Programa

Programa

 Curs

 

 

Curs 1. Tehnologia puntilor dentare – notiuni generale. Taxonomie. Caracteristici. Indicatii. Edentatia – clasificare. Câmpul protetic. Dinţii stâlpi. Creasta edentată. Modificările câmpului protetic.

Curs 2. Elementele componente ale unei punţi dentare. Tipuri de elemente de agregare. Tipuri de intermediari ca formă şi contact cu creasta edentată. Puntea dintr-o bucată. Caracteristicile puntilor realizate dintr-o bucată. Fazele clinico-tehnice de realizare ale puntilor dintr-o bucată la maxilar.

Curs 3-5. Principiile urmărite in confectionarea puntilor dentare. Principiul biofunctional – restabilirea funcţiilor: masticatorie, fonatorie si fizionomică. Fazele clinico-tehnice de realizare a puntilor mixte cu aspect parţial fizionomic în zona frontală şi laterală a arcadei maxilare.

Curs 6. Principiul biomecanic. Inserţia şi stabilitatea punţilor pe infrastructura dentară. Caracteristicile mecanice ale materialelor folosite în confecţionarea punţilor. Etape clinico- tehnice de realizare a punţilor cu aspect total fizionomic la maxilar.

Curs 7. Principiul profilactic. Direcţia corpului de punte. Diametrul vestibulo-oral al corpului de punte. Realizarea reliefului ocluzal.. Protectia papilei interdentare. Raportul corpului de punte cu creasta edentată în zona frontală şi laterală a aradei maxilare în concordanţă cu elementele câmpului protetic.

Curs 8-10. Principiul profilactic. Direcţia corpului de punte. Diametrul vestibulo-oral al corpului de punte. Realizarea reliefului ocluzal. Protectia papilei interdentare. Raportul corpului de punte cu creasta edentată în zona frontală şi laterală a aradei mandibulare în concordanţă cu elementele câmpului protetic.

Curs 11. Puntea din elemente separate Caracteristicile punţilor realizate din elemente separate. Fazele clinico-tehnice de realizare ale punţilor din elemente separate.

Curs 12. Dificultăţi întâmpinate în confecţionarea punţilor dentare. Modalităţi de rezolvare ale modificării dimensionale a spaţiului edentat (în sens vertical, în sens orizontal), a spaţiilor interdentare (rezolvarea diastemelor si a tremelor, închiderea spaţiilor interdentare în zona laterală) şi a malpozitiilor dentare. Realizarea individualizării dinţilor.

Curs 13. Erori ce pot apărea în conceperea punţilor dentare (referitoare la întinderea spaţiului edentat, la tipul de elemente de agregare alese, la forma şi direcţia corpului de punte, la raportul corpului de punte cu creasta edentată). Erori ce pot apărea în confecţionarea punţilor dentare (apărute în execuţia tehnică a elementelor de agregare, a corpului de punte, la confecţionarea componentei fizionomice).

Curs 14. Punţile speciale (puntea cu extensie, puntea totală, puntea mobilizabilă, puntea cu croşete, puntea pe implanturi, restaurări protetice fixe cu agregare adezivă).

 

Lucrări practice

 

1. Etapele clinico-tehnice de realizare ale unei punţi dentare. Amprenta.

2. Modelul în protetica fixă. Obţinerea modelelor elementelor câmpului protetic de către fiecare student.

3. Montarea modelelor în simulator pentru păstrarea dimensiunii verticale de ocluzie şi a relaţiei intermaxilare

4. Confectionarea machetei unei punţi total metalice, în zona laterală la maxilar. Demonstratie cu toate etapele tehnologice.

5. Confecţionarea machetei componentei metalice a unei punţi cu aspect partial fizionomic, cu corp de punte sub formă de casete pentru faţete ce prezintă cu creasta edentată contact tangent liniar la versantul vestibular în zona laterală, la maxilar, sau contact cu contact în şa.

6. Pregatirea pentru ambalare (prin metoda – clasică, respectiv modernă) si ambalarea machetei componentei metalice a unei punti partial fizionomice cu contact tangent liniar la versantul vestibular al crestei, in zona laterala, la maxilar. Obtinerea tiparului si a tunăturii metalice.

7. Prelucrarea si lustruirea componentei metalice a punţii cu aspect partial fizionomic.

8. Realizarea componentei fizionomice a unei punti cu aspect partial fizionomic. Prelucrarea si lustruirea componentei fizionomice.

9. Confectionarea machetei unei punti partial fizionomice, cu corp de punte sub formă de casete cu faţete ce prezintă cu creasta edentată contact în semişa, în zona frontală, la maxilar. Demonstratie cu toate etapele tehnologice.

10. Confecţionarea machetei unei punti provizorii din acrilat, în zona frontală, la maxilar. Demonstraţie cu toate etapele tehnologice.

11. Confecţionarea machetei componentei metalice a unei punti partial fizionomice, cu corp de punte sub formă de casete cu faţete ce prezintă cu creasta edentată contact în semişa, în zona frontală la mandibulă. Demonstratie cu toate etapele tehnologice.

12. Confectionarea machetei punţii cu corp de punte cu contact punctiform cu creasta edentată, in zona laterală, la mandibulă. Demonstratie cu toate etapele tehnologice.

13. Confectionarea machetei din ceara a unei punţi cu corp de punte suspendat in zona laterală, la mandibulă. Demonstratie cu toate etapele tehnologice.

14. Punti speciale. Confecţionarea machetei din ceară a unei puţi cu extensie mezială sau distală, puntea totală; alte tipuri de punţi speciale. Demonstraţie cu toate etapele tehnologice.

Actualizat la 09.09.2021, 10:13