Descriere

Descriere

 

Disciplina de Biologie-Geneticã a luat fiinta în anul universitar 1991-1992 si si-a pastrat denumirea pana in prezent.

Sediul

Disciplina de Genetica isi are sediul in cladirea UMF din str. Petru Rares nr. 4 si functioneaza impreuna cu disciplina de Genetica de la Facultatea de Medicina. Disciplina de Genetica dispune de doua sali de lucrari practice pentru studenti si un laborator de cerecetare. Laboratorul este dotat cu un microscop optic de cercetare, un incubator, un sterilizator, o hota moderna, centrifuga si microscoape pentru studenti.

Obiective

Principalul obiectiv al disciplinei a fost imbunatatirea continua a continutului cursului si al lucrarilor practice. Dinamica cursului reflecta progresele uriase si rapide realizate in domeniul geneticii, in general, si al geneticii dentare, in particular. Dezvoltarea unor tehnici moleculare extrem de sofisticate a facut posibila identificarea genelor implicate in controlul dezvoltarii si diferentierii dintilor, ale caror mutatii sunt raspunzatoare pentru patologia orala. Aceste descoperiri remarcabile au condus la implementarea unor noi abordari a geneticii in pregatirea studentilor dentisti si au deschis directii noi de cercetare, cum ar fi, de pilda: biotehnologia dintilor, tratamentul celular si genic al patologiei orale, dezvoltarea unor tehnici moleculare de detectie pre-natala a mutatiilor genice si acordarea sfatului genetic corespunzator intr-o maniera similara altor boli genetice umane. Disciplina de Genetica a urmarit premanent sa atraga pe cei mai buni studenti in activitatea de cercetare din cadrul cercurilor stiintifice studentesti, dezvoltandu-le deprinderi si atitudini fata de unele probleme care pot constitui puncte de plecare intr-o cercetare. Foarte multe cercetari ale studentilor au fost finalizate sub forma de lucrari de licenta si de lucrari prezentate la sesiuni stiintifice nationale si internationale ale studentilor.

Cercetare

In cadrul disciplinei de Biologie-Genetica, la Facultatea de Medicina Dentara, cercetarea se desfasoara pe mai multe directii: senescenta celulara, dezvoltarea unor tehnici de citogenetica moleculara pentru detectarea mutatiilor genice implicate in dezvoltarea si progresia cancerului si in patologia orala.

Disciplina de Genetica din cadrul Facultatii de Medicina Dentara a infiintat cu sprijinul organelor de conducere ale Universitatii de Medicina si Farmacie din Craiova un Centru regional de diagnostic citogenetic care functioneaza pe baza de autofinantare.

Actualizat la 08.09.2021, 19:38