Descriere

Descriere

ÎNCEPUTURI

Istoria reumatologiei craiovene cunoaște un parcurs de aproape două decenii și reflectă efortul inițiat și coordonat de către prof. univ. dr. Ciurea Paulina Lucia, ce a pus bazele unui nucleu de formare a viitoarelor cadre didactice în disciplina Reumatologie din cadrul UMF Craiova. Desigur că ideea de a clădi o școală de reumatologie a avut în vedere și formarea unor cadre medicale specializate ce vor asigura asistență medicală adecvată pacienților cu afecțiuni reumatice, fapt ce a constituit o reală necesitate la momentul respectiv. Astfel, în anul 2002, se înființează compartimentul de Reumatologie ce ulterior devine secție clinică în cadrul Clinicii Medicale I a Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova. Prof. univ. dr. Ciurea Paulina Lucia este deopotrivă fondator al clinicii de Reumatologie, cât și principal mentor al viitoarelor generații de medici specialiști ce au beneficiat de o pregătire clinică solidă, fapt confirmat ulterior prin competența profesională și vizibilitatea de care beneficiază în prezent reumatologia craioveană.

Sub îndrumarea prof. univ. dr. Ciurea Paulina Lucia, medici tineri și determinați să progreseze atât în plan medical, cât și didactic, au ajuns la maturitate profesională, iar o echipă inițial restrânsă, formată din dr. Mușetescu Anca Emanuela și dr. Vreju Ananu Florentin, s-a transformat într-un colectiv solid și unit, cu o conduită profesională de înaltă calitate.

 

PREGĂTIRE STUDENȚI, DOCTORANZI, REZIDENȚI ȘI TINERI SPECIALIȘTI

Interesul pentru urmarea unei cariere medicale în domeniul reumatologiei, precum și baza formării viitorilor medici specialiști pornește încă din băncile facultății. Astfel, un obiectiv prioritar l-a constituit înființarea disciplinei de Reumatologie în cadrul programelor de studii de licență sub auspiciile academice ale UMF Craiova.

Prin dobândirea statutul de centru de pregătire doctorală în domeniul reumatologiei în cadrul Şcolii Doctorale IOSUD a UMF Craiova s-au creat premisele dezvoltării coordonatei de cercetare. Elaborarea a numeroase teze de doctorat a constituit un argument important în recunoașterea în plan academic național a nivelului de pregătire și a capacității de coordonare a unor proiecte de cercetare riguroase.

Odată înființată, disciplina de Reumatologie a avut o evoluție frumoasă, și-a îmbogățit colectivul de cadre didactice și a reușit să asigure condiții optime atât pentru formarea studenților, cât și pentru absolvenții ce urmează un program de rezidențiat în specialitatea reumatologie. Colectivul disciplinei este implicat de altfel și în etapele de promovare profesională prin organizarea de comisii în examene de specialitate și de primariat.

Îndrumarea studenților aflați în stagiul clinic, pregătirea medicilor rezidenți, precum și coordonarea studenților doctoranzi în diverse proiecte de cercetare necesită deopotrivă expertiza unor mentori bine pregătiți, cât și accesul la aparatură înalt performantă. În acest sens, colectivul disciplinei de Reumatologie dispune de un laborator de ecografie musculoscheletală cu implicații diagnostice și terapeutice multiple în practica reumatologică, precum și de un videocapilaroscop ce permite investigarea disfuncției endoteliale precoce din cadrul afecțiunilor vasculo-conjunctive mediate imun. 

 

CENTRUL DE CERCETARE ÎN REUMATOLOGIE

Interesul pentru activitatea de cercetare în domeniul reumatologiei se materializează prin publicarea unui număr semnificativ de lucrări științifice, cât și prin proiecte de cercetare câștigate prin competiție națională. Sub coordonarea prof. univ. dr. Ciurea Paulina Lucia, este înființat în 2011 Centrul de Cercetare în Reumatologie, ce asigură o bază materială modernă cu aplicații în reumatologie. Câștigarea unor granturi de cercetare a permis dotarea cu echipamente performante pentru efectuarea videocapilaroscopiei, ultrasonografiei musculoscheletale sau a ultrasonodensitometriei.

În 2022, sub coordonarea prof. univ. dr. Vreju Ananu Florentin, este înființat Centrul de Artrită Precoce din cadrul Centrului de Cercetare în Reumatologie - UMF Craiova. Acest proiect are ca și obiectiv principal asigurarea unei îngrijiri medicale de înaltă calitate a pacienților cu artrită, prin facilitarea accesului la medicul reumatolog, abordare multidisciplinară și adoptarea unei conduite terapeutice optime. 

 

EVENIMENTE ȘTIINȚIFICE

Colectivul disciplinei de Reumatologie a dovedit în permanență un interes deosebit pentru creșterea vizibilității și diseminarea informației medicale de actualitate în comunitatea medicală prin participări la multiple proiecte educaționale și manifestări științifice adresate atât medicilor rezidenți, cât și medicilor specializați în reumatologie, medicină internă sau alte specialități conexe. Acestă preocupare se reflectă prin prezența în numeroase programe de educație medicală continuă, participare activă la sesiuni științifice din cadrul zilelor UMF Craiova, precum și la conferințe naționale în domeniu. Un eveniment de referință îl constituie Congresul Național de Reumatolgie din 2004, organizat la Craiova, cu participare internațională, ce aduce în prim plan valoarea centrului UMF Craiova și consolidează poziția reumatologiei craiovene în plan științific național. 

Alte manifestări științifice recente în care a fost implicat colectivul disciplinei de Reumatologie, includ:

     Webinar- Managementul bolilor inflamatorii reumatice: de la diagnostic precoce la tratament (2021)

     Lansarea Centrului de Artrita Precoce din cadrul UMF Craiova (2022)

     Craiova Connects - eveniment multidisciplinar: Gastroenterologie - Reumatologie - Dermatologie (2022)

     Congres International de Ultrasonografie  - AISUR, Craiova 1st RheumaUltrasound Hands-on Sonography Course – MSUS First Level (2022)

 

ACTIVITATE PUBLICISTICĂ

Activitatea publicistică a colectivului disciplinei de Reumatologie s-a materializat prin editarea unor compendii de reumatologie, monografii, caiete de lucrări practice și capitole în tratate de referință din domeniu. Cărțile editate au răspuns necesităților din spațiul publicistic ce vizează pregătirea universitară și postuniversitară. Întreaga activitate publicistică reflectă capacitatea de conlucrare a cadrelor didactice, precum și dorința de actualizare și expunerea sistematizată a cunoștințelor dobândite. Principalele cărți editate de membrii ai colectivului disciplinei de Reumatologie includ:

        Medicină Internă Reumatologie Ediția a 2-a, sub redacția Paulina Lucia Ciurea, Editura Medicală Universitară, 2023, Craiova, ISBN 978-973-106-379-9.

        Reumatologie, Vol I,   sub   redacția   Paulina   Lucia   Ciurea,  Editura   Medicală   2021.   ISBN 978-973-39-0895-1.

        Reumatologie, Vol II,   sub   redacția   Paulina   Lucia   Ciurea,  Editura   Medicală   2021.   ISBN 978-973-39-0896-8.

        Întrebari și răspunsuri în reumatologie – Anca Emanuela Musetescu, Paulina Ciurea (sub redactia), Editura Sitech, 2018, Craiova, ISBN 978-606-11-6644-2.

        Tehnici de terapie locală în reumatologie – Florentin Vreju, Paulina Ciurea (sub redactia), Editura Medicală Universitară, 2016, Craiova, ISBN 978-973-106-226-6

        Medicină Internă Reumatologie, sub redacția Paulina Lucia Ciurea, Editura Medicală Universitară, 2013, Craiova, ISBN 978-973-106-207-5.

        Reumatologie - Paulina Ciurea (sub redacţia), Editura Medicală Universitară, 2007, Craiova, ISBN 978-973-106-060-6.

        Bolile de colagen şi reumatismale. Paulina Ciurea, Tudorel Ciurea (sub redacția), Editura didactică şi pedagogică, Bucureşti 1996, ISBN 973-30-5487-9.

           Activitatea publicistică a colectivului disciplinei de Reumatologie primeşte o apreciere deosebită în cadrul  Adunării Generale a Academiei de Științe Medicale din data de 17.11.2023. Cu aceasta ocazie este acordat Premiul de Excelență pentru publicarea tratatului de Reumatologie (vol. I şi II), sub redacția Prof. Univ. dr. Paulina Lucia Ciurea.

Rezultatele activității de cercetare întreprinsă atât în cadrul Centrului de Cercetare în Reumatologie, cât și prin diverse colaborări cu alte centre universitare de referință au fost diseminate prin multiple publicații în reviste de specialitate indexate ISI Web of Science și expuse la diverse manifestări științifice din țară și din străinătate.

Experiența și prestigiul dobândit în comunitatea științifică este susținut și prin implicarea unora dintre cadrele didactice ale colectivului în Colegiul de Redacție și Comitetul Științific al Revistei Române de Reumatologie.

 

COLECTIV

Întreaga activitate didactică din cadrul disciplinei de Reumatologie este asigurată de un colectiv valoros de cadre universitare ce îmbină responsabilitățile clinice cu activitatea de cercetare și asigură formarea medicală a studenților atât prin prelegeri, cât și la patul bolnavului.

În prezent responsabilul disciplinei este prof. univ. dr. Ciurea Paulina Lucia, al cărei colectiv este format din prof. univ. dr. Vreju Ananu Florentin, prof. univ. dr. Mușetescu Anca Emanuela, prof. univ. dr. Roșu Anca, șef lucr. univ. dr. Criveanu Cristina, șef lucr. univ. dr. Dinescu Stefan Cristian,  șef lucr. univ. dr. Bănicioiu-Covei Simona, asist. univ. dr. Biță Cristina Elena și asist. univ. dr. Florescu Alesandra.

Actualizat la 29.11.2023, 12:02