Scrisoarea de intenţie/motivaţie

Scrisoarea de intenţie/motivaţie

 

 


Scrisoarea de intenţie, denumită şi scrisoare de motivare este documentul care alături de C.V. vă poate recomanda pentru un anumit job.

Conţinutul acesteia diferă în funcţie de situaţie însă indiferent de poziţia pentru care aplicaţi în documentul respectiv trebuie să se găsească neapărat căteva elemente.

În majoritatea situaţiilor scrisoarea de intenţie  reprezintă primul contact stabilit cu angajatorul şi poate fi singura şansă prin care îi poţi stărni acestuia curiozitatea şi îl poţi determina să-ţi citească CV-ul şi să te cheme la un interviu.

 

 

 

 

 

Pentru a-şi atinge scopul, orice scrisoare de intenţie trebuie să expirme în linii generale motivul pentru care aplici la jobul respectiv, argumentele care te recomandă în a fi potrivit pentru acea poziţie şi dorinţa de a fi contactat de angajator pentru a-ţi demonstra potenţialul profesional.

 

Scrisoarea de intenţie trebuie să reflecte stilul personal, aspectele care te diferenţiază de ceilalţi candidaţi să-ţi contureze unicitatea, capacitatea de argumentare, profesionalismul şi abilitatea de persuasiune.

 
Redactarea unei scrisori de intenţie

Pentru a realiza o scrisoare de intenţie  care să-ţi mărească şansele de angajare, orice candidat trebuie să ţină cont de existenţa în cuprinsul acesteia a unor elemente  caracteristice:


1. IDENTIFICAREA: atât identificarea expeditorului cât şi cea a destinatarului trebuie să fie cât se poate de complete.

În cazul în care scrisoarea este trimisă în format fizic, datele de identificare ale angajatului sunt trecute în partea de sus (nume, prenume, adresă de domiciliu, adresă de mail, nr. de telefon), iar în situaţia în care acerasta este trimisă în format electronic, aceste elemente sunt trecute la finalul scrisorii, în semnatură.

Destinatarul trebuie specificat şi el la începutul scrisorii. Dacă numele firmei este cunoscut, acesta trebuie trecut sub numele şi funcţia recrutorului (director HR sau altă persoană însărcinată cu angajările), date care vor fi introduse în formula de adresare de la începutul scrisorii.


2. INTRODUCEREA: este foarte important ca în partea de introducere a scrisorii să te identifici, să expui motivul care te-a determinat să trimiţi această aplicaţie, să precizezi foarte clar recrutorului postul vizat şi sursa prin care ai aflat de disponibilitatea jobului respectiv.


3. CUPRINSUL: este partea cea mai importantă  a unei scrisori de intenţie, în cel mult două paragrafe trebuind să atragi atenţia angajatorului şi să-i stârneşti curiozitatea. În cuprins trebuie să motivezi ce te-a determinat să aplici pentru această poziţie şi care sunt competenţele şi experienţa ta care corespund profilului solicitat. Încearcă să fii cât mai succint şi să nu exagerezi. Nu repeta informaţiile existentte deja în CV, formulează fraze concise şi încearcă să foloseşti un limbaj profesional.


4. ÎNCHEIEREA: În ultimul paragraf formulează concluziile şi arată-ţi disponibilitatea pentru o viitoare întrevedere. Nu uita să mulţumeşti destinatarului pentru atenţia acordată şi încheie folosind o formulă profesională, neutră; „Cu consideraţie,”; „Cu stimă”; „Cu respect”; etc.

 

 

Scrisoare de intenţie - model

Prenume Nume 
Adresă 
Mail

Telefon

În atentia Domnului-Doamnei Prenume, Nume, funcţia
SC NUMELE COMPANIEI SRL
Sediul social companie

 

Stimate Domn,

Numele meu este ....... şi vă adresez această scrisoare de intenţie ca răspuns la anunţul dumneavoastră pentru postul vacant de........publicat în.............

Fiind absolvent al Facultăţii de.........am acumulat în timpul anilor de studiu multe cunoştiinţe în domeniile................................................................... pe care aştept cu nerăbdare să le pot pune în practică.

Sunt o persoană comunicativă, dinamică, hotărâtă, cu mare putere de concentrare, sociabilă, care poate face faţă oricărei provocări, interesat de  o continuă dezvoltare profesională, caracteristici personale pe care îmi doresc să vi le arăt. Şansa de a lucra alături de dumneavoastra mi-ar da ocazia să-mi pun în evidenţă capacităţile intelectuale şi experienţa acumulată (conform CV anexat) pentru a îndeplini sarcinile şi scopurile companiei cât şi pentru dezvoltarea carierei

mele.

 

 

În speranta că am câştigat încrederea dumneavoastră, vă mulţumesc pentru atenţia acordată şi sper să vă pot oferi mai multe detalii în cadrul unui interviu.

 

 

 

 

 

Cu respect ,

 

Prenume, Nume

 

 

 

 

 

 

 

 

Principalele surse:

http://www.hipo.ro/locuri-de-munca/

http://www.via-consiliere.ro/

http://www.ecto.ro

http://www.scrisoaredeintentie.ro

 

 

 

 

Copyright © 2014 Centrul de Consiliere și Orientare Profesională. Toate drepturile rezervate.

Actualizat la 08.09.2021, 18:28