1. DATE DESPRE PROGRAM
1.1 Instituţia de învăţământ superior |
UNIVERSITATEA DE MEDICINA SI FARMACIE DIN CRAIOVA |
1.2 Facultatea |
DE MOAȘE ȘI ASISTENȚĂ MEDICALĂ |
1.3 Departamentul |
3 |
1.4 Domeniul de studii |
SĂNĂTATE |
1.5 Ciclul de studii1 |
LICENŢĂ |
1.6 Programul de studii/Calificarea |
Asistenta Medicala |
2. DATE DESPRE DISCIPLINĂ
2.1 Denumirea disciplinei |
NUTRITIE SI DIETETICA |
|||||||
2.2. Codul disciplinei |
AM2106 |
|||||||
2.3 Titularul activităţilor de curs |
Prof. univ. dr. DINCA MIHAELA |
|||||||
2.4 Titularul activităţilor de seminar |
Prof. univ. dr. DINCA MIHAELA , Asistent univ. dr. VLADU MIHAELA |
|||||||
2.5.Gradul didactic |
profesor, asistent universitar |
|||||||
2.6.Încadrarea (norma de bază/asociat) |
Norma de bază |
|||||||
2.7. Anul de studiu 2015-2016 |
|
2.8. Semestrul
|
I |
2.9. Tipul disciplinei (conţinut)2) |
DF |
2.10. Regimul disciplinei (obligativitate)3) |
DI |
|
3. TIMPUL TOTAL ESTIMAT (ore pe semestru al activităţilor didactice)
3.1 Număr de ore pe săptămână |
3 |
din care: 3.2 curs |
1 |
3.3 seminar/laborator |
2 |
||
3.4 Total ore din planul de învăţământ |
52 |
din care: 3.5 curs |
14 |
3.6 seminar/laborator |
28 |
||
Distribuţia fondului de timp ore |
|
||||||
Studiul după manual, suport de curs, bibliografie şi notiţe |
20 |
||||||
Documentare suplimentară în bibliotecă, pe platformele electronice de specialitate şi pe teren |
16 |
||||||
Pregătire seminarii/laboratoare, teme, referate, portofolii şi eseuri |
28 |
||||||
Tutoriat |
4 |
||||||
Examinări |
8 |
||||||
Alte activităţi...consultaţii, cercuri studentesti |
22 |
||||||
3.7 Total ore studiu individual |
96 |
|
|||||
3.9 Total ore pe semestru |
152 |
||||||
3.10 Numărul de credite4) |
2 |
||||||
4. PRECONDIŢII (acolo unde este cazul)
4.1 de curriculum |
Studenţii trebuie să aibă cunoştinţe solide de Anatomie, Biochimie, Fiziologie, Fiziopatologie, Morfopatologie, Imunologie. |
4.2 de competenţe |
- |
5. CONDIŢII (acolo unde este cazul)
5.1. de desfăşurare a cursului |
- |
5.2. de desfăşurare a seminarului/laboratorului |
Pregătirea în prealabil, prin studiu individual al noțiunilor predate in cadrul cursului |
6. COMPETENŢELE SPECIFICE ACUMULATE6)7) |
|
COMPETENŢE PROFESIONALE |
C1 - Să evalueze corect statusul nutritional si afectiunile asociate pentru care elaboreaza programe dietetice C4 – Să abordeze problemele de santate/boala din perspectiva particularitatilor comunitatii, in relatie directa cu conditiile sociale, economice sau/si culturale proprii acelei colectivitati. C5 – Sa initieze si sa deruleze o activitate de cercetare stiintifica sau/si formativa in domeniul sau de competente |
COMPETENŢE TRANSVERSALE |
. C6. Autonomie şi responsabilitate
C7. Interacţiune socială; · să recunoască şi să aibă respect pentru diversitate şi multiculturalitate; · să aibă sau să inveţe să-şi dezvolte abilităţile de lucru în echipă; · să comunice oral şi în scris cerinţele, modalitatea de lucru, rezultatele obţinute, să se consulte cu echipa; · să se implice în actiuni de voluntariat, să cunoască problemele esenţiale ale comunităţii.
C8. Dezvoltare personală şi profesională
|
7. OBIECTIVELE DISCIPLINEI (reieşind din grila competenţelor specifice acumulate)
7.1 Obiectivul general al disciplinei |
Obiectivele disciplinei de Nutritie si Dietetica sunt: -insusirea cunostintelor de nutritie si gastrotehnie aplicabile in patologia medicala; -oferirea suportului teoretic si practic necesar in elaborarea programelor nutritionale corelate cu starea de sanatate sau de boala. -pregătirea de asistenți medicali competitivi pe piața muncii, cu abilități profesionale deosebite. -dobandirea unei ținute adecvate si a unui limbaj medical corect. -dobandirea abilitatilor de a lucra eficient într-o echipă, astfel încât actul medical oferit pacienților să fie calitativ superior. |
7.2 Obiectivele specifice |
Prin curricula adaptată la standardele europene de calitate, prin metodele de predare şi de evaluare utilizate, prin implicarea studenţilor în activităţi de cercetare şi de evaluare a pacienţilor, disciplina de Nutritie si Dietetica urmăreşte să formeze aptitudini cognitive, deprinderi şi atitudini care să stea la baza oricărui act medical preventiv, de diagnostic, curativ sau recuperator. ABILITĂŢILE COGNITIVEle vor permite:
DEPRINDERI PRACTICE · Însuşirea corectă a terminologiei medicale · Realizarea unui program nutritional adecvat · Însuşirea tehnicii şi metodologiei efectuării unei anamneze (interviu) · Dobândirea cunoştinţelor si abilitatilor necesare pentru a modifica obiceiuri alimentare nesanatoase · Promovarea unui stil de viata sanatos ATITUDINI
|
8. CONŢINUTURI
|
8.1 Curs (unităţi de conţinut) |
Nr. ore |
||
|
Tema 1: Evaluarea clinica si biologica a unui subiect cu patologie nutritional-metabolica |
2 |
||
|
|
|
||
|
Tema 2: Principii alimentare (necesar energetic, necesarul factorilor nutritivi, necesarul in vitamine si elemente minerale |
2 |
||
|
|
|
||
|
Tema 3: Etapele stabilirii unui program alimentar |
2 |
||
|
|
|
||
|
Tema 4: Principii de nutritie si management nefarmacologic in obezitate |
2 |
||
|
|
|
||
|
Tema 5: Terapia nutritionala medicala in diabetul zaharat |
2 |
||
|
|
|
||
|
Tema 6: Principii de nutritie in dislipidemii si bolile cardio-vasculare |
2 |
||
|
|
|
||
|
Tema 7: Principii de nutritie in bolile digestive si renale |
2 |
||
|
|
|
||
CONŢINUTUL LUCRĂRILOR PRACTICE: PROGRAMA ANALITICĂ |
|
|||
F1. LP1. Particularitati ale anamnezei si examenului clinic in patologia nutritional metabolica |
2 |
|
||
F1. LP2. Evaluarea si interpretarea rezultatelor in metabolismul intermediar |
2 |
|
||
F1. LP3. Rolul glucidelor, proteinelor si lipidelor in economia metabolica |
2 |
|
||
F1. LP4. Etapele stabilirii unui program alimentar |
2 |
|
||
F1. LP5. Ancheta alimentara: etape, particularitati |
2 |
|
||
F1. LP6. Principii de gastrotehnie in practica medicala |
2 |
|
||
F1. LP7. Principii generale de alimentatie a persoanelor sanatoase |
2 |
|
||
F1. LP8. Principii de nutritie in obezitate; elaborarea unor regimuri alimentare hipocalorice |
2 |
|
||
F1. LP9. Principii de nutritie in diabetul zaharat tip; elaborarea unui regim alimentar |
2 |
|
||
F1. LP10. Principii de nutritie in diabetul zaharat tip 2; elaborarea unui regim alimentar |
2 |
|
||
F1. LP11. Principii de nutritie in dislipidemii |
2 |
|
||
F1. LP12. Principii de nutritie in hipertensiunea arteriala si insuficienta cardiaca |
2 |
|
||
F1. LP13. Principii de nutritie in bolile digestive |
2 |
|
||
F1. LP14. Principii de nutritive in bolile renale |
2 |
|
||
9. COROBORAREA CONŢINUTURILOR DISCIPLINEI CU AŞTEPTĂRILE REPREZENTANŢILOR COMUNITĂŢII EPISTEMICE, ASOCIAŢIILOR PROFESIONALE ŞI ANGAJATORI REPREZENTATIVI DIN DOMENIUL AFERENT PROGRAMULUI
|
10. REPERE METODOLOGICE
Forme de activitate |
Tehnici de predare / învăţare, materiale, resurse: expunere, curs interactiv, lucru în grup, învăţare prin probleme/proiecte etc. |
Curs |
Se folosesc urmatoarele metode combinate: prelegerea, dezbaterea, problematizarea |
Lucrari practice |
Se folosesc urmatoarele metode combinate: aplicaţii practice, studiu de caz, proiecte |
Studiu individual |
Înaintea fiecărui curs şi a fiecărei lucrari practice |
11. PROGRAM DE RECUPERARE |
|||||||||
Recuperări absenţe |
Nr. absenţe care se pot recupera |
Locul desfăşurării |
Perioada |
Responsabil |
Programarea temelor |
||||
2 |
Spitalul clinic municipal Filanropia, Clinica medicală II |
Ultima saptamana a semestrului |
Asistentul de grupă |
Cronologic, 2 teme/zi |
|||||
Program de consultaţii/ cerc ştiinţific studenţesc |
2 ore/ saptamana/ cadru didactic |
Spitalul clinic municipal Filanropia, Clinica medicală II |
Saptamanal |
Toate cadrele didactice |
Tema din saptamana respectiva |
||||
Program pentru studenţii slab pregătiţi |
2 ore/ săptamana |
Spitalul clinic municipal Filanropia, Clinica medicală II |
|
Toate cadrele didactice |
Tema din saptamana respectiva |
||||
|
|||||||||
12. EVALUARE |
|||||||||
Forma de activitate |
Evaluare
|
Procent din nota finală |
|||||||
|
Formativă |
Periodică |
Sumativă |
|
|||||
Curs |
- |
- |
X |
50% |
|||||
Lucrări practice |
X |
X |
X |
25% |
|||||
Examen |
|
|
X |
|
|||||
Verificările periodice |
|
- |
- |
20% |
|||||
Prezenţa la curs |
|
|
|
5% |
|||||
13. PROGRAME DE ORIENTARE SI CONSILIERE PROFESIONALĂ |
|||||||||
Programe de orientare şi consiliere profesională (2 ore/lună) |
|||||||||
Programare ore |
Locul desfăşurării |
Responsabil |
|||||||
Ultima zi de vineri a fiecarei luni |
Spitalul clinic municipal Filanropia, Clinica medicală II |
Toate cadrele didactice |