Ce este agresivitatea

Ce este agresivitatea

 

Citeste mai departe:

Formele agresivitatii

Managementul agresivitatii

 

 

Putem considera agresivitatea ca fiind o insusire a acelor tipuri de comportament care sunt orientate in sens distructiv, comportamente ce provoaca daune materiale, morale, psihologice. Prin urmare comportamentul agresiv poate viza obiecte (casa, masina etc.), poate viza fiinta umana (individul, grupul, etnia etc.) sau ambele.

La polul opus se regaseste ceea ce se numeste "comportament prosocial" care implica concepte ca toleranta, cooperare, ajutor, echilibru.

Din formele de manifestare a agresivitatii fac parte: razboaiele, crimele, jafurile, violurile, talhariile, incendierile, distrugerile, anumite forme de vatamare corporala etc.

In incercarea de a defini agresivitatea exista o mare diversitate de puncte de vedere. Unii autori pun problema daca in definirea agresivitatii ar trebui sa punem accent mai degraba pe actul agresiv sau pe intentie. Poate un parinte sa manifeste agresivitate fata de copilul sau pentru a-l educa? Se pare ca unii autori inclina catre accentuarea intentiei, si atunci agresivitatea devine: "orice act ce are ca intentie producerea unui prejudiciu tintei vizate". Atunci, daca intentia este cel mai important lucru, cum determinam sau apreciem intentia? Dar "buna educatie"? In ce mod bataia de acum, pe care o incaseaza un copil, determina buna comportare a adultului 20-30 de ani mai tarziu? Si cine face aprecierea ca aceasta comportare a adultului este "una buna" sau "a unei peroane educate".

Din aceasta perspectiva, a intentiei, exista atat scopul provocarii "unui rau" celuilalt insa exista si cazul in care scopul este demonstrarea "puterii" agresorului.

Se impun niste delimitari conceptuale. Agresivitatea nu se confunda cu comportamentul antisocial, nici cu delincventa, nici cu devianta si nici cu infractionalitatea.

In concluzie agresivitatea este "o forma de conduita orientata cu intentie catre obiecte, persoane sau catre sine (autoagresivitate), in vederea producerii unor prejudicii, a unor raniri, distrugeri si daune".

 

Foto: Rucsandra Calin

 

Cum explicam agresivitatea?

 

Tine oare agresivitatea umana de factorul ereditar, de cel legat de mediu sau de cel educativ?

"Agresivitatea este innascuta" sustine Sigmund Freud dar si Konrad Lorenz. Oamenii se nasc cu predispozitia sau impulsul de a fi violenti si de a agresa. Cum nu se poate inlatura, trebuie, prin educare, gasite modalitati nedistructive de canalizare a energiei negative. Totusi se face o departajare intre cei doi teoreticieni asupra acestui lucru: la Freud agresivitatea apare ca fiind predominant distructiva pe cand la Konrad Lorenz agresivitatea are o valoare adaptativa si este chiar esentiala pentru supravituire.

Daca agresivitatea umana ar fi numai de natura instinctuala ar fi de asteptat sa intalnim foarte multe asemanari intre oameni, legate de modul de adoptare a comportamentului agresiv. Cu toate astea realitatea demonstreaza permanent ca exista mari diferente atat la nivel individual cat si la nivel de comunitati. Sunt indivizi, grupuri si chiar popoare care se manifesta extrem de agresiv, pe cand altii sunt foarte pasnici.

Respingerea cvasi-generalizata a naturii instinctuale a agresivitatii nu inseamna, insa, si ignorarea unor influente biologice asupra ei, cum ar fi:

o       influente neuronale - exista anumite zone ale cortexului care, in urma stimularii electrice, faciliteaza adoptarea de catre individ a comportamentului agresiv;

o       influente hormonale - masculii sunt mult mai agresivi decat femelele datorita diferentelor de natura hormonala;

o       influente biochimice - cresterea alcoolului in sange, scaderea glicemiei pot intensifica agresivitatea.

 

"Agresivitatea este un raspuns la frustrare" sustin cei de la Yale University din SUA. Atunci cand atingerea unui scop este blocata ia nastere frustrarea. Aceasta frustrare devine apoi o sursa de manifestare a agresivitatii. Se intampla insa deseori ca agresivitatea aceasta sa nu poata fi orientata catre sursa starii de frustrare ci ea este reorientata catre ceea ce se numeste o "tinta sigura". De exemplu o persoana nu isi poate sanctiona seful si in schimb se poate certa acasa cu partenerul de viata; un copil nu isi poate pedepsi parintele in schimb insa loveste un alt copil.

Mai apoi, supusa unor revizii, aceasta teorie sufera modificari. Se considera ca intr-adevar frustrarea produce suparare (stare de pregatire emotionala pentru a deveni agresiv) insa o persoana poate da curs furiei sau nu.

 

O a treia explicatie ar fi aceea ca "agresivitatea este un comportament social invatat". A aparut astfel teoria invatarii sociale a agresivitatii care sustine ca un comportament agresiv se invata prin mai multe modalitati:

o   direct, deci prin învatare directa (prin recompensarea sau pedepsirea unor comportamente);

o  prin observarea si imitarea unor modele de conduita ale altora, mai ales ale adultilor.

 

Se considera ca modelele de conduita agresiva se intalnesc cel mai des in:

a)      familie (copii violenti provin din familii in care cei doi parinti au fost crescuti tot cu ajutorul pedepselor fizice);

b)      mediul social (in acele comunitati in care modelele de conduita agresiva sunt acceptate, chiar admirate, agresivitatea se transmite usor si generatiilor urmatoare);

c)      mass-media (in special televiziunea care ofera zilnic modele de conduita agresiva, fizica sau verbala)

 

Putem enumera adesea printre cauzele comportamentelor impulsiv-agresive existenta la subiect a unor trasaturi temperamentale, apartenenta individului la unul din tipurile de temperamente. Anumite temperamente - coleric, nervos - se constituie in baza pentru conduite agresive adoptate imediat. "Temperamentul este dimensiunea dinamico-energetică a personalităţii care se exprimă cel mai pregnant în conduită". De aceea cunoasterea temperamentului poate deveni un punct de plecare pentru modalitatile in care putem gestiona impulsurile si comportamentele agresive.

Pe baza a trei trasaturi fundamentale: emotivitatea, activismul si rezonanta reprezentarilor au fost descrise opt tipuri temperamentale nervos, sentimental, coleric, pasionat, sangvinic, flegmatic, amorf, apatic.

 

A cincea cauza demna de mentionat este cea legată de stima de sine. Multi cercetatori au stabilit o legatura evidenta intre nivelul stimei de sine si tendintele agresive, in sensul ca cu cat stima de sine, increderea in fortele si capacitatile proprii, este mai scazuta cu atat componenta agresiva este mai pregnanta.

Conceptul de stima de sine este corelat cu sentimentul de competenta si constientizare a propriei valori. Indivizii cu un grad scazut de stima de sine se concentreaza de obicei sa-i impresioneze pe altii, au o incredere scazuta in propria persoana, au dubii asupra valorii si acceptarii lor sociale, nu-si asuma riscuri si incearca sa evite eşecul. Caută confirmarea propriei valori, a propriilor decizii la altii si sunt usor influentabili.

 

            Din sursele agresivitatii putem enumera:

1.      surse care tin de individ, de conduita si reactivitatea comportamentala a sa:

o       frustrarea;

o       atacul (provocarea directa) - fie fizic sau verbal; atrage un rapuns sau o razbunare.

o       durerea fizica si morala;

o    caldura - cerectari multiple au evidentiat legatura directa intre temperatura ridicata si comportamentul agresiv;

o       aglomeratia - in mijloacele de transport in comun; in spatii de locuit mult prea mici pentru numarul de persoane;

o       alcoolul si drogurile;

2.      surse ale agresivitatii din cadrul familiei:

o       bataia sau orice forma de agresiune sau pedeapsa fizica;

o       incestul;

3.      surse care tin de mijloacele de comunicare in masa, unde includem violenta expusa in presa si televiziune.

 

 

Citeste mai departe:

Formele agresivitatii

Managementul agresivitatii

 

 

 

Copyright © 2014 Centrul de Educaţie Medicală. Toate drepturile rezervate.

Actualizat la 08.09.2021, 18:28