Ce este dependenta de alcool

Ce este dependenta de alcool

 

Elementul esential al dependentei de orice substanta il constiutie un grup de simptome cognitive, comportamentale si fiziologice indicand ca individul continua uzul substantei in ciuda aparitiei unor probleme importante in legatura cu substanta. Exista un pattern de autoadministrare repetata care duce de regula la toleranta, abstinenta si la un comportament de luare compulsiva a drogului. Dorinta ardenta este posibil sa fie experimentata de cei mai multi indivizi cu dependenta de o substanta, daca nu chiar de toti.

            Toleranta este definita ca necesitatea de cantitati tot mai mari de substanta pentru a ajunge la efectul dorit. Ea se mai poate manifesta si ca resimitirea unui efect diminuat considerabil prin continuarea uzului aceleiasi cantitati de substanta.

            Abstinenta este o modificare dezadaptativa de comportament cu concomitente fiziologice si cognitive care survine cand concentratiile sanguine sau tisulare ale unei substante se diminueaza la acel individ care a mentinut un uz prelungit de cantitati mari de substanta. Dupa dezvoltarea simptomelor neplacute de abstinenta, este posibil ca persoana sa ia substanta pentru a-si usura simptomele sau pentru a le evita, facand de regula uz de substanta toata ziua, incepand curand dupa trezire.

            Dependenta fiziologica de alcool este indicata de prezenta simptomelor de toleranta sau abstinenta. Abstinenta de alcool se caracterizeaza prin dezvoltarea de simptome de abstinenta (hiperactivitate vegetativa, tremor marcat al mainilor, insomnie, agitatie psihomotorie, anxietate, greata, voma) in decurs de 12 ore sau mai mult dupa reducerea aportului urmand unei ingestii prelungite si excesive de alcool. Odata ce se dezvolta un pattern de uz compulsiv, indivizii cu dependenta pot dedica perioade substantiale de timp obtinerii si consumarii bauturilor alcoolice. Acesti indivizi continua sa faca uz de alcool in ciuda evidentei de consecinte adverse psihologice sau somatice (depresie, maladie hepatica, etc.).

            In consecinta alcoolismul sau dependenta de alcool este consumul de bautura alcoolica, ocazional sau periodic, indiferent de mijloace sau consecinte asupra persoanei sau familiei, cu scopul schimbarii starii de dispozitie sau acela de a evita starile neplacute fizice sau psihice cauzate de sevraj.

            De cele mai multe ori, persoanele care consuma abuziv alcool sau cele dependente de alcool neaga sau refuza discutiile referitoare la consumul si problemele cauzate de dependenta de alcool. Consumul de alcool poate cauza in timp dependenta psihica si dependenta fizica.

            Semne ale dependentei psihice:

-         starile de indispozitie (frustrare, anxietate, stari depresive) sunt inlaturate prin consum;

-         anticiparea consumului, planificarea consumului si a ocaziilor de a consuma;

-         evocarea cu placere a momentelor de consum, memoria momentelor placute;

-         in fata unor situatii limita sau a unor momente cu mare presiune emotionala (deces, boala, divort, pierdere, castig, euforie) dependentul se gandeste automat la consumul de alcool.

            Semne ale dependentei fizice:

-         in lipsa consumului apare tremuratul matinal al mainilor si palmelor;

-         dificultati de coordonare a miscarilor, probleme de echilibru si de mers;

-         transpiratie, stare de greata si/sau varsaturi;

-         durere de cap, tensiune, probleme cardiace;

-         tulburari de somn;

-         alte semne specifice sevrajului alcoolic.

            Toate acestea dispar sau se amelioreaza imediat ce persoana consuma bautura alcoolica.

            Consumul de substante in general si cel de alcool in special, parcurge mai multe etape:

o       consumul experimental, in care individul consuma substanta din curiozitate (ex. la o petrecere);

o       consum regulat, in care individul consuma substanta la diversele intalniri cu colegii, cunostintele, prietenii;

o       consum devenit preocupare, in care individul obisnuieste sa consume alcool in multe situatii si cautarea acestor situatii devine in sine un scop;

o       dependenta, este faza in care intregul comportament este controlat de nevoia organismului de a consuma alcool. Persoana nu mai este libera, este controlata de substanta!

           

Indiferent daca este sub forma de bere, vin sau lichior, bauturile alcoolice sunt substante chimice care afecteaza activitatea mentala, emotionala si comportamentala. Retineti ca alcoolul este un drog puternic!!! Deoarece bauturile alcoolice sunt atat de comune si accesibile in cultura noastra, uitam ca alcoolul este un drog cu efecte similare drogurilor interzise. Alcoolul devine astfel un risc din ce in ce mai mare pentru ca poate fi acceptat si incurajat de catre cei din anturaj si cel putin temporar ii poate face sa para si sa se simta mai mari. Consumul de alcool devine deci un comportament format pe baza invatarii sociale.

 

 

Citeste in continuare:

 

Efectele consumului de alcool

Tipuri de consumatori

Evolutia dependentei de alcool

Evaluarea consumului de alcool

Terapia alcoolismului

 

 

Copyright © 2014 Centrul de Educaţie Medicală. Toate drepturile rezervate.

Actualizat la 08.09.2021, 18:28