Descriere

Descriere

Disciplina de Endocrinologie a Facultății de Medicină din Craiova a luat ființă în anul 1975 sub conducerea Prof. dr. doc. Roșca Traian, care, prin dubla sa pregătire de specialitate (medicină internă și endocrinologie) i-a asigurat predarea cursului până în anul 1984, când s-a retras din activitate. Sarcinile pe linie didactică au fost preluate de dr. Marian Bistriceanu care, împreună cu cei doi colaboratori (dr. Cergă Areta - asistent universitar și dr. Uleia Georgeta) au asigurat desfășurarea procesului de învățământ.

În perioada 1975-1985 Endocrinologia a beneficiat de baza materială a Clinicii I Medicale a Spitalului Clinic Județean Craiova, în care se aflau și 15 paturi destinate patologiei endocrine. În 1985 s-a primit acordul Ministerului Sănătății de înființare a Compartimentului de Endocrinologie cu 30 de paturi și, prin eforturile domnului dr. Marian Bistriceanu, s-a înființat prima Clinică de Endocrinologie în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova (din 1990), care, în 2018, a devenit Clinica de Endocrinologie și Diabet din cadrul Spitalului Clinic Municipal Filantropia, unde dispune de 35 de paturi.

Din 1985 și până în 2011, disciplina de Endocrinologie a fost condusă cu dăruire de Prof. univ. dr. Marian Bistriceanu. Preocuparea ştiinţifică a domnului profesor, munca asiduă în calitate de savant, reputat medic practician, i-a permis să lase în urma sa o moştenire impresionantă pe plan profesional, carieră care a început în anul 1965 și s-a încheiat 5 decenii mai târziu. Format ca om de ştiinţă în preajma unor mari maeştri, de la care a învăţat rigoarea metodei, spiritul cercetării obiective, fără prejudecăţi şi complexe, a avut un rol important în crearea climatului de seriozitate ştiinţifică în instituţiile în care a lucrat. Înzestrat cu o excepţională capacitate de muncă, el şi-a impus şi a cultivat colaboratorilor săi rigoarea cercetării şi cultul muncii bine făcute; oferindu-le totdeauna celor din preajmă un exemplu de onestitate şi moralitate.

Domnul profesor Bistriceanu s-a stins din viață la 29.03.2016, dar a rămas mereu în inimile noastre. Regretăm mult trecerea sa în eternitate însă ne bucurăm și îi suntem recunoscători pentru efortul depus și pentru moștenirea bogată pe care a lăsat-o în urmă. Disciplina de Endocrinologie a funcționat alături de domnul profesor Bistriceanu cu alte trei cadre didactice:

- Asist. univ. dr. Mihaela Popescu, șef lucrări din 2005, conferențiar din 2022 și șefa disciplinei din 2011,

- Asist. univ. dr. Corina Răducanu-Lichiardopol, șef lucrări în 2011,

- Asist. univ. dr. Areta Cergă, până la pensionarea sa în 2013.

Ulterior colectivul disciplinei s-a lărgit prin venirea:

- Asist. univ. dr. Oana-Roxana Pavel (2006), medic primar endocrinolog

- Asist. univ. dr. Ionuț Vasile (2007), medic primar endocrinolog

Trebuie menționată și contribuția valoroasă a colegelor din rețeaua Ministerului Sănătății: dr. Sorina Comișel, dr. Cristina Busuioc, dr. Aurora Covei, dr. Mihaela Tătaru-Abagiu.

Disciplina/Clinica de Endocrinologie a beneficiat de aportul nemijlocit al Laboratorului de Medicină Nucleară, a serviciului de radioterapie convențională și de înalt voltaj, a serviciului de imagistică (echografie, tomografie computerizată, rezonanță magnetică nucleară), a explorărilor de neuro-fiziologie și imunologie de actualitate, în confirmarea diagnosticului clinic al bolilor endocrine.

În prezent, învățământul endocrinologic se desfășoară sub forma de cursuri și lucrări practice cu studenții anului V ai Facultății de Medicină , anului IV ai Facultății de Moașe și Asistență Medicală și anului III ai Facultății de Medicină Dentară, atât în limba română, cât și în limba engleză.

În ultimii 10 ani s-au pregătit în cadrul Disciplinei de Endocrinologie peste 50 medici rezidenți, au fost publicate numeroase lucrări științifice și au fost elaborate peste 50 de Lucrări de Licență, atât în cadrul Facultății de Medicină, cât și în cadrul Facultății de Moașe și Asistență Medicală.

Preocupările Disciplinei de Endocrinologie în ceea ce privește activitatea de cercetare sunt axate pe: cercetări în infertilitatea de cauză endocrină, evoluția gușei endemice, studiul imunohistochimic al tumorilor hipofizare, al endocrinopatiei autoimune, abordarea terapeutică diferențiată a tumorilor tiroidiene (contract de cercetare cu Academia de Științe Medicale în colaborare cu Clinica I Chirurgie), osteoporoză (studiul International Clinical Research – A randomized, open-label, multinational, multicenter study to investigate the impact of the bone marker feedback on adherence to once monthly ibandronate treatment of patients with post-menopausal osteoporosis), tulburări de creștere și dezvoltare a copilului (studiul PATRO Children, a multicentre, noninterventional study of the long-term efficacy and safety of Omnitrope® in children requiring growth hormone treatment - 2013-2019), genetică medicală și patologie viscerală asociată bolilor endocrine (grant - Corelaţii endocrino-metabolice şi polimorfismul genic în boala ficatului gras non-alcoolic, Contract nr.42140/2008, UEFISCDI, perioada: 2008-2012).

Indiferent de particularitățile studiului, pacientul a fost evaluat complet (clinic, paraclinic și funcțional), cercetarea derulându-se totdeauna în echipă multidisciplinară.

În 2020-2021 omenirea a trăit drama pandemiei de COVID-19. În acest timp multe informații au trebuit asimilate rapid, influențând fiecare aspect al vieții de zi cu zi a fiecărei persoane. Comunitatea științifică și didactică a fost marcată de această lecție majoră de adaptare continuă, de îmbunătățire, de a nu renunța niciodată. Acest lucru s-a reflectat nu numai în modul frumos în care comunitatea medicală a răspuns (inclusiv rezidenții și voluntarii studenți etc.), ci și în modul în care procesul educațional a continuat în aceste circumstanțe. Astfel, a devenit evident faptul că avem nevoie de noi modele de învățare, de noi modele de interacțiuni, de o actualizare a procesului de predare, platformele online fiind esențiale pentru crearea de rețele, pentru răspândirea și schimbul de informații medicale.

Colectivul clinicii de Endocrinologie și-a perfecționat practica de predare prin adoptarea de noi abilități și metode actualizate, de la notele tradiționale de curs la cărțile electronice, modelele și platformele digitale, elementele de e-learning, cum ar fi colecțiile de cazuri, utilizarea protocoalelor, webinariile, masterclass-urile, intervențiile live etc Activitatea de cercetare în acest domeniu a fost concretizată prin grantul Evaluarea efectelor neuroendocrine ale stresului asupra unei populații școlare în perioada pandemiei Covid-19 – Contract nr.26/8C/23.06.2021

La nivel național, prin proiectul Creșterea competenței profesionale a specialiștilor din sectorul medical în implementarea programelor naționale din domeniul Endocrinologiei și Diabetului Zaharat – ENDODIAB, cod SMIS 107996, Programul operațional capital uman (POCU),2023, în colaborare cu Institutul Național de Endocrinologie CI Parhon București, Clinica de Endocrinologie a UMF din Craiova a contribuit la implementarea unui program complex de asistență medicală, al cărei obiectiv fundamental a fost întotdeauna menținerea și creșterea calității vieții.

Actualizat la 19.01.2024, 12:35