PYRAMID

Detalii

 

Patologia digestiva, si in special cancerele digestive, reprezinta o problema majora de sanatate in lume, pe locul 1 in patologia tumorala, cu peste 3 milioane de cancere noi anual depistate si respectiv peste 2.2 milioane decese anual. Localizarile predominante in ordinea incidentei in lume sunt reprezentate de cancerul colorectal, gastric, esofagian, hepatic si pancreatic, majoritatea fiind curabile intr-un stadiu precoce. Folosirea tehnicilor moderne imagistice in domeniul endoscopiei digestive a revolutionat managementul pacientilor cu afectiuni digestive, precum si detectia precoce a cancerelor digestive prin programe de screening ale grupelor de pacienti cu risc. Astfel, endoscopia digestiva a beneficiat in ultimii ani de introducerea unor metode noi de prelucrare a imaginilor, cu cresterea acuratetei diagnostice (autofluorescenta endoscopica, tomografia cu coerenta optica, respectiv endomicroscopia confocala laser).
 
In momentul de fata, cancerele digestive sunt definite prin identificarea caracteris­­ticilor morfologice detectate prin endoscopie sau microscopie. Desi acuratetea si precizia diagnosticului pot fi crescute printr-un antrenament mai bun in recunoasterea pattern-ului leziunilor, tinta ar fi dezvoltarea unor “biopsii optice”, adica a unor sisteme de recunoastere care pot detecta cancerele in timp real. Metodele endoscopice de inalta performanta mentionate, determina ameliorarea imaginilor, iar “computerizarea” progresiva a endoscopiei va creste cu siguranta abilitatile de diagnostiare ale medicilor. Simularea computerizata va deveni un element esential de invatamant si evaluare a competentelor. Integrarea eforturilor de cercetare prin modulele acestui proiect va permite realizarea de “sisteme endoscopice inteligente” cu baze de date de memorie de mari dimensiuni care vor automatiza multe din aspectele diagnosticului endoscopic. Mai mult, obtinerea diagnosticului precoce prin tehnici complexe de genomica si proteomica care permit detectarea modificarilor moleculare (de exemplu, la nivelul mutatiilor ADN si expresiilor genetice, respectiv al expresiei proteinelor codificate), va permite schimbarea politicilor de sanatate si al managementului pacientilor cu cancere digestive.
 
 
Obiectivul general al proiectului PYRAMID propune crearea infrastructurii necesare dezvoltarii cercetarilor in diagnosticarea precoce in patologia maligna digestiva. Proiectul isi propune folosirea tehnicilor imagistice de ultima generatie (autofluorescenta endoscopica, tomografie cu coerenta optica, endomicroscopie confocala laser, etc.), generind crearea unui curent unificator, cu integrarea cercetatorilor tineri in obiectivele si aria de cercetare FP7. Fragmentele bioptice prelevate in timpul efectuarii acestor explorari imagistice complexe, vor fi mai departe evaluate prin tehnici complexe patologice moleculare, care includ hibridizarea in situ, analiza computerizata a imaginilor microscopice, microdisectia laser, microscopia virtuala si citologia lichida in monostrat. Tehnicile de biologie moleculara utilizate vor include sisteme de macro- / microarray, dublate de real-time PCR si secventiere ADN.
 
Proiectul de fata se fundamenteaza pe realizarea urmatoarelor obiective specifice:
 
A. Obtinerea unui diagnostic precoce in timp real prin folosirea endomicroscopiei confocale laser, in concordanta cu tehnicile standard de morfopatologie. Pornind de la introducerea acestei tehnici se vor dezvolta multiple teme de cercetare care vizeaza obtinerea diagnosticului anatomo-patologic in timp real si caracterizarea anomaliilor mucoasei tubului digesiv, pentru diagnosticul infectiilor, cancerelor precoce, a displaziei, metaplaziei si a altor leziuni premaligne. Studiile vor fi efectuate comparativ cu alte tehnici imagistice recente (autofluorescenta endos­copica, tomografie cu coerenta optica, etc.). Prin introducerea acestui sistem se deschide calea catre explorarile ima­gistice moleculare, deschizind calea catre noi indicatii ale endoscopiei gastro­intes­tinale (de exemplu catre analiza in vivo a receptorilor implicati in procesele oncogenetice).
 
B. Efectuarea diagnosticului anatomo-patologic prin metode conventionale si moderne. Metodele de investigatie conventionala (coloratii uzuale si speciale) permit identificarea primara a proceselor preneoplazice si a celor neoplazice maligne. Tehnica imunohistochimica permite, intr-o a doua etapa a investigarii, incadrarea corecta a proceselor neoplazice, identificarea unor posibili factori de prognostic si, in sfirsit, a unor posibile tinte terapeutice. Tehnica de hibridizare in situ (ISH) constituie un prim pas in elucidarea la nivel molecular a mecanismelor carcinogenezei. Metoda microdisectiei laser constituie un pivot important de legatura intre investigatia histopatologica si investigatia la nivel molecular, prin identificarea zonelor lezionale de interes pe preparate histopatologice, a celulelor individuale pe preparate citologice sau a anumitor tipuri celulare din culturi de celule si apoi prelevarea de grupuri celulare sau celule individuale ce urmeaza a fi transferate pentru studiu molecular.
 
C. Utilizarea unor tehnici de biologie celulara si moleculara in vederea standardizarii profilelor genice in patologia digestiva. Dezvoltarea si evolutia unui proces tumoral malign sunt insotite de modificari complexe in modul expresiei genice. Tehnica micro­array reprezinta o metoda eficienta si fezabila in obtinerea si compararea profilelor expresiei genice la indivizii sanatosi, cu leziuni premaligne, precum si la cei depistati cu patologie maligna digestiva. Validarea datelor obtinute prin aceasta tehnica se va face prin evaluarea individuala a genelor cu activitate modificata prin tehnica Real-Time PCR (qPCR). Unele modele ale expresiei genice obtinute se pot constitui in criterii de diagnostic precoce foarte utile in managementul cancerelor digestive.