Activităţi instituţionale

Activităţi instituţionale

CORALA UNIVERSITĂŢII DE MEDICINĂ ŞI FARMACIE DIN CRAIOVA

 
ORGANIZATOR ŞI DIRIJOR
PROF. UNIV. DR. VALENTIN CÎRLIG 
 
 
La iniţiativa Dr. Valentin Cîrlig, pe atunci asistent universitar, după doi ani de la înfiinţarea Facultăţii de Medicină din Craiova – în toamna anului 1972, a luat naştere Corala acestei facultăţi.
De atunci, corala a susţinut o activitate permanentă, participând la diverse festivaluri şi concursuri naţionale şi obţinând, de fiecare dată, rezultate notabile:
- titlul de laureat la diverse ediţii ale Festivalului Naţional de Artă Studenţească,
- trofeul concursurilor “D.G. Kiriak”, “ I. Vidu”, “C. Porumbescu” sau “I. Velceanu”.
Corala a susţinut concerte în toate centrele universitare ale ţării, precum şi la posturile centrale de radio şi televiziune.
De asemenea, corala a avut şansa de a cânta şi peste graniţă: Jugoslavia (1975, 1981), Cehoslovacia (1976), Germania (1985, 1989, 1994, 1997), Grecia (1999) şi Ungaria (2004).
În 1985, la iniţiativa Universităţii din Leipzig, Corala Facultăţii de Medicină a avut onoarea de a participa la concertul susţinut la Neues Gewandhaus, prin care s-a celebrat tricentenarul naşterii lui J. S. Bach.
În 1982, la împlinirea a zece ani de activitate, corala a primit înaltul patronaj al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Cu sprijinul acestui for, corala a fost acceptată să susţină, până în prezent, şase concerte la Ateneul Român.
Repertoriul include lucrări ale compozitorilor români, clasici şi contemporani, precum şi literatură corală universitară, din diverse perioade.
Chiar în anii de conducere comunistă, Corala a susţinut numeroase concerete de colinde şi muzică religioasă, fiind, practic, singura formaţie studenţească, şi poate nu numai, care a deţinut în repertoriu, în mod preponderent, muzică de acest gen.
În 1998, a fost infiinţată Unibersitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, Corala reprezentând, de atunci, aceasta instituţie.
Merită subliniat faptul că membrii grupului au fost selectaţi, cu perseverenţă, din rândul studenţilor cu bune rezultate profesionale. Aşa se explică de ce mai bine de 80 de cadre didactice ale Universităţii, de la preparatori la profesori universitari, au cântat în acest cor.
De asemenea, important şi că toţi membrii actuali ai Disciplinei de Farmacologie, au activat în cadrul Coralei Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova.
În final, trebuie menţionat că aceast grup reprezintă singurul cor neprofesionist din ţară (studenţesc sau nu), care a continuat să fie activeze, în mod constant, în ciuda tuturor evenimentelor ce au avut loc de la înfiinţare sa şi până astăzi. Acest fapt se datorează, în exclusivitate, străduinţei şi talentului conducătorului şi dirijorului său – Prof. univ. Dr. Valentin Cîrlig.
În data de 10 octombrie 2012 a avut loc în Sala de concerte a Filarmonicii din Craiova, sub egida Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova, Concertul Aniversar - 50 DE ANI DE ACTIVITATE DIRIJORALĂ a D-lui Prof. univ. Dr. Valentin Cîrlig.
Actualizat la 25.01.2023, 11:44