Descriere

Descriere

Obiective generale:

 

- Perfecţionarea deprinderilor în examinarea pacientului;

- Cunoaşterea tuturor fazelor clinice şi de laborator ce trebuie parcurse în realizarea protezei totale;

- Studentii vor căpăta abilitatea de a executa toate fazele clinice ale realizării protezei totale;

- Vor instrui pacienţii referitor la folosirea şi întreţinerea protezelor totale.

 

Obiective specifice:

- Examinarea pacienţilor cu edentaţie totală pentru a evidenţia atât elementele pozitive ale câmpului protetic cât şi cele negative;

- Vor realiza un interviu pacientului pentru a culege date referitoare la edentaţia totală şi la eventuale protezări anterioare;

- Vor alege pentru amprenta preliminară lingura standard corespunzătoare mărimii şi formei crestei edentate, materialul de amprentare şi vor realiza amprenta preliminară;

- Vor adopta lingura individuală, vor realiza închiderea marginală la zonele cheie, vor alege materialul de amprentă în funcţie de aspectul câmpului protetic şi vor realiza amprenta finală;

- Vor verifica şabloanele de ocluzie şi vor determina relaţiile intermaxilare;

- Vor cunoaşte obiectivele urmărite la proba machetei;

- Vor aplica şi adapta proteza totală în cavitatea orală;

 

Discipline cu care se corelează: Tehnologia protezelor, materiale dentare, ocluzologie, reabilitare orală, implantologie, parodontologie, chirurgie oro-dentară.

 

 Disciplina de Protetică Dentară s-a înfiinţat 1992, în cadrul Secţiei de Stomatologie care şi-a început activitatea în cadrul Facultaţii de Medicină Generală, secţie înfiinţată în anul 1990. Din anul 1998 Secţia de Stomatologie a devenit Facultatea de Stomatologie, prin înfiinţarea Universităţii de Medicină şi Farmacie, Disciplina de Potetică Dentară făcând parte din cadrul Catedrei II Stomatologie. În anul 2004 Facultatea de Stomatologie îşi schimbă denumirea în Facultatea de Medicină Dentară, în conformitate cu normele şi recomandările Uniunii Europene.

De la înfiinţare şi pâna anul 1996 această disciplină a funcţionat cu două cadre didactice, şef lucrări dr. Crăiţoiu Mihai şi preparator dr.Vătu Mihaela. În anul 1994 Dr. Crăiţoiu M. devine doctor în ştiinţe medicale. În anul 1996 a devenit conferenţiar, iar în 2003 a fost promovat profesor. Dr. Vătu Mihaela este promovată ca asitent universitar în anul1995.

Numărul cadrelor didactice se măreşte, fiind promovaţi în 1996, prin concurs, în funcţia de preparator:dr.Monica Scrieciu şi dr. Popescu Mihai Raul. În anul 2003 în cadrul disciplinei a fost promovată ca şef de lucrări dr. Veronica Mercuţ. Din anul 2004 colectivul disciplinei a primit ca preparator pe dr.Monica Şearpe şi pe dr. Dăguci Constantin ca asistent universitar, în anul 2007 pe dr. Monica Mihaela Crăiţoiu în funcţia de preparator universitar, în anul 2008 pe dr. Dragomir Lucian Paul în funcţia de asistent universitar şi dr. Luminiţa Dăguci în funcţia de preparator universitar, iar în 2008 pe dr. Bobia Florin cu funcţia de asistent universitar.

ÎN PREZENT:

Sediul disciplinei de Protetică Dentară ocupă etajul unu al clădirii situate în bulevardul 1Mai, clădire care aparţine Universităţii de Medicină şi Farmacie Craiova.

Baza materială a Disciplinei de Protetică Dentară din cadrul Facultăţii de Medicină Dentară este reprezentată de: a)doua săli dotate cu aparatura necesară desfăşurării activităţilor demonstrative şi practice pentru studenţii anilor IV, V, VI; b) o sală dotată cu simulatoare penru susţinerea activităţilor practice cu studenţii anului III. Materiale iconografice şi demonstrative se găsesc şi în cabinetele în care lucrează cadrele didactice din cadrul disciplinei. Sediul şi secretariatul Disciplinei de Protetică Dentară se găsesc în cadrul aceleiaşi clădiri.

Obiectivele disciplinei.Protetica dentară este o disciplină care se adresează studenţilor anilor III, IV, V, VI ai Facultăţii de Medicină Dentară. Programa analitică se corelează cu discipline preclinice din medicina generală(anatomia, histologia, fiziologie, fiziopatologie), discipline specifice medicinei dentare preclinice(propedutica dentară, materiale dentare) şi cu discipline clinice (cariologia.endodonţia,parodontalogia,patalogia oprală,chirurgiaoro-maxilo-facială, medicina internă, O.R.L., dermatologie, neurologie). Obietivele cuprind noţiunile necesare precizării diagnosticului leziunilor odontale şi al diverselor forme de edentaţie, făcând astfel legătura dintre stiinţele fundamentale şi practica medicală. În acest scop se urmăreşte dobândirea cunoştinţelor de patologie oro-maxilo-facială necesare înţelegerii principiilor terapeutice aplicate în protetica dentară.

Actualizat la 08.09.2021, 19:58