Programa

Programa

 

Curs

Nr. ore

1. Igiena aerului: compoziţia chimică şi influenţa variaţiilor sale asupra organismului; poluarea aerului şi actiunea sa directă şi indirectă asupra organismului; contaminarea aerului.

4

2. Igiena apei: nevoile de apă individuale şi comunitare; sursele de apă; potenţialităţile patogene ale apei; parametrii de calitate a apei potabile; sisteme centrate şi locale de aprovizionare cu apă a colectivităţilor umane.

4

3. Igiena solului: proprietăţile solului; potenţialităţile patogene ale solului; caracterizarea sanitară a solului; asanarea solului.

1

4. Igiena reziduurilor solide şi lichide: clasificare, colectare, îndepărtare şi neutralizare.

2

5. Igiena radiaţiilor: radiaţiile ultraviolete, infraroşii, luminoase şi ionizante - caracteristici, surse de radiaţii, acţiune asupra organismului uman, măsuri profilactice.

2

6. Igiena locuinţei. Igiena instituţiilor publice.

2

7. Nutrienţi energogeni şi nutrienţi catalitici: generalităţi, structură, roluri în organism, consum mediu zilnic şi consecinţele consumului dezechilibrat, surse alimentare.

4

8. Produsele alimentare: lapte şi derivate lactate; carne, peşte şi derivate din carne şi peşte; ouă; legume şi fructe; cereale, derivate de cereale şi leguminoase uscate; grăsimi alimentare; produse zaharoase; băuturi - categorii de produse şi modalităţi de obţinere, valoare nutritivă şi energogenă, consum mediu zilnic.

5

9. Potenţialităţi patogene ale produselor alimentare: factori endogeni (factori de complexare, inhibitori enzimatici, structuri proteice cu potenţial toxic-antinutritiv, antivitamine, fenoli, componenţi ai ciupercilor necomestibile, alcaloizi, glucozide, substanţe vasoactive, alcool metilic, exces de fibre alimentare, substanţe potential cancerigene) şi factori exogeni (contaminanţi, infestanţi, poluanţi ambientali, reziduuri de uz veterinar, aditivi alimentari, mase plastice, detergenţi, nitraţi, nitriţi, nitrozamine, contaminanţi radioactivi). Măsuri profilactice pentru menţinerea calităţii nutritive şi a salubrităţii produselor alimentare.

4

10. Igiena copiilor şi adolescenţilor: etape de dezvoltare fizică şi neuro-psihică a copiilor şi sdolescenţilor, factori de influenţă.

2

Lucrări practice

 

1. Igiena aerului: determinarea factorilor de microclimat; determinarea poluării aerului; determinarea contaminării aerului, a obiectelor şi suprafeţelor.

4

2. Igiena apei: determinarea contaminării şi poluării apei; controlul dezinfecţiei apei; asanarea unei fântâni; dezinfecţia apei în condiţii de necesitate.

4

3. Igiena solului: determinarea poluării, contaminării şi infestării solului.

2

4. Igiena radiaţiilor: determinare şi cercetarea influenţei asupra organismului.

3

5. Determinarea zgomotului urban şi a acţiunii sale asupra organismului uman.

1

6. Examenul igienico-sanitar al produselor alimentare: lapte şi derivate lactate; carne, peşte şi derivate din carne şi peşte; ouă; legume şi fructe; cereale, derivate de cereale şi leguminoase uscate; grăsimi alimentare; produse zaharoase; băuturi.

8

7. Cercetarea relaţiilor om-aliment: cercetarea stării de nutriţie într-o colectivitate.

2

8. Conduita medicului de familie într-o toxiinfecţie alimentară.

2

9. Igiena copiilor şi adolescenţilor: aprecierea dezvoltării fizice şi neuro-psihice a copiilor şi adolescenţilor; controlul condiţiilor igienico-sanitare într-o unitate şcolară; evaluarea programului de activitate şi odihnă pentru copii şi adolescenţi.

4

BIBLIOGRAFIE

1. Cursul predat

2. Protocoalele primite în cadrul lucrărilor practice

3. Mănescu Sergiu (coord.) – (1996) Igiena, Editura Medicală, Bucureşti.

4. Vlaicu Brigitha (coord.) – (2000) Elemente de igiena copiilor şi adolescenţilor, Editura Solness, Timişoara.

5. Prejbeanu Ileana – (2002) Igiena alimentaţiei-caiet de lucrări practice pentru studenţii anului IV Medicină, Editura Medicală Universitară, Craiova.

6. Prejbeanu Ileana – (2003) Elemente de practică în medicina şcolară, Editura Medicală Universitară, Craiova.

7. Ionuţ Carmen (sub red.) – (2004) Compendiu de Igienă, Editura Medicală Universitară „Iuliu Haţieganu”, Cluj Napoca.

8. Prejbeanu Ileana – (2004) Curs de Igiena alimentaţiei pentru studenţii facultăţii de medicină, specializarea Medicină generală, anul IV, Editura Medicalǎ Universitarǎ, Craiova.

9. Frumkin Howard (editor) – (2005) Environmental Health – fom Global to Local – Jossey-Bass, San Francisco, California (la disciplină).

10. Hilgenkamp Kathryn – (2006) Environmental Health – Ecological Perspectives, Jones and Bartlett Publishers Sudbury, Massachusetts (la disciplină)

11.Petrişor Dorin (sub red.) – (2007) Mediul şi sănătatea publică, Editura Sitech, Craiova.

12. Prejbeanu Ileana – (2014) Igiena mediului – curs pentru studenţii facultăţii de medicină, Editura Sitech, Craiova.

 

Actualizat la 25.01.2023, 11:44