Nou! Nutriţie şi dietetică

Nou! Nutriţie şi dietetică

luni, 4 septembrie 2023

Descrierea programului de studii

Nutriţie şi dietetică

Programul de studii propus Nutriţie şi dietetică este proiectat în concordanță cu Cadrul Național al Calificărilor (CNC), Registrul Național al Calificărilor din Învățământul Superior (RNCIS), precum și cu standardele specifice domeniului de licență elaborate de ARACIS. Calificarea obținută de absolvenți – Nutriţie și dietetică este înscrisă în RNCIS și figurează în COR (Clasificarea ocupațiilor din Romania):  Cod COR/ISCO-08 este 226502 - Dietetician şi 226503 - Nutriționist şi dietetician.

 Programul de studii Nutriţie şi dietetică se adresează absolvenţilor de liceu cu diplomă de bacalaureat, dar și absolvenților de studii universitare care doresc să se formeze în domeniul alimentaţiei echilibrate şi adaptate fiecărei persoane.

Scopul major al Programului de studii Nutriţie şi dietetică este de a forma un personal înalt calificat, licenţiat, în vederea oferirii de servicii de sănătate, cu scopul de a preveni şi trata prin dietă, având drept consecinţă îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei, atât a celei bolnave, cât şi a celei sănătoase, pe tot parcursul vieţii, de la naştere până la senescenţă.

Absolvenții programului de studii de licență Nutriție Dietetică au posibilități multiple de carieră, în țară și în străinătate, putând activa în diverse medii: 

  • cabinete de consiliere nutriţională individuală;
  • educaţie alimentară;
  • alimentaţie publică;
  • conceperea nutriţiei speciale;
  • colaborator la sălile de sport / fitness / remodelare corporală etc.

Prin parcurgerea curriculei universitare, absolvenții vor dobândi cunoștinte teoretice și abilități practice din domeniul științelor fundamentale (Anatomie, Chimie generală - anorganică și organică, Fiziologie, Fiziopatologie, Biochimie, Bazele nutriției, Histologie, Anatomie patologică, Bacteriologie, virusologie, parazitologie, Biochimie și laborator clinic, Genetică şi Farmacologie, Biofizică, Biologie celulară şi moleculară), din domeniul medical (Igienă, Puericultură și pediatrie, Semiologie și patologie medicală, Semiologie și patologie chirurgicală, Istoria și cultura alimentației, Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, Endocrinologie, Boli infecțioase, Sănătate publică și management, Promovarea sănătății și educație terapeutică nutrițională, Epidemiologie şi Urgențe medicale și prim ajutor medical), de specialitate (Bazele nutriției, Chimia alimentelor, Tehnologie alimentară/Gastrotehnie, Nutrigenetică și nutrigenomică, Imunologie, Dietoterapie în intoleranțe și alergii alimentare, Igiena alimentației și siguranța alimentului, Nutriție comunitară, Nutriția copilului sănătos și bolnav, Nutriția mamei (în presarcină, sarcină si alăptare), Nutriția sportivului, Nutriție artificială (nutriție enterală și parenterală), Nutriție vegetariană, Fitoterapie, Evaluare nutrițională, Aditivi alimentari, nutraceutice și alimente funcționale, Dietoterapie și particularități de îngrijire în afecțiuni metabolice și nutriționale, Dietoterapie și particularități de îngrijire în patologia endocrină, Dietoterapie și particularități de îngrijire în patologia infecțioasă, Dietoterapie și particularități de îngrijire în patologia medicală, Dietoterapie și particularități de îngrijire în patologia chirurgicală, Dietoterapie și particularități de îngrijire în patologia neoplazică, neurologică și psihiatrică, Toxicologie alimentară, Consiliere în nutriție, Legislație, principii de administrație și organizare a serviciilor de nutriție şi Practica de specialitate, Introducere în fabricarea suplimentelor alimentare, Evaluarea toxicologică a riscurilor alimentare, Rolul dezechilibrelor alimentare în patologia cardiovasculară, Particularități ale regimului alimentar în patologia vârstnicului) şi complementare (Informatică medicală. Biostatistică, Științele comportamentului, Comunicare medicală, Limba modernă, Educaţie fizică, Metodologia cercetării științifice, Bioetică și deontologie medicală, Etică și integritate academică, Marketingul serviciilor de nutriție).

Programul de studii Nutriţie şi dietetică are ca obiectiv formarea de specialiști în domeniul nutriției, dieteticii, comportamentului alimentar și siguranței alimentare, cu extinderi spre domeniul profilaxiei, terapiei dietetice și recuperării post-chirurgicale, în asigurarea calității alimentului și a promovării sănătății în rândul comunității. Nutriționistul/Dieteticianul joacă un rol important în menținerea stării de sănătate, a performanțelor fizice, în prevenirea și tratamentul diverselor afecțiuni, în educația comunitară, în dezvoltarea politicilor de sănătate publică, managementul serviciilor alimentare, expertiza de calitate a alimentului și informarea consumatorului.

 

Vezi și

Actualizat la 04.09.2023, 11:42