Descriere

Descriere

 

Scurt istoric


Disciplina de Fiziologie a fost înfiinţată în 1971, avâdu-l coordonator pe conf. univ. dr. Valeriu Neştianu. Ca asistenti au fost cooptati dr. Mihai Oţoiu, medic primar Explorari Functionale, dr. Angel Trailă, medic primar Medicina Interna şi dr. Ion Ilinescu, medic primar Medicina Interna.

Activitatea practica pentru cei 101 de studenti a fost organizată de şeful disciplinei dupa modelul preluat de la Karolinska Institut, cu un numar mic de studenti în grupă, fiecare student având propria trusă de lucru pentru efectuarea lucrării practice. Acesta viziune organizatorică a fost validată ulterior, prin impunerea rapidă a facultăţii într-o poziţie de vârf, în rândul institutelor de profil din ţară.

În 1972, colectivul disciplinei s-a lărgit prin venirea mai multor cadre didactice, ca asistenţi titulari: dr. Aurelian Vlad, transferat apoi la Timişoara, dr. Maria Iancău, dr. Maria Vrabete, dr. Citto Taisescu, iar în 1973, dr. Simona Gusti şi dr. Nicolae Râcă, care ulterior s-a transferat la Disciplina de Obstetrică-Ginecologie. În acelaşi an, sef. lucr. dr. Angel Trăilă şi asist. dr. Maria Vrabete, precum şi asist. dr. Citto Taisescu au părăsit fiziologia, pentru a pune bazele noii discipline de fiziopatologie.

Din 1976, la disciplină au venit asistenţii titulari dr. Mariana Bondari şi Gheorghe Râcă, iar din 1983, asist. dr. Stefan Mihăilescu, care actualmente este şeful Catedrei de Fiziologie de la Universitatea din Mexico City.

Dupa anii 1990, s-au alaturat colectivului, ca asistenţi, foşti studenti ai facultăţii: Daniela Carmen Badea, Ionela Iancu, Veronica Sfredel, Florin Romanescu, Cristian Radu Dragonu, Citto Taisescu, iar in ultimii ani Smaranda Ioana Mican-Mitran si Adrian Tudor Bălşeanu.


În prezent, colectivul disciplinei este format din:

Prof.consultant dr. Valeriu Neştianu

Prof.consultant dr. Simona Mariana Gusti

Prof. dr. Maria Iancău

Conf. dr. Daniela Carmen Badea

Conf. dr. Veronica Sfredel

Sef. Lucr. dr. Ionela Iancu

Sef. Lucr. dr. Florin Romanescu

As. drd. Smaranda Ioana Mitran

As. drd. Adrian Tudor Bălşeanu

Tehnician Aurelia Zisu

Tehnician Mariana Olaru


Obiective:

Cunoasterea şi întelegerea functiilor organismului uman ca tot unitar, precum si a sistemelor si organelor componente.

Cunoaşterea şi întelegerea mecanismelor moleculare, biochimice sau celulare importante in mentinerea homeostaziei organismului.

Cunoasterea si intelegerea mecanismelor de reglare si control a principalelor funcţii ale organismului.

Întelegerea importanţei studierii si cunoaşterii mecanismelor fiziologice în practica medicala.

Abilitatea de a recunoaşte parametrii normali ai principalelor funcţii ale organismului uman, iar in caz de deviatie de la normal sa poată indica şi interpreta sensul acesteia.

Incurajarea gandirii logice şi integrative şi a realizării de conexiuni între informaţiile acumulate.
Actualizat la 08.09.2021, 19:36