Programa

Programa

Conținut de bază:

- Noțiuni generale asupra structurii și funcționării calculatorului electronic, sisteme de operare, pachete software (WORD, EXCEL, ACCESS, POWER POINT), prelucrare grafică.

- Informatica medicală (achiziția și prelucrarea semnalelor și imaginilor medicale, sisteme de monitorizare a pacienților, baze de date medicale, diagnostic asistat de calculator, documentare și învățare asistată de calculator).

 

Forma de evaluare: grilă, examen oral, și verificare practică

Obiective specifice:

1. Instruirea studenților în sensul cunoașterii generale a calculatorului numeric ca structură și funcționare din punctul de vedere al unui utilizator.

2. Formarea deprinderilor practice necesare folosirii eficiente a calculatorului.

3. Instruirea studenților în domeniul informaticii medicale

 

Programa analitică se adresează studenților Facultății de Medicină, precum și Facultății de Moașe și Asistență Medicală.

 

Curs

 

1.

Introducere. Informație. Cunoaștere. Informatică. Istoric, momente de accelerare. Informatica în medicină. Structura și principiile de funcționare ale calculatoarelor numerice, generații de calculatoare, familia de calculatoare PC.

2

2.

Sisteme de operare, funcțiile lor de bază, legătura între calculator și sistemul de operare. Sistemul de operare MS DOS. Sistemul de operare MS DOS. Elemente de bază. Fișiere. Directoare. Programul Windows. Elemente de operare în Windows.Programul Windows. Structuri de directoare. Windows Explorer.

2

3.

INTERNET. Virusuri informatice.

2

4.

Introducere în HTML. Metodologia cercetării științifice. Conceperea și prezentarea lucrărilor științifice. Exemplificări în Power Point.

2

5.

Baze de date relaționale.

2

6.

Achiziția și prelucrarea numerică a semnalelor biologice: principii, sisteme de achiziție, principii de prelucrare, prelucrarea în domeniile timp și frecvență. Exemplificare pentru semnalele EKG, EMG, EEG.

2

7.

Imagistică medicală. Ecograful computerizat. Tomograful computerizat. Prelucrarea computerizată a imaginilor.

2

8.

Instrumentația de pat. Monitorizarea bolnavilor. Telemedicină. Informatica de spital. Diagnosticul asistat de calculator. Sisteme expert.

2

 

TOTAL

16

 

Lucrări practice

 

1.

Introducere. Prezentarea calculatorului. Rețeaua de calculatoare.  Programul Windows Explorer. Procesoare de text. Programul Word.

2

2.

Spreadsheets. Programul EXCEL.

2

3.

Prezentarea lucrărilor științifice. Power Point.

2

4.

Notiuni de programare a calculatoarelor (HTML)

2

5.

Baze de date. Programul ACCESS.

2

6.

Documentarea medicalã asistatã de calculator

2

7.

Prelucrarea computerizată a imaginilor.

2

8.

Verificare practicã

2

 

TOTAL

16

Actualizat la 03.05.2023, 12:44