Curriculum Vitae

Curriculum Vitae

Când începem căutarea unui loc de muncă, ne punem automat problema unui CURRICULUM VITAE. Informaţii complete despre acest subiect se pot găsi în cărţile de specialitate, dar ştim că nu toată lumea are acces la acestea.

Redactarea unui curriculum vitae reprezintă un pas important atunci când sunteţi în căutarea unei slujbe sau a unui curs de instruire/formare. CV-ul este adesea primul contact cu un viitor angajator, de aceea el trebuie să atragă imediat atenţia cititorului şi să demonstreze de ce ar merita să fiţi intervievat.

Important! De obicei angajatorii nu alocă mai mult de un minut fiecărui CV, atunci când fac selecţia iniţială a aplicaţiilor/candidaturilor primite. Dacă rataţi impactul corect, veţi pierde ocazia de a fi angajat.

Citiţi cu atenţie instrucţiunile următoare, înainte de a vă apuca să vă construiţi CV-ul.

 

Dintre primele întrebări pe care ar trebui să vi le puneţi atunci cand vă apucați să construiți CV-ul fac parte şi cele de mai jos:

1. Cât de lung trebuie să fie CV-ul ?

2. Cum putem condensa toată experienţa profesională pe o singură pagină?

3. Ce ar trebui eliminat şi ce ar trebui pus în valoare din experienţa şi atributele personale?

 

Înainte de trecerea propriu-zisă la redactarea CV-ului, este bine să se ia în calcul un amănunt: un CV nu este o autobiografie. De aceea, trebuie făcută diferenţa între lucrurile importante şi cele mai puţin importante.

Angajatorii iau în calcul aceste lucruri atunci când au multe CV-uri şi trebuie să le sorteze. CV-ul vostru trebuie să treacă de această etapă.

 

Pentru a testa daca CV-ul vostru este selectabil, vă puteţi pune câteva întrebări:

1. Poate vedea un angajator competenţele mele din acest CV în 10-15 secunde?

2. Este informaţia pertinentă? Atrage atenţia angajatorului?

3. Îmi vinde bine, acest CV, calităţile?

 

Dacă răspunsul la toate aceste întrebări este "DA", atunci CV-ul este bun. Dacă mai apar şi răspunsuri "NU", atunci puteţi urma câţiva paşi spre îmbunătăţire.

 

 

Recomandări generale

 

Secţiunile şi rubricile unui CV

 

Sfaturi pentru un CV reuşit

 

 

 

În concluzie:

- CV-ul tău are doar câteva secunde să impresioneze sau să sfârşească în coşul de gunoi.

- Un CV puternic are nevoie de o fundaţie solidă. Nicio sumă de trucuri nu poate masca o organizare săracă. Începe cu lucrurile elementare.

- CV-ul este un instrument pentru a te vinde unui potenţial angajator. Sunt de ajuns doar 20-30 de secunde pentru a hotărî dacă să te cheme la interviu. De aceea asigură-te că îţi pui în evidenţă calităţile şi reuşitele într-o manieră concisă şi clară.

 

 

 

 

 

 

 

***Principalele noastre surse noastre au fost:

http://www.1educat.ro/

http://www.europass.cedefop.europa.eu/

http://www.ejobs.ro/

Te invităm și pe tine să le vizitezi dacă doreşti să afli mai multe detalii.

Actualizat la 05.04.2023, 11:04