Examenul de admitere 2008

Examenul de admitere 2008

Pentru a continua cercetarea realizată în anii trecuţi la simularea examenului de admitere şi la examenul propriu-zis de admitere privind preferinţele şi opţiunile viitorilor noştri studenţi, Centrul de Consiliere şi Orientare Profesională a distribuit şi de această dată chestionarul elaborat pentru această ocazie.


De această dată, interpretarea vizează doar Facultatea de Medicină, pentru care analiza rezultatelor arată următoarele:


- din totalul de 239 de candidaţi care au completat chestionarul, 129 de candidaţi au fost din Craiova, restul de 110 din afara Craiovei;


- dintre oraşele din afara judeţului Dolj, cel mai mare număr de candidaţi locuiesc în Piteşti (12 candidaţi), Slatina şi Târgu Jiu (câte 9 candidaţi);


- în ceea ce priveşte genul biologic, numărul fetelor este ca de obicei covârşitor de mare în comparaţie cu numărul baieţilor: 170 de fete şi 69 de băieţi;



- repartizarea în funcţie de profilul liceului:

- uman - 31 de candidaţi

- real - 208 candidaţi.




- cele mai bine reprezentate licee din Craiova:

- Colegiul Naţional „Elena Cuza” – 20

- Colegiul Naţional „Carol I” – 18

- Grupul Şcolar „Charles Laugier” – 16

- Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” – 15

- Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu” – 12

- Colegiul Naţional „Ştefan Velovan” – 11

- Grupul Şcolar „Traian Vuia” – 9

- Grupul Şcolar „Matei Basarab” – 4

- Liceul Teoretic „Henri Coandă” – 4

- Liceul „Tudor Arghezi” - 4

- Liceul de Artă „Marin Sorescu” – 2

- Liceul „Constantin Brâncuşi” – 2.




- repartizarea pe vârste:

- 18 ani - 64 candidaţi

- 19 ani - 129 candidaţi

- 20 ani - 9 candidaţi

- 21 ani – 3 candidaţi

- 22 ani - 4 candidaţi

- 23 ani – 6 candidaţi

- 24 ani – 1 candidat

- 25 ani - 1 candidat

- 26 ani - 1 candidat

- 29 ani - 1 candidat

- 30 ani - 1 candidat

- 32 ani - 1 candidat

- 35 ani - 1 candidat

- 36 ani - 1 candidat

- 39 ani - 1 candidat.




Care sunt motivele pentru care ai ales să urmezi această facultate?

a) urmez, de bunăvoie, tradiţia familiei

b) simt că mi se potriveşte

c) avantajele materiale ale profesiei

d) la presiunea familiei

e) altul. Care?




19 candidaţi susţin că urmează de bunăvoie tradiţia familiei, 223 de candidaţi consideră că meseria la care aspiră li se potriveşte (din ce în ce mai mulţi candidaţi bifează această opţiune), 11 candidaţi au ales această meserie pentru avantajele sale materiale, iar 2 susţin că presiunea familiei a fost un factor important în luarea deciziei. Dintre toate combinaţiile care au fost notate, se detaşează primele două alese împreună de 7 candidaţi şi a doua şi a treia alese de 5 dintre ei. Însă procentul este mult mai mic decât în alţi ani şi mult prea mic pentru a putea spune că există o tendinţă generală a viitorilor studenţi medicinişti în acest sens.


Ai mai dat concurs, în anii trecuţi, la altă facultate (nu neapărat a unei universităţi de medicină şi farmacie) şi nu ai reuşit?

La această întrebare, au răspuns cu „Da” 17 viitori boboci, dintre care 14 au fost respinşi la o universitate de medicină şi farmacie (inclusiv a noastră), iar alţi 3 au avut eşecuri la facultăţi ca Psihologie şi Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor.


Eşti absolvent al unei alte facultăţi?

Aspiranţii la un loc de student la Facultatea de Medicină au absolvit facultăţi precum Istorie, Chimie, Cibernetică, iar alţi 3 sunt absolvenţi FMAM Craiova.


Urmezi cursurile unei alte facultăţi?

Îşi doresc să fie studenţi ai Facultăţii de Medicină 3 dintre studenţii FMAM, 2 ai Facultăţii de Medicină Dentară, 2 ai Facultăţii de Chimie, câte unul de la Management, FEAA, Istorie şi alţii de la Universităţi precum „Transilvania” din Braşov şi Universităţii „Spiru Haret”.


Pentru concursul de admitere, ai avut de ales între două discipline. Ce probă ai ales? De ce?

Toţi candidaţii au răspuns Chimie organică, având cele mai des întâlnite argumente anii de studiu ai chimiei din timpul liceului, faptul că pare mai uşoară, mai accesibilă şi are un volum mai mic de informaţii şi chiar credinţa că are mai multă legatură cu specificul meseriei de medic.


Urmează să dai concurs de admitere şi la o altă facultate anul acesta?

Dintre cei 39 de candidaţi care susţin admiterea în mai multe centre anul acesta, 21 l-au ales pe cel din Bucureşti (pe lângă al nostru) din motive precum apropierea de localitatea de domiciliu sau faptul că se află în capitala ţării, acest lucru atrăgând după sine mai multe avantaje şi oportunităţi, iar dintre aceştia, doar 7 ar alege UMF Bucureşti dacă ar fi admişi la amandouă. Ceilalţi preferă UMFCV întrucât oraşul este mai liniştit şi mai accesibil, iar Universitatea le place mai mult. Alţii care au ales Drept, FEAA sau Horticultură vor doar o „barcă de salvare” în cazul unui eşec la Medicină şi să aibă un loc asigurat, eventual la buget, astfel încât presiunea familiei, menţionată în nenumărate rânduri printre justificări, să se diminueze.


Cu toate astea 94 dintre cei care 239 care au completat chestionarul au declarat că nu vor să rămână studenţii noştri în cazul în care vor fi declaraţi admişi la locurile „cu taxă” pentru că suma este mai mare decât consideră că îşi pot permite, iar 2 dintre ei motivează răspunsul prin aceea că dacă nu au reuşit la buget înseamnă că nu sunt suficient de buni, având în vedere că examenul li se pare uşor. Cei care au bifat „da” au răspuns în majoritate că vor cu orice preţ să fie studenţii noştri, indiferent de forma în care s-ar face aceasta, câţiva menţionând chiar posibilitatea ca în anul următor să se mute la buget.


Ai fi interesat să frecventezi cursurile din primii trei ani în limba engleză?

Interesaţi s-au declarat 173 de participanţi pentru că li se pare de viitor, extrem de folositor pentru viitoarea lor carieră şi pentru că limba engleză le place şi li se pare frumoasă şi uşoară. Neinteresaţi sunt restul de 66 de participanţi care, în principal, ştiu mai bine limba franceză şi ar prefera-o ca limbă străină înaintea limbii engleze; următorul răspuns des întâlnit este acela că există o teamă cum că informaţiile ar putea fi acumulate superficial sau ar fi neclare, întrucât nivelul de cunoaştere al limbii nu este suficient de bun.




Care crezi că va fi evoluţia ta profesională (ce crezi că vei face) după ce vei termina facultatea?

Doar 74 dintre viitorii boboci stiu deja ce vor face după absolvirea facultăţii. Cei mai mulţi, 19 la număr, se văd chirurgi (6 chirurgi plasticieni), în timp ce alţi 10 pediatri, iar cardiologia şi medicina de familie a primit câte 6 opţiuni.


Ultimii itemi din chestionar se interesau de motivele alegerii Universităţii noastre şi de alte opţiuni pe care cei prezenţi le-au luat în calcul înainte de aceasta. Predomină şi aici ideea de a avea mai multe opţiuni pentru a scăpa de efectele nedorite ale unui eşec, însă dintre cei 38 care ne-au împărtăşit că au luat în considerare şi alte universităţi de medicină şi farmacie din ţară, dar au ales-o pe a noastră, 25 au comparat UMF Bucureşti cu UMF Craiova şi ne-au ales. Alţi 5 ne-au preferat în locul UMF Timişoara pentru prestigiul facultăţii şi distanţa mică faţă de casă, precum datorită recomandărilor primite de la cunoscuţi.


Care crezi că au fost motivele pentru care alţii au ales alte universităţi de medicină şi farmacie?

Majoritatea răspunsurilor sugerează că mare parte dintre studenţi îşi aleg facultatea în funcţie de oraşul în care ea funcţionează. Alţii au ales alte instituţii de învăţământ medical superior, conform analizei, cel mai probabil au considerat că vor avea acolo posibilităţi mai mari de a găsi un loc de muncă după absolvirea facultăţii, că vor avea o evoluţie profesională mult mai bună şi concurenţă mult mai mică la admitere şi că vor fi mai aproape de casă, familie şi prieteni. Într-o măsură mai mică, au fost curioşi sau au răspuns la presiunile familiei sau sfaturile profesorilor sau poate au crezut că acolo vor studia mai intens ca la noi.


Direcţiile sugerate de participanţii la studiu pentru Centrul de Consiliere şi Orientare Profesională au fost următoarele:

- 143 de candidaţi - planificarea şi dezvoltarea carierei

- 48 de candidaţi - consiliere educaţională

- 58 de candidaţi - posibilităţi de studiu din ţară

- 119 candidaţi - oportunităţi de studiu în străinătate

- 76 de candidaţi – informarea despre admiterea la U.M.F. din Craiova

- 72 de candidaţi – informare privind rezidenţiatul

- 51 de candidaţi - manifestările ştiinţifice naţionale şi internaţionale

- 26 de candidaţi - asistenţă psihologică.



Actualizat la 08.09.2021, 18:27