Descriere

Descriere

Chirurgia pediatrică este specialitatea, care are ca obiect de studiu patologia chirurgicală a vârstei copilăriei (0 – 16 ani sau elevi ce au depășit vârsta de 16 ani, până la terminarea studiilor), cu excepția patologiei, neurochirurgicale şi cardiovasculare a copilului.

Chirurgia și ortopedia pediatrică au luat ființă în Craiova în anul 1967 cu un singur medic specialist – dr. Ioan Singer la început doar sub forma unui compartiment al serviciului de chirurgie generală care funcționa la acea dată în cadrul Spitalului Regional Craiova care funcționa la acea dată în localul fostului liceu economic de pe strada Petru Rareș – actualmente cunoscut ca și Facultatea Veche de Medicină.

Cel care a fondat această disciplina Chirurgie Și Ortopedie Pediatrică în cadrul Facultății de Medicină a Universității din Craiova fiind tot odată și primul titular conducător al disciplinei a fost prof. dr. Sabetay Cornel care a condus disciplina și clinica între anii 1990 – 2010. Personalitatea cea mai proeminentă care a marcat în mod deosebit istoria clinicii a fost acad. Prof. dr. Corneliu Sabetay. După absolvirea Facultății de Medicină din cadrul IMF Timișoara unde a fost pe rând extern și mai apoi intern în anul 1972 în urma unui examen național devine medic secundar (rezident) de chirurgie și ortopedie pediatrică în cadrul Spitalului de Copii Grigore Alexandrescu din București  în clinica de profil condusă la acea vreme de prof. dr. Dimitrie Vereanu. Pregătirea sa ca și chirurg și ortoped pediatru s-a desfășurat sub directa coordonare a dr. Alexandru Pesamosca, la acea vreme proaspăt specialist întors de la Paris de la spitalul ”Les Enfants Malades” unde efectuase un stagiu de pregătire în clinica renumitului profesor Denis Pellerin. În anul 1975 în urma promovării examenului de specialitate și-a început activitatea ca medic specialist în cadrul a ceea ce constituia la vremea respectivă Compartimentul de Chirurgie Pediatrică al Clinicii de Chirurgie II a Spitalului Clinic Județean Craiova. În anul 1978 la îndemnul și cu sprijinul prof. dr. docent Petre Georgescu, dr. Corneliu Sabetay își începe cariera universitară ca și asistent universitar în cadrul Disciplinei Semiologie Chirurgicală.

În anul 1978 la îndemnul și cu sprijinul prof. dr. docent Petre Georgescu, dr. Corneliu Sabetay își începe cariera universitară ca și asistent universitar în cadrul Disciplinei Semiologie Chirurgicală. În anul 1990 compartimentul de chirurgie pediatrică devine clinică universitară în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Nr.1 Craiova  sub conducerea dr. Corneliu Sabetay care devine șef de lucrări în cadrul Facultății de Medicină și prodecan, înființând tot odată și disciplina de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică.

După promovarea ca șef de lucrări în anul 1990 dr. Sabetay devine în anul 1997 conferențiar universitar, iar din anul 2003 profesor universitar. Din anul 2013 prof. dr. Sabetay Corneliu este ales membru de onoare al Academiei de Științe Medicale din România – Filiala Dolj.

Din anul 2010 și până în prezent Disciplina Chirurgie Și Ortopedie Pediatrică este condusă de către conf. Univ. Ciobanu Mircea Ovidiu. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF Craiova din anul 1990 a debutat în activitatea didactică la Catedra de Chirurgie a aceleiași universități în anul 1992 când a obținut prin concurs postul de preparator universitar, devenind asistent universitar în anul 1995 și șef de lucrări la Disciplina Chirurgie – Ortopedie Pediatrica a UMF Craiova în anul 2007. Din anul 2007 este Doctor în Medicina, cu teza de doctorat ”Studiu anatomo-clinico-terapeutic in unele defecte parietale abdominale la copil. Antiteza omfalocel laparoschizis”. Din anul 2017 a devenit conferențiar universitar.

Domnul dr. Ciobanu Mircea Ovidiu este medic specialist chirurgie – ortopedie pediatrica din anul 1995, și medic primar in anul 2000, în prezent activând în cadrul Departamentului ,, Mama si Copilul” din cadrul UMF Craiova. Dl. dr. Ciobanu Mircea Ovidiu a îmbinat cu succes activitatea didactică, medicală și cea de cercetare. In cercetarea științifică s-a implicat in proiecte precum ,,Studiul morfopatologic al Diverticulului MECKEL la copil “ – director si ,,Bazele celulare și moleculare ale influenței modificărilor peretelui  tubului  seminifer asupra fenomenului de îmbătrânire la  nivelul testiculului”  - studiu la om și experimental – membru. Activitatea de cercetare fructuoasă este subliniată și prin participarea sa in 3 proiecte de cercetare. Tot odată Dl. dr. Ciobanu Mircea Ovidiu a publicat  un număr de 22  de articole în reviste cotate ISI sau indexate în baze de date internaționale,  29 de articole in reviste cotate BDI, precum peste 100 de lucrări prezentate la manifestări științifice din țară și a 58 de lucrări prezentate la manifestări științifice din străinătate. De asemenea, este autor sau coautor al unui număr de 8 tratate, monografii și cărți de specialitate publicate la edituri naționale.

Recunoașterea internațională și prestigiul d-lui. dr Ciobanu Mircea Ovidiu a condus la participarea sa în calitate de lector si director de curs la diverse congrese internaționale. Dl. dr. Ciobanu Mircea Ovidiu este membru al unor societăți științifice prestigioase, membru al Societății de Chirurgie Pediatrică, membru al Societății de Ortopedie Pediatrica, membru al Societății Medicale Balcanice, membru GECI, Membru al Societății Române de Chirurgie.

Un aspect important de subliniat este preocuparea d-lui. dr. Ciobanu Mircea Ovidiu de a stimula includerea în activitatea științifică a studenților și tinerilor medici. Preocuparea sa în acest domeniu este subliniată prin participarea sa ca moderator științific la sesiuni de comunicări ale Grupului Studenților Mediciniști cu Activitate Științifică din UMF Craiova.

În anul 2003 s-a alăturat disciplinei dr Zavate Andrei.  În perioada 1999 - 2000 a activat ca și medic stagiar în cadrul  Spitalului Județean de Urgență nr.1 din Craiova, iar din anul 2001 în urma promovări examenului național de rezidențiat sesiunea noiembrie 2000 devine medic rezident chirurgie pediatrică în cadrul clinicii Chirurgie și Ortopedie Pediatrică a Spitalului Județean de Urgență nr.1 din Craiova până în anul 2007 când în urma promovării examenului de specialitate devine medic specialist chirurgie pediatrică.

Între anii 2004 – 2005 în urma relațiilor create de a lungul timpului de către prof. dr. Sabetay între clinica Chirurgie și Ortopedie Pediatrică a Spitalului Județean de Urgență nr.1 din Craiova și Societatea Franceză de Chirurgie Pediatrică, dr Zavate Andrei efectuează un stagiu de pregătire la spitalul Leala din cadrul Centre Hospitalier Universitaire Nice – Franța în calitate de medic rezident (medicin interne).

De asemenea dr Zavate Andrei a participat la cursuri de pregătire medicală în Marea Britanie în anul 2011 absolvind în cadrul NESTA Training Academy cursurile (BLS) Basic Life Support, ACLS (Advanced Cardiac Life Support) și PALS (Pediatric Advanced Life Support) și lucrând ulterior în calitate de resident medical officer la spitalul Nuffield din Glasgow Marea Britanie.

În anul 2012 în urma susținerii examenului de primariat dr Zavate Andrei, obține titlul de medic primar chirurgie pediatrică, iar în anul 2014 în urma susținerii tezei de doctorat dr Zavate Andrei, obține titlul de doctor în științe medicale. Din anul 2018 dr Zavate Andrei activează în cadrul disciplinei în calitate de șef de lucrări.

În anul 2004 doctor Alin Stoica se alătură Disciplinei în calitate de preparator universitar, parcurgând toate treptele universitare până la gradul de șef de lucrări în prezent. În anul 2002 după promovarea concursului de rezidențiat devine medic rezident chirurgie pediatrică până în anul 2008 când obține titlul de medic specialist. În anul 2012 a obținut titlul de medic primar, iar din anul 2014 este doctor în științe medicale.

 

Organizare de manifestări științifice în cadrul disciplinei:

-            1983 (21-22 octombrie) Craiova – Consfătuire pe problememe de chirurgie ortopedie infantilă: „Probleme de diagnostic şi tratament în politraumatismele la copil”; Masă rotundă – Pediatrie;

-            1991 (30-31 mai) Craiova – “Zilele Chirurgiei Pediatrice Româno-Elene”;

-            1993 (1-4 iunie) Craiova – Conferinţa de Chirurgie Pediatrică Oncologică (“a-3-a reuniune la Craiova cu participare Internaţională”);

-            1995 (1-3 iunie) Craiova – A treia Conferinţă Internaţională de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică – Limfoamele non-Hodkiniene;

-            1999 (1-3 iunie) Craiova – Congresul Naţional al Societăţii Române de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică cu Participare Internaţională: “Tumorile maligne şi citostaticele la copil”;

-            2000 (2-4 octombrie) Craiova – 4th Balkan Congress of Medicine and Dentistry for Students and Young Doctors;

-            2001 (9-12 octombrie) Craiova – Al 9lea Congres Naţional de Ortopedie şi Traumatologie

-            2002 (20-21 mai) Craiova – 1er Séminre en Chirurgie Laparoscopique et Arthroscopie Pédiatrique

-            2003 (24-27septembrie) Craiova Congresul al IX-lea de Gastroenterologie - Hepatologie si Endoscopie Digestiva

-            2005 (8-11 iunie) Craiova Conferinţa Europeană de Chirurgie Pediatrică – Neurochirurgie

-            2007 (12-14 septembrie) Craiova “La 17-eme Semaine Medicale Balkanique”

-            2012 Primul Workshop de Chirurgie Laparoscopica Pediatrica, 22-24 octombrie

-            2013 Second Minimal Invasive Pediatric Surgery Training Course, 7-9 octombrie

-            2013 Conferinta Nationala de chirurgie Sinaia 30 Mai – 1 iunie  2013 – masă rotundă chirurgie pediatrică

-            2016 Congresul naţional  - de chirurgie – masă rotundă chirurgie pediatrică

 

Organizarea de cursuri postuniversitare în cadrul disciplinei:

- Actualități în chirurgia nou-născutului şi sugarului. -  C Sabetay; A. Stoica; A. Zavate 19-26.02.2006

- Urgențele chirurgicale la copil. - C Sabetay; O Ciobanu; A. Zavate; A. Stoica24-30.09.2006

- Chirurgia laparoscopica abdominală la copil. Tehnici de bază - Valeriu Şurlin; Ciobanu Ovidiu; Stoica George Alin; Zavate Andrei 22-24.10.2012

- Luarea în sarcină a nou-născuților şi sugarilor cu displazie luxantă de şold - Ovidiu-Mircea Ciobanu; Andrei-Călin Zavate; George-Alin Stoica 20 - 24.10.2014

- Actualități în managementul nou-născutului cu malformații congenitale - Ovidiu-Mircea Ciobanu; George-Alin Stoica; Andrei-Călin Zavate 10 - 14.11.2014

- Ecografia de şold-metodă de diagnostic precoce al displaziei de şold la sugar - Şef lucr. dr. Ciobanu Mircea Ovidiu, Şef lucr. dr. Stoica George Alin, Asist. univ. dr. Zavate Andrei 23-27.10.2017 

- Actualităţi în managementul nou-născutului cu malformaţii congenitale - Şef lucr. dr. Ciobanu Mircea Ovidiu, Şef lucr. dr. Stoica George Alin, Asist. univ. dr. Zavate Andrei 06-10.11.2017

- Actualităţi în chirurgia laparoscopică pediatrică -  Şef lucr. dr. Stoica George A, Şef lucr. dr. Ciobanu Mircea Ovidiu, Asist. univ. dr. Zavate Andrei 13-17.11.2017 

 

Activitatea publicistică a disciplinei (manuale, cursuri, tratate, monografii) de la înființare până în prezent:

                1)Nefroblastomul (Tumora Wilms) – Seria oncologie chirurgicală; Corneliu Sabetay; Bogdan Zaharia – Editura Didactică şi Pedagogică R.A. Bucureşti 1997; ISBN 973-30-5765-7

                2) Curs Chirurgie Pediatrică – C.Sabetay; Reprografia universităţii din Craiova 1997;

                3) Tumorile maligne şi citostaticele la copil – colecţia Hipocrate, Editura AIUS Craiova – 1999; ISBN 973-9490-05-0

                4) Sepsis, Şoc septic, Disfuncţii Multiorganice (MODS) – Fl. Purcaru; I. Georgescu; P. Ciurea; A. Cupşa; C. Sabetay; - Editura Medicală Universitară Craiova 2000; ISBN 973-99197-0-7;

                5) Tratat de Patologie Chirurgicală - sub redacţia Nicolae Angelescu vol.II; Editura Medicală 2002 pag.:2659-2680; 2694-2698; 2706-2717; ISBN 973-39-0446-5;

                6) Caiet de stagiu clinic Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică – Editura Medicală Universitară Craiova 2004; ISBN 973-8354-95-1

                7) Patologie Chirurgicală  Pediatrică sub redacţia C. Sabetay – colecţia Hipocrate - editura Aius Craiova 2005

                8) Tratat de Patologie Chirurgicală - sub redacţia prof. dr. Irinel Popescu; Editura Medicală 2008 ISBN 978-973-27-1580-2;

                9)Diverticulul Meckel – monografie sub redacţia C. Sabetay - Ed. Aius ISBN: 978-973-1780-86-3

                10) Patologia peretelui abdominal – monografie sub redacţia C. Sabetay - Ed. Aius ISBN: 978-973-1780-94-8

                11) Tratat de patologie chirurgicala - ed. aII-a, sub redactia Prof. Irinel Popescu, Prof. Constantin Ciuce – vol. III coordonator prof. C. Sabetay 2013 - ISBN:978-973-27-2185-8

                12) Curs de Chirurgie Pediatrică ed. AIUS 2017 ISBN 978-606-562-644-7

                13) Testiculul necoborât la copil- aspecte clinico-terapeutice - Ed. AIUS 2017 ISBN 978-606-562-650-8

Activitatea publicistică a disciplinei

 

Implicarea Clinicii de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică  în realizarea de relații interuniversitare (exemplificare):

-     Contacte şi schimburi de experienta cu UMF „Carol Davila” din Bucuresti; UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj; UMF „Victor Babeș Timișoara; UMF „Grigore T. Popa” Iași;  Universitatea „Ovidius” din Constanța și Universitatea „Dunărea de Jos” Galați.

-              Colaborare cu Prof. Dr. JEAN STEPHANE VALLA, Chef du département de Chirurgie pédiatrique, Hôpital Lenval, Nice, France

-              Colaborare cu Prof. Dr. Henri Steyaert - Chef du département de Chirurgie pédiatrique - Hôpital Universitaire des Enfants Reine Fabiola - Université Libre de Bruxelles (ULB)

-              Colaborare cu Prof. Dr.  Juda Z. Jona. Chicago Childrend Memorial Hospital, USA

-              Colaborare prof. dr. Ognyan Brankov Sofia, Bulagria

-              Colaborare cu prof. dr. Michel Schmitt – CHU Nancy Frața

 

Direcţiile de cercetare urmate de-a lungul timpului în cadrul disciplinei

-         

                Activitatea publicistică a Clinicii de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică concretizată prin diseminarea cunoștințelor acumulate prin publicarea a de capitole în tratate naționale de specialitate a fost răsplătită prin acordarea în anul 2015 a premiului Iuliu Hațieganu al Academiei de Științe Medicale din România pentru volumul de chirurgie pediatrică Tratatului Național de chirurgie 2013 și mai apoi a premiul Academiei Române pentru acelaşi tratat.

                O preocupare constantă a activității didactice a Clinicii de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică de la începuturi și până în prezent a fost aplecarea asupra necesităților educaționale ale fiecărui student în parte, corelate cu programa specifică disciplinei noastre, având în vedere că activitatea noastră didactică se desfășoară cu studenții anului V, studenți de an „mare” care se presupune că au deja un bagaj destul de important de noțiuni chirurgicale. În acest sens, ne propunem o gestionare mai eficientă a activităților de învățământ și transfer de cunoștințe și mai ales de monitorizare a acestora  în vederea obținerii unui feed-back optim pentru a asigura o pregătire profesională performantă tuturor studenților.

Obiectivul disciplinei de Chirurgie Pediatrică  este de a oferi studenților din anul V, suportul informațional si logistic necesar pentru a înțelege si a putea diagnostica principalele afecțiuni ale copilului care impun tratament chirurgical:

                - dobândirea cunoștințelor necesare despre patologia chirurgicală, malformativă şi tumorală a copilului

                - dobândirea cunoștințelor necesare despre traumatologia pediatrică (traumatologie viscerală, traumatologie ortopedică și arsuri)

                Prin curricula adaptată la standardele europene de calitate, prin metodele de predare și de evaluare utilizate, prin implicarea studenților în activități de cercetare şi de evaluare a pacienților, disciplina de chirurgie pediatrică urmărește să formeze aptitudini şi deprinderi care să stea la baza oricărui act medical preventiv, de diagnostic, curativ sau recuperator.

Actualizat la 21.04.2023, 14:22