LEGATURI
NOUTATI
Nu exista anunturi

Medicina de urgenta

Descriere

 

Istoricul disciplinei Urgenţe Medico-chirurgicale

Disciplina de Urgenţe Medico-chirurgicale a fost înfiinţată în anul 1990, fiind prima disciplină cu acest profil din ţară. Primul cadru didactic al acestei discipline a fost Şef. de lucrări Dr. Maria Homeag, iar începând din anul 1992, odată cu conturarea şi definirea conţinutul acestei discipline a fost promovat ca Şef. de lucrări Dr. Nemeş Răducu, de la disciplina de Chirurgie Generală. Ulterior, schema disciplinei a fost completată, prin concursuri şi promovări, astfel încât astăzi are următoarea alcătuire:

- Prof. Dr. Nemeş Răducu, medic primar chirurg, profesor consultant

- Conf. Dr. Homeag Maria, medic primar boli interne

- Conf. Dr. Enescu Aurelia, medic primar boli interne

- Şef de lucrări. Dr. Rotaru Luciana, medic primar medicină de urgenţă

- Asistent Dr. Forţofoiu Maria, medic specialist medicină de urgenţă

Disciplina de Urgenţe Medico-chirurgicale figurează în programa analitică a anului VI, desfăşurată pe durata unui semestru, cu 2 ore de curs şi 3 săptămâni de stagiu practic, efectuat în urgenţă şi la camera de primire urgenţe a Spitalului Clinic Nr. 1 (UPU), ca o disciplină de sinteză a principalelor urgenţe cu profil medical (medicină internă, cardiologie, toxicologie, etc) şi chirurgical (chirurgie generală, urologie, traumatologie, arsuri, degerături, infecţii chirurgicale, etc), tematica disciplinei fiind axată în special pe problemele de diagnostic şi atitudine terapeutică în marile urgenţe medicale şi chirurgicale. Înfiinţarea centrului de training în cadrul programului REMSSy de reabilitare a asistenţei medicale de urgenţă în România a oferit baza materială pentru demonstraţii practice pe manechine a principalelor manevre şi scheme de resuscitare cardio-respiratorie, contribuind la formarea practică a studenţilor în asistenţa de urgenţă prespitalicească şi spitalicească.

În decursul anilor, colectivul disciplinei a desfăşurat o bogată activitate didactică şi ştiinţifică, materializată prin conducerea de către cadrele didactice de predare a disciplinei a peste 30 lucrări de diplomă şi elaborarea unui număr de 5 cursuri şi monografii, adresate în primul rând studenţilor şi rezidenţilor, precum şi printr-un număr de 34 publicate în revistele de specialitate şi prin participarea cu un număr de 15 lucrări la congrese şi conferinţe naţionale şi internaţionale. Dintre acestea amintim pe cele mai semnificative:

 

Cursuri şi cărţi publicate:

1. Nemeş R., Georgescu I., Enescu Aurelia, Luminiţa Chiuţu – Urgenţe medico-chirurgicale, Ed. Universitaria Craiova, 2007

2. Nemeş R., F. Purcaru, Cela Anghel, F. Bălşianu, Luminiţa Chiuţu, Urgenţe medico-chirurgicale, vol I, Traumatologie, , Ed. Dante, Craiova, 1995

3. Ghelase F., Nemeş R., "Chirurgie generală" vol.I, Ed. Didactică şi pedagogică, Bucureşti, 1996

4. Ghelase F., Georgescu I., Nemeş R., "Chirurgie generală", Ed. Didactică şi pedagogică, Bucureşti, 1999

5. Homeag Maria, Georgescu: Intoxicaţiile acute exogene, 1996

6. Voiculescu Mihaela, Homeag Maria: Elemente generale de imunologie, Ed. Academiei, 1999