Slowing Immune system Aging through Dietary control (ImmunAgeD)

Slowing Immune system Aging through Dietary control (ImmunAgeD)

Titlul proiectului: Slowing Immune system Aging through Dietary control (ImmunAgeD)

Contract de finanțare nr. 760057/ 23.05.2023

Perioada de implementare a proiectului: 01.07.2023 - 30.06.2026

Director de proiect: Prof. univ. dr. Netea Mihai Gheorghe

Valoare totală proiect: 7.708.928,00 lei, din care: finanțare eligibilă nerambursabilă din PNRR: 7.000.000,00 lei; TVA aferentă cheltuielilor eligibile: 708.928,00 lei;

Descriere proiect:

Procesele de îmbătrânire imunitară, caracterizate atât de răspunsuri imune suprimate (imunosenescență), cât și exagerate (inflamatorii), sunt cruciale pentru procesul de îmbătrânire a organismului. Prezenta aplicație va integra tehnologii moleculare de ultimă generație (epigenomică, transcriptomică, proteomică și metabolomică), cu teste funcționale imunologice și abordări de vârf de tipul biologia sistemelor pentru a caracteriza factorii care influențează îmbătrânirea imună a populației românești. Vom folosi aceste tehnologii pentru a calcula scorurile de îmbătrânire imună și asocierea lor cu vârsta cronologică, fitness-ul organismului și comorbiditățile. Noutatea abordării noastre constă în identificarea unei metodologii care poate fi utilizată pentru detectarea precoce a fenotipurilor clinice legate de vârstă prin utilizarea fenotipării imune și a calculării ceasului de metilare epigenetică. De asemenea, acest proiect va identifica potențialul de modificare a îmbătrânirii imunitare prin intervenții dietetice. Acest studiu va permite să evaluăm rolul schimbărilor societale importante ca au loc in societatea contemporană pe măsură ce populația românească trece de la o dietă și un stil de viață tradițional la unul de tip occidental.

Obiectivul general al proiectului este de a înțelege factorii genetici și de mediu care influențează îmbătrânirea fiziologică a sistemului imunitar.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt: ​​

O1. Evaluarea profilului imun și epigenetic la o populație românească diversă cu indivizi de diferite vârste, din mediul rural și urban, cu obiceiuri alimentare diferite;

O2. Studiul impactului dietei tradiționale românești in comparație cu dieta occidentală asupra scorurilor de îmbătrânire imunitară și epigenetică într-un studiu transversal;

O3. Studiul efectului postului tradițional românesc asupra scorurilor de îmbătrânire imunitară și epigenetică într-un studiu longitudinal

https://mfe.gov.ro/pnrr/

https://www.facebook.com/PNRROficial/

Actualizat la 18.03.2024, 10:50