LEGATURI
NOUTATI
Nu exista anunturi

Morfopatologie

Descriere

 

ISTORICUL DISCIPLINEI DE MORFOPATOLOGIE

 

      Disciplina de Morfopatologie a luat fiinţă în toamna anului 1972 în cadrul Facultăţii de Medicină aparţinând Universităţii din Craiova, o dată cu intrarea în cel de-al treilea an de facultate a primei promoţii de studenţi. Sediul disciplinei s-a aflat iniţial în clădirea Facultăţii de Medicină din strada Petru Rareş nr.2-4.

      Fondatorul învăţământului morfopatologic craiovean este prof. dr. Ion Roşculescu, format la şcoala de Anatomie Patologică bucureşteană a profesorului Emil Crăciun. Aici şi-a susţinut şi doctoratul cu o temă controversată şi incitantă legată de nefropatia endemică balcanică. Trebuie menţionat că prof. dr. Ion Roşculescu a pus şi bazele disciplinei de Histologie, al cărei şef provizoriu a fost de la înfiinţare până la preluarea ei de către prof. dr. Florin Bogdan. De asemenea, prof. dr. Ion Roşculescu este pionierul Anatomiei Patologice oltene, fiind cel care a înfiinţat primul laborator de Anatomie Patologică la Spitalul Nr. 3 din Craiova, apoi pe cel de la Spitalul Judeţean Craiova.

      Încă de la începutul activităţii disciplinei, alături de prof. dr Roşculescu, a venit ca asistent universitar, dr. Bogdan Zaharia, format tot în şcoala profesorului Emil Crăciun. În anul universitar 1978-1979, colectivul disciplinei s-a mărit prin venirea, pe post de asistent universitar, a dnei. dr. Maria Florescu.

      Din anul universitar 1981-1982, disciplina s-a mutat într-un sediu nou, care ocupă întregul etaj III al clădirii din bulevardul Mareşal Ion Antonescu, dispunând în prezent de dotare cu aparatură ce permite desfăşurarea unui proces didactic modern de instruire.

      După 1990 colectivul de cadre didactice al disciplinei s-a completat continuu cu asistenţi universitari: dr. Cristiana Simionescu în anul 1990, dr. Emil Pleşea în anul 1995, dr. Camelia Foarfă în anul 1997 şi dr. Claudia Georgescu în anul 1998.

      În 1993, conducerea disciplinei a fost preluată de prof. dr. Bogdan Zaharia, prin pensionarea prof. dr. Ion Roşculescu, care însă a rămas în contiunare în colectivul disciplinei ca profesor consultant, bogata sa experienţă didactică şi profesională fiind valorificată prin conducerea de doctorate.

      O dată cu înfiinţarea Universităţii de Medicină şi Farmacie, în anul 1998, prof. dr. Maria Florescu a preluat conducerea disciplinei de Morfopatologie din cadrul Facultăţii de Stomatologie, actualmente Facultatea de Medicină Dentară. În anul 2005, disciplina a suferit o grea pierdere prin decesul prematur şi după o îndelungată suferinţă a prof. dr. Maria Florescu.

      Din anul universitar 1999-2000, în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie s-a înfiinţat Colegiul Universitar pentru Asistenţi medicali, Secţia de Fiziokinetoterapie (2001-2002), apoi Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală (2008), toate cu domenii de licenţă, toate având prevăzute cursuri şi lucrări practice de Anatomie Patologică, a căror predare a fost asigurată de membrii disciplinei.

      Începand cu anul universitar 2005-2006 colectivul disciplinei s-a îmbogăţit cu noi membri, asist. univ. drd. Raluca Ciurea (2005-2006), asist. univ. drd. Stepan Alex (2008-2009) si ulterior cu asist. univ. dr. Florescu Mirela Marinela (2017-2018).

      Ca personal didactic auxiliar, încă de la înfiinţarea disciplinei şi până la pensionare, în anul 2000, a funcţionat tehnician Mariana Simescu. Din anul 2000 şi în prezent, funcţionează tehnician Nicoleta Ştefan.

 

      În prezent colectivul disciplinei este format din:

prof. univ. dr. Simionescu Cristiana Eugenia, conducător de doctorat – responsabil disciplina

prof. univ. dr. Pleşea Iancu Emil, conducător de doctorat

prof. univ. drd. Ciurea Raluca Niculina, conducător de doctorat

conf. univ. dr. Stepan Alex Emilian

asist. univ. dr. Florescu Mirela Marinela

tehnician Ştefan Nicoleta.