Simularea examenului de admitere 2007

Simularea examenului de admitere 2007

Centrul de Consiliere şi Orientare Profesională a studiat şi anul acesta anumite aspecte privind motivaţia candidaţilor la simularea examenului de admitere la o facultate din Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, organizat în data de 21.04.2007.


Ca şi anul trecut, înaintea susţinerii probei scrise, candidaţii au completat chestionarul elaborat de C.C.O.P. structurat pe 8 itemi referitori la motivele alegerii unei instituţii de învăţământ superior medical şi farmaceutic şi a U.M.F. din Craiova în special.


Răspunsurile se pot centraliza în felul următor:

- din totalul de 171 de chestionare completate (200 candidaţi), 113 de candidaţi au fost din Craiova, restul de 58 din afara Craiovei;

- dintre oraşele din afara judeţului Dolj, cel mai mare număr de candidaţi provin din Târgu Jiu (8 candidaţi);

- repartizarea pe judeţe:

o jud. Dolj - 142 de candidaţi

o jud. Olt - 16 candidaţi

o jud. Gorj - 12 candidaţi

o jud. Argeş - 10 candidaţi

o jud. Vâlcea - 10 candidaţi

o jud. Mehedinţi - 3 candidaţi

o jud. Teleorman - 3 candidaţi

o jud. Dâmboviţa - 2 candidaţi

o jud. Călăraşi – 1 candidat

o jud. Prahova – 1 candidat.




- repartizarea pe sexe: 118 fete şi 53 de băieţi;


- repartizarea pe facultăţi:

- Facultatea de Medicină - 101 candidaţi

- Facultatea de Medicină Dentară - 30 de candidaţi

- Facultatea de Farmacie - 29 de candidaţi

- Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală

· secţia Asistenţă Medicală - 5 candidaţi

· secţia Moaşe – 2 candidaţi

· secţia Balneofiziokinetoterapie - 4 candidaţi.




- repartizarea pe vârste:

- 17 ani – 2 candidaţi

- 18 ani - 89 de candidaţi

- 19 ani - 63 de candidaţi

- 20 ani - 7 candidaţi

- 21 ani - 4 candidaţi

- 31 ani - 1 candidat

- 42 ani - 1 candidat.




- repartizarea în funcţie de profilul liceului:

- uman - 27 de candidaţi

- real - 144 candidaţi


- repartizarea în funcţie de mediul de provenienţă:

- urban - 151 candidaţi

- rural - 20 candidaţi


- liceele din Craiova care au fost reprezentate în număr mare la simulare au fost:

- Colegiul Naţional „Carol I” – 22 candidaţi

- Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” – 22 candidaţi

- Colegiul Naţional „Ştefan Velovan” – 13 candidaţi

- Colegiul Naţional „Elena Cuza” – 12 candidaţi

- Grupul Şcolar „Charles Laugier” – 10 candidaţi

- Grupul Şcolar „Traian Vuia” – 5 candidaţi

- Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu” – 4 candidaţi

- Liceul Teoretic „Henri Coanda” - 4 candidaţi.



În ceea ce priveşte motivele pentru care au ales o insituţie de învăţământ superior medical, subiecţii au avut de optat între următoarele:

a) urmez, de bunăvoie, tradiţia familiei

b) simt că mi se potriveşte

c) avantajele materiale ale profesiei

d) la presiunea familiei

e) altul. Care?




16 candidaţi susţin că urmează de bunăvoie tradiţia familiei, 143 de candidaţi consideră că meseria la care aspiră li se potriveşte şi 24 de candidaţi au ales această meserie pentru avantajele sale materiale. Surprinzător este faptul că dintre cei de la Medicină, doar unul a bifat exclusiv această opţiune, pe când la Medicină Dentară 5 (din 8) au ales pe acest criteriu facultatea, situaţie asemănătoare cu cea de la Farmacie, unde 6 din 8 candidaţi au doar acest motiv. La FMAM, niciun participant nu a arătat că a luat în calcul această perspectivă. Aşadar, dintre cei 24, jumătate au bifat doar punctul c), pe când 8 l-au combinat cu b). Doar un viitor student a fost presat de familie să facă această alegere (d) pentru avantajele materiale ale profesiei (c), iar 5 viitori candidaţi la concursul de admitere la Facultatea de Medicină urmează tradiţia familiei şi simt că este alegerea cea mai potrivită pentru ei.


La Facultatea de Farmacie, in timp ce doi dintre candidaţi sunt deja studenţi ai acesteia şi doresc să susţină din nou examenul, în vederea obţinerii unui loc la buget, altul urmează în paralel cursurile Facultăţi de Economie şi Administrarea Afacerilor din Craiova.


La FMAM, unul dintre cei care doresc să devină studenţi a absolvit Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice.


- repartizarea candidaţilor pe materii în funcţie de facultatea aleasă:

- Facultatea de Medicină:

· Fizică - 28 de candidaţi

· Chimie organică - 70 de candidaţi

- Facultatea de Medicină Dentară:

· Fizică - 4 candidaţi

· Chimie organică – 26 de candidaţi

- Facultatea de Farmacie:

· Botanică – 299 de candidaţi

· Anatomia şi fiziologia omului – niciun candidat.


Referitor la motivele alegerii unei discipline de concurs, cei care au ales chimia susţin că aceasta a fost mult mai accesibilă decât fizica, pe când majoritatea celorlalţi consideră că „au o vastă cantitate de informaţii în acest domeniu” şi că au studiat mult în liceu această disciplină. Cei de la Farmacie au răspuns că Botanica este esenţială pentru ceea ce urmează să studieze şi că este mult mai uşoară şi mai frumoasă decât Anatomia şi fiziologia omului.


Posibilitatea susţinerii unui concurs de admitere la o altă instituţie de învăţământ superior a fost explorată prin punctele 6 şi 7 din chestionarul Centrului: 7 candidaţi vor susţine examenul de admitere la o altă facultate de medicină, medicină dentară sau farmacie. Dintre aceştia: 4 vor susţine admiterea la U.M.F. Bucureşti (2 la Facultatea de Medicină, 2 la Facultatea de Medicină Dentară), 1 la U.M.F. Timişoara (Facultatea de Farmacie). Unul dintre candidaţii de la Medicină şi altul de la Medicină Dentară vor susţine concursul şi la FMAM Craiova.


În plus, 2 dintre cei care au optat pentru Medicină la UMFCV doresc să devină studenţi şi ai Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din Craiova, altul va participa şi la concursul de admitere de la Facultatea de Drept şi Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor din Craiova, iar alt candidat doreşte să studieze şi la Facultatea de Litere din Craiova.

La Medicină Dentară, un candidat va susţine concursul şi la Facultatea de Teatru din Craiova si la cea din Bucureşti, iar altul la Psihologie (Universitatea „Spiru Haret”).

Printre motivele pentru care candidaţii preferă o altă instituţie de învăţământ superior medical se numără credinţa că mediul de lucru este mult mai prielnic în Bucureşti sau Timişoara şi oferă mai multe lucruri bune studenţilor (printre care şi mai multe locuri) sau faptul că ele sunt mai aproape de localitatea de domiciliu.

Cei care vor să susţină examenul de admitere şi la o altă facultate decât cea din Craiova nu şi-au motivat opţiunile.

Cei 214 de candidaţii care doresc să fie studenţi doar ai U.M.F. din Craiova, majoritatea au ales centrul nostru universitar pentru că fie este în oraşul în care locuiesc şi nu-şi permit să locuiască în altă localitate, fie este aproape de casă. Ceilalţi, în proporţie mai mică, consideră instituţia noastră una ca fiind una importantă, cu prestigiu şi tradiţie.


Am investigat şi părerea candidaţilor despre schimbările survenite în concursul de admitere la UMFCV. Părerea generală este că ele au survenit brusc şi că nu au fost făcute cunoscute de la începutul anului şcolar. Majoritatea candidaţilor de la Medicină şi Medicină Dentară consideră că ele au fost anunţate mult prea târziu şi că îi dezorientează acest fapt, din cauză că nu au avut prea mult la dispoziţie să se pregătească aşa cum şi-ar fi dorit. Printre cei de la Farmacie, părerile sunt împărţite: jumătate nu sunt de acord cu ele pentru că Botanica li s-a părut mai grea, iar examenul pare mai dur, pe când altă jumătate spun că faptul că admiterea este mai grea înseamnă că selecţia e mai dură, ceea ce este un lucru bun, însă şi ei susţin că modificările trebuiau anunţate din timp.


Prin secţiunea dedicată activităţii Centrului, ne interesăm despre activităţile dorite de posibilii viitori studenţi, astfel încât să ne orientăm în direcţiile sugerate de ei. În următorul an universitar, ne vom desfăşura proiectele motivate de interpretarea următoarelor rezultate:

- 107 candidaţi sunt interesaţi de planificarea şi dezvoltarea carierei

- 52 de candidaţi doresc să beneficieze de consiliere educaţională

- 56 de candidaţi doresc să afle despre alte posibilităţi de studiu din ţară

- 105 de candidaţi sunt interesaţi de oportunităţile de studiu în străinătate

- 80 de candidaţi consideră promovarea admiterii la U.M.F. din Craiova o activitate importantă a Centrului

- 74 de candidaţi au bifat rezidenţiatul ca fiind un eveniment despre care doresc detalii

- 55 de candidaţi vor să afle despre manifestările ştiinţifice naţionale şi internaţionale

- 21 de candidaţi sunt de părere că vor avea nevoie de asistenţă psihologică.


Actualizat la 08.09.2021, 18:27