu boli cardiovasculare. Profilaxia endocarditei bacteriene. Managementul stomatologic al pacientului cu HTA.

9.     Managementul stomatologic al pacientului cu boli pulmonare.

10.  Managementul stomatologic al pacientului cu boli endocrine şi metabolice. Managementul stomatologic al pacientei însărcinate sau care alăptează.

11.  Managementul stomatologic al pacientului cu patologie imunologică. Managementul stomatologic al pacientului cu boli hematologice şi oncologice.

12.  Managementul stomatologic al pacientului cu boli gastro-intestinale. Managementul stomatologic al pacientului cu boli genito-urinare.

13.  Managementul stomatologic al pacientului aflat în tratament cu bifosfonaţi. Interacţiuni medicamentoase în cabinetul de medicină dentară.

14.  Aparatul de urgență din cabinetul stomatologic. Managementul urgenţelor locale și generale legate de anestezia locală în medicina dentară. Interacțiuni ale anestezicelor locale, antiinflamatoarelor și antibioticelor cu medicamentele utilizate de pacienți pentru terapia bolilor cronice.

 

  BIBLIOGRAFIE

1.       Reabilitare Orală vol.II – Curs pentru studenţii anului VI, Sanda Mihaela Popescu, Ed. Sitech, Craiova, 2019

2.       Reabilitare Orală și Urgențe Medico-Chirurgicale,vol.I ed. aIIIa, Sanda Mihaela Popescu, Ed. Sitech, Craiova, 2019               

3.       Reabilitare Orală – Îndrumător de stagiu clinic, Sanda Mihaela Popescu, Ed. Medicală Universitară, Craiova, 2008, 2013

Legea nr. 95/2006. Titlul XV. Răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, sanitare şi farmaceutice. Acordul pacientului informat. Editura Best Publishing România 2006, 2016

Actualizat la 24.10.2022, 11:31