Disciplina Oncologie-Radioterapie datează din anul universitar 2022-2023 iar la UMF Craiova titularul disciplinei este Dr. Crișan Anda Elena, medic primar Radioterapie-Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova.
Această disciplină este esențială în managementul tuturor localizărilor tumorale și este adesea folosită în combinație cu alte metode terapeutice, cum ar fi chirurgia și chimioterapia, iar abordarea radioterapeutică este personalizată pentru fiecare pacient, adaptarea planurile de tratament fiind realizată în funcție de tipul, stadiul și localizarea tumorală, precum și în funcție de caracteristicile și comorbiditățile fiecărui pacient.Clinica de Radioterapie asigură cadrul adecvat şi resursele necesare pentru documenarea si pregătirea clinică adecvată a studenților (spital, serviciul ambulator, laborator. material didactic tip suport curs, surse bibliografice de referință) iar desfășurarea activităților didactice este corelată atât cu activitatea zilnică spitalicească, la patul bolnavului, cât și cu implicarea studentului în derularea tratamentului radioterapic efectuat la aparatura de înaltă performanță.
Obiectivul primordial educațional al disciplinei este ca studenţii să dobândească cunoştinţe temeinice de oncologie, radioterapie și nursing general, întrucât radioterapia (oncologia radiologică) presupune responsabilitatea diagnosticului, tratamentului, precum şi responsabilitatea urmăririi pacienţilor cu cancer în cadrul managementului multidisciplinar.
Un alt obiectiv al disciplinei este dobândirea de către studenți a unor repere morale și formarea unor atitudini profesionale, care să permită studenţilor să fie corecţi, oneşti, cooperanţi, înţelegători în faţa suferinţei iar studentul trebuie să fie capabili să recunoască o problemă medicală atunci când se iveşte şi să ofere soluţii responsabile pentru rezolvarea ei.
La finalul pregătirii (curs și lucrări practice) studentul trebuie să fie capabil să abordeze o ținută adecvată care să contribuie la respectarea rigorilor activităților dintr-o unitate medicală, să utilizeze un limbaj medical corect în fața pacienților și să înțeleagă suferința generată de o boală neoplazică iar prin comportamentul lor să contribuie la creșterea încrederii pacienților în actul medical.
Evaluarea studenților este echitabilă, corectă şi fiabilă, obiectivele examinării studenților cuprinzând verificarea însuşirii unor cunoştinţe şi deprinderi de nivel mediu din domeniul radioterapiei, metodele şi procedurile de examinare a studenţilor fiind compatibile cu obiectivele educaţionale, realizându-se prin examinări repetate pe parcursul stagiilor desfășurate, iar la final pregătirii prin examen scris.
Titular disciplină
Șef Lucrări Dr. Crișan Anda Elena
Actualizat la 26.03.2025, 08:02