LEGATURI
NOUTATI

Cursuri postuniversitare

12.03.2009
Cursuri postuniversitare - detalii in sectiunea Cercetar..

Medicina interna: Cardiologie

Descriere

     Disciplină fundamentală, medicina internă are vechi și valoroase tradiții la Craiova, înființarea în anul 1970 a Facultății de Medicină Generală găsind o pleiadă de medici interniști cu o formare exterem de complexă în spiritul cunoscutei școli de medicină din România. Sunt de amintit aici interniștii de renume ai vremii precum dr. Tudor Moise, dr. Mircea Dabija, dr. Marcel Ionescu, dr. Nicolae Nicolaescu și alții, a căror activitate avea să se prelungească și atunci când s-au pus bazele primelor clinici universitare de medicină internă la Craiova.

 

     Începuturile medicinii interne, ca disciplină, la Facultatea de Medicină din Craiova, se situează la nivelul anului universitar 1973-1974, când la anul IV cursul inaugural a fost ținut de regretatul prof.univ.dr.doc. Traian Roșca (1922-2000). Membru al Societății Române de Medicină Internă și ulterior membru emerit al Academiei de Științe Medicale din România, prof. Tr. Roșca are meritul de a fi dus la bun sfârșit pregătirea studenților, în domeniul atât de vast al medicinii interne. Baza clinică inițială pentru medicina internă a fost Clinica I Medicală al cărei șef a fost până la sfârșitul activității.

 

     Ulterior pensionării, conducerea clinicii a revenit unui alt distins profesor de medicină internă, prof.univ.dr. Ion Ilinescu care a făcut parte din corpul academic al Facultății de Medicină din Craiova încă de la început, activând inițial la disciplina Semiologie medicală, ulterior la cea de Medicină internă de ambulatoriu. Beneficiind de o pregătire de excepție, prof.dr. I. Ilinescu a desăvârșit activitatea inițială din domeniul medicinii interne, căreia i-a dedicat întreaga sa existență profesională.

 

     Necesitățile didactice au făcut ca baza clinică pentru medicina internă să fie extinsă și la nivelul secției de cardiologie, șef al acesteia, precum și al disciplinei de Medicină internă pentru anul IV devenind conf.univ.dr. Mihai Moronescu, dispărut însă prematur. Toate aceste necesități au dus la extinderea bazelor clinice la nivelul Spitalului Clinic "Filantropia".

 

     În anii 1986-2006 șeful disciplinei Medicină internă a fost prof.univ.dr. Mihai Negulescu, șeful Clinicii a II-a Medicală de la Spitalul "Filantropia" Craiova. Domnia sa a contribuit printr-o extrem de laborioasă activitate la formarea a numeroase generații de medici. Dintre preocupările sale academice se detașează apariția a numeroase manuale, cursuri și monografii de medicină internă, toate servind ca un veritabil suport științific de instruire fundamentală în medicina internă.

 

     Dintre numeroșii săi colaboratori se disting d-na prof.univ.dr. Dincă Mihaela, d-na conf.univ.dr. Ileana Vasile și d-nul prof.univ.dr. Eugen Florin Georgescu, cu preocupări deosebite în boli de nutriție și metabolism, cardiologie, respectiv gastroenterologie. În colectivul actual de cadre didactice un loc aparte îl ocupă prof.univ.dr. Dan Dominic Ionescu, șeful Clinicii de cardiologie, devenită între timp Centrul de Cardiologie Craiova, bază clinică cu dotări de excepție și posibilitate de instruire deosebită a studenților. Autor a numeroase monografii, studii clinice și de cercetare în cardiologie, prof. D.D. Ionescu a adus cardiologia craioveană la un nou standard profesional. Dintre colaboratorii săi se distinge d-na conf.univ.dr. Rodica Mușetescu, cu o vastă experiență didactică si o bogată activitate publicistică.