OCTEUS

Tineri

 

Gheonea Dan Ionut
Ca rezident si doctorand cu frecventa in specialitatea gastroenterologie, a intervenit in majoritatea obiectivelor si activitatilor pentru selectia, includerea pacientilor in studiu, crearea bazei de date si examinarea prin D-EUS si OCT a pacientilor cu cancere digestive. Tema lucrarii de doctorat ``Markeri prognostici pentru evaluarea supravietuirii pacientilor cu cancer de pancreas``, acceptata spre finantare in cadrul competitiei CNCSIS BD 2006, este de actualitate datorita absentei studiilor imunocitochimice si de biologie moleculara (extractie a ADN si amplificare prin tehnica RT-PCR), pe baza materialului recoltat printr-o tehnica minim-invaziva cu complicatii minore (D-EUS cu punctie fina aspirativa).
De asemenea, studiul pattern-ului vascular ale tumorilor pancreatice din punct de vedere imagistic (D-EUS), imunohistochimic si genic a reprezentat o parte integranta a capitolelor tezei de doctorat, participarea in acest proiect fiind o oportunitate in plus de abordare complexa, multidisciplinara a patologiei tumorale digestive.
Lucrarea de doctorat a fost sustinuta public la data de 11 decembrie 2009, in prezent avand deja titlul de Doctor in Medicina.
 
Sevastita Iordache
Planul lucrarii de doctorat intitulata ``Evaluarea factorilor de prognostic la pacientii cu HDS non-variceala`` a inclus capitole referitoare la aprecierea prin metode imagistice moderne (inclusiv D-EUS), respectiv imunohistochimice (in special corelatia cu angiogeneza), a tumorilor maligne esofagiene si gastrice implicate in HDS non-variceale.
Doctoranda a fost implicata in special in etapele de includere si evaluare complexa (D-EUS, OCT, imunohistochimie) a pacientilor cu tumori maligne ale tractului digestiv superior (gastrice si esofagiene). Corelatia puternica dintre tema lucrarii de doctorat si activitatile acestui proiect de cercetare i-au oferit posibilitatea implicarii in totalitate in realizarea obiectivelor propuse. Participarea in alte doua granturi CNCSIS si CEEX in domeniul cancerului gastric (``Implicatiile factorului de crestere vasculoendotelial (VEGF) in evolutia adenocarcinomului gastric si corelarea cu riscul de hemoragie digestiva superioara si stadiul tumoral`` si ``Monitorizarea endoscopica, histologica, imunohistochimica si imunologica a leziunilor premaligne gastrice si caracterizarea etapelor initiale ale invaziei oncogene in cancerul gastric``) au creat premizele cunoasterii in amanunt a tehnicilor imunohistochimice de detectie, prognostic si monitorizare a acestor pacienti.
Lucrarea de doctorat a fost sustinuta public in februarie 2010.
 
Ioana Mihai
Medic rezident si doctorand cu freceventa, Dr. Mihai Ioana este responsabil de coordonarea activitatii curente: 2.2 - ``Analiza probelor prin qRT-PCR`` din cadrul obiectivului 2 intitulat: ``Diagnosticul molecular al angiogenezei``.
Rolul este argumentat de implicarea ca membru al echipelor de cercetare in sase proiecte in derulare ce vizeaza studiul aspectelor moleculare ale patologiei maligne din sfera gastrointestinala. In aceste proiecte activitatea este axata pe studiul modificarilor aparute in mecanismele de stocare, transmitere si exprimare a informatiei genetice prin utilizarea tehnologiilor avansate in domeniul prelucrarii si analizei ADN-ARN prin PCR, Real-Time PCR, Microarray, Secventiere, Imuno-PCR pentru studiul mutatiilor si a SNP, evaluarii expresiei genice, genotipare, detectia ultrasensibila a unor proteine prin amplificarea acizilor nucleici. Aceste tehnici insusite prin participarea la stagii de specializare nationale si internationale sunt dublate de cunostiintele acumulate prin pregatirea in rezidentiat in specialitatea Genetica Medicala. Proiectul tezei de doctorat cu titlul: ``Elaborarea unui model al expresiei genice in patologia maligna colorectala`` a fost apreciat de expertii CNCSIS in anul 2006 fiind desemnat printre castigatorii unei burse doctorale finantate prin BD.
Lucrarea de doctorat a fost sustinuta public in iunie 2009, in prezent avand deja titlul de Doctor in Medicina.
 
Monalisa Filip
Prin experienta in crearea bazelor de date si analiza statistica, Drd. Monalisa Filip, doctoranda cu freceventa in cadrul UMF Craiova, a intervenit cu precadere in etapele initiale de elaborare a metodologiei de includere a pacientilor. In plus isi va aduce o contributie majora si in etapele finale de evaluare statistica complexa prin analiza multivariata a supravieturiii (curbe de supra­vietuire Kaplan Meier si model de regresie Cox). Cercetarea din cadrul tezei de doctorat in domeniul patologiei maligne gastrice (``Rolul tehnicilor imagistice moderne in diagnosticul si stadializarea cancerului gastric``) i-a permis aprofundarea pana in acest moment a tuturor datelor recente din literatura de specialitate referitoare la explorarea complexa a acestor pacienti inclusiv prin D-EUS si OCT.