LEGATURI
NOUTATI
Nu exista anunturi

Genetica medicala

Descriere

 

        Apărută ca obiect de studiu, în cadrul Facultăţii de Medicină din Craiova, în anul 1971, sub denumirea de Biologie, disciplina de Genetică va funcţiona sub diverse denumiri : Biologie-Genetică (1974-1987), Genetică Medicală (2003), fiind asociată cu Biologia Celulară şi Moleculară.

        Din anul 2003, disciplina de Genetică Medicală devine independentă, atât ca titulatură, cît şi ca funcţionalitate, programa analitică fiind, actualmente, în acord cu cea a departamentelor similare din întreaga lume.

        Având ca fondatori doi profesori de excepţie: Profesor Claude Nicolau şi Profesor Maurice Nachtigal, în prezent profesori în Elveţia, respectiv SUA, oameni cu o viziune avangardistă, o minte întreprinzătoare şi un spirit avid de a vedea mai mult decât aici şi a face mai mult decât acum, disciplina de Genetică Medicală s-a născut timid, dar a crescut hotărât şi firesc în contextul mondial al "genetizării vieţii".

        Munca şi inspiraţia profesorilor care au urmat ca dascăli şi cercetători la disciplină: Profesor Ovidiu Chita, Profesor Zorica Ileana Hertzog, Profesor Elena Buteică, Profesor Ion Rogoz, au construit şi au consolidat activitatea disciplinei astfel că, astăzi Genetica Medicală, departe de a mai fi o "curioasă" specialitate, a devenit un element de referinţă în componenţa activităţii academice a Universităţii de Medicină şi Farmacie Craiova.

Efortul cadrelor didactice auxiliare: Daniela Papuc şi Mirela Stănculescu contribuie la buna desfăşurare a activităţilor didactice şi de cercetare.

       Obiectivele disciplinei converg din două direcţii: procesul de învăţământ şi cercetarea, către definirea Geneticii Medicale ca o structură indispensabilă pregătirii medicale şi ca un drum de urmat pentru viitorii specialişti.