Accelerated epigenetic ageing linked to detrimental outcomes of combined diabetes-tuberculosis and post-tuberculosis disease (Tuberculosis and Diabetes - Accelerated Epigenetic Ageing TanDeM-AGE)

Accelerated epigenetic ageing linked to detrimental outcomes of combined diabetes-tuberculosis and post-tuberculosis disease (Tuberculosis and Diabetes - Accelerated Epigenetic Ageing TanDeM-AGE)

TanDeM-AGE

Autoritate contractantă: PNRR - MCID

Obiectivul general al proiectului este de a înțelege modalitatea în care combinația dintre tuberculoză și diabetul zaharat de tip II duc la îmbătrânirea epigenetică și imună accentuată în cohortele românești


Titlul proiectului: Accelerated epigenetic ageing linked to detrimental outcomes of combined diabetes-tuberculosis and post-tuberculosis disease (Tuberculosis and Diabetes - Accelerated Epigenetic Ageing TanDeM-AGE)

 

Contract de finanțare nr. 760273/ 26.03.2024

Perioada de implementare a proiectului: 27.03.2024 - 30.06.2026

Director de proiect: Reinout Van Crevel

Valoare proiect:  6.256.444,68 lei

Descriere proiect:

Mycobacterium tuberculosis ucide anual aproximativ 1,5 milioane de oameni, mai mult decât orice alt agent patogen. Chiar și atunci când sunt vindecați bacteriologic, pacienții cu tuberculoză (TB) rămân expuși unui risc ridicat de „boală post-TB”, prezentând complicații respiratorii și cardiovasculare cronice și mortalitate crescută. Diabetul zaharat (DM), care afectează 1 din 10 adulți la nivel global, crește riscul de TB și înrăutățește rezultatele tratamentului TB. Ca atare, povara tot mai mare a DM alături de epidemia continuă de TB au un impact socio-economic si medical uriaș la nivel global. În Europa, acest lucru este valabil mai ales pentru Europa de Est, în special pentru România.

Până în prezent, majoritatea studiilor privind DZ și TB au analizat legăturile epidemiologice și caracteristicile clinice, dar niciunul nu a examinat efectele potențiale ale DZ asupra complicațiilor post-TB. De asemenea, nici un studiu nu a analizat mecanismele biologice care mediază complicațiile post-TB. Emitem ipoteza că efectele DZ asupra evoluției TB sunt asociate cu perturbări epigenetice și imune subiacente. Întrucât atât TB, cât și DZ determina îmbătrânirea sistemului imun, presupunem că îmbătrânirea imună este accelerată la pacienții cu TB-DM. În TANDEM-AGE vom aborda această ipoteză prin corelarea datelor epigenetice și funcționale specifice îmbătrânirii imune cu evoluția pe termen lung a pacienților dintr-o cohortă românească cu TB cu/fără DZ. Acesta este unul dintre primele studii care evaluează markerii epigenetici specifici îmbătrânirii accelerate în TB și post-TB și modul în care aceștia sunt afectați de DZ.

Datele epidemiologice privind efectele post-TB pe termen lung, inclusiv riscul de DZ, vor fi informative pentru strategiile de sănătate publică. Studii mecaniciste vor identifica profiluri de metilare de lungă durată ale dereglării imune în TB și post-TB și efectul DM asupra acestor semnături. Fenotiparea detaliată va indica tipurile de celule disfuncționale și căile afectate. Studiul nostru va oferi în cele din urmă ținte potențiale pentru atenuarea complicațiilor post-infecțioase și a îmbătrânirii imune accelerate. 

Obiectivul general al proiectului este de a înțelege modalitatea în care combinația dintre tuberculoză și diabetul zaharat de tip II duc la îmbătrânirea epigenetică și imună accentuată în cohortele românești.

Obiective:

O1. Evaluarea impactului diabetului zaharat asupra îmbătrânirii epigenetice la pacienții cu tuberculoză în momentul diagnosticării;

O2. Analiza evoluției diabetului zaharat la pacienții cu tuberculoză în timpul monitorizării și efectul diabetului zaharat asupra bolii post-tuberculoză;

O3. Examinarea îmbătrânirii epigenetice la pacienții „post-tuberculoză”- tuberculoză, la câțiva ani după terminarea terapiei antituberculoase.

O4. Examinarea semnelor epigenetice transpuse în dereglarea imună „post-tuberculoză”.

O5. Identificarea celulelor imune și a căilor implicate în dereglarea imună post-tuberculoză (fără diabet zaharat).

https://mfe.gov.ro/pnrr/

 

https://www.facebook.com/PNRROficial/

...
  • Contact
  • Costache Anca
  • anca.costache@umfcv.ro
  • Fonduri
  • An : 2024
  • Data de la care : 27.03.2024
  • Data până la care : 30.06.2026
  • Sumă : 6256445  RON
Actualizat la 07.05.2024, 13:05