Descriere

Descriere

Disciplina de Informatică Medicală a rezultat firesc din activitatea intensă desfășurată timp de 26 de ani în cadrul Catedrei de fiziologie de către Prof. Univ. Dr. Ing. Mihai Tărâță, în direcția aplicării electronicii, tehnologiei si tehnicilor informaticii în medicină, la început singur, încă din timpul studenției, apoi într-un colectiv multidisciplinar în cadrul filialei IPA, într-un colectiv de cercetare în catedră între 1988 -1990, și în cadrul oficial al disciplinei, începând cu anul 1990 până în prezent. Din cele două colective multidisciplinare a făcut parte și Conf. Univ. Dr. Ing. Daniel Georgescu.

Actual, disciplina este acoperită de Prof. Dr. Dragoș Alexandru și Conf. Univ. Dr. Mircea-Sebastian Șerbănescu.

Disciplina de Informatică Medicală din Facultatea de Medicină a Universității din Craiova a fost prima disciplină de informatică medicală din țară, cu statut oficial, curs și lucrări practice obligatorii pentru studenții în medicină generală și stomatologie. În prezent la toate universitățile de medicină din țară funcționează discipline similare cu același statut.

Ca recunoaștere a activității de cercetare și educație desfășurată în cadrul disciplinei, în 24 ianuarie 1992 s-a ținut, la Craiova, prima reuniune națională a disciplinelor de Informatică Medicală, ocazie cu care s-au pus de acord obiectivele, programele, metodologiile pentru o bună funcționare la nivel național, cu o bază unitară. A fost și ultima.

Conținutul cursurilor si lucrărilor practice este într-o dinamică permanentă, fiind actualizate anual cu ceea ce este nou în domeniu, iar activitatea didactică este dublată de un efort intens de cercetare științifică, în care sunt angrenate cadrele didactice ale disciplinei, dar și studenții, care sunt astfel încurajați și educați ca cercetători.

În plus, avem o activitate intensă de educație continuă a personalului medical, în cadrul cursurilor postuniversitare și pentru cadre sanitare medii, cursuri organizate atât pentru începători cât și pentru avansați, cercetători și doctoranzi.

 

Toate eforturile noastre sunt îndreptate spre asigurarea unei instruiri de calitate în aceste discipline de graniță și spre rezultate consistente în munca de cercetare, care să se constituie în instrumente de lucru moderne.

 

Actualizat la 03.05.2023, 12:40