LEGATURI
NOUTATI

Sesiunea IARNA 2013-2014

5.06.2013
Studentii sunt rugati sa se prezinte la examenul de Fiziologie in ziua programata, la ora 8:30, la Disciplina de Fiziologie, avand asupra lor halat a..

Fiziologie

Descriere

SCURT ISTORIC

 

Disciplina de Fiziologie a fost creată în anul 1971, odată cu înființarea noii Facultăți de Medicină, sub coordonarea D-lui Prof. univ. dr. Valeriu Neştianu, care a și condus Disciplina până în anul 1997.

 

În acea perioadă, colectivul disciplinei a fost format prin cooptarea unor tineri medici consacrați deja în diverse specialități ca: Dr. Mihai Oţoiu, medic primar Explorari Funcționale, Dr. Angel Trailă, medic primar Medicină Internă şi Dr. Ion Ilinescu, medic primar Medicină Internă. În anii următori, Dr. Angel Trailă a organizat Disciplina de Fiziopatologie, unde a devenit Profesor iar Dr. Ion Ilinescu a format noua Disciplina de Medicină Internă a Facultății, devenind Profesor în anii următori.

 

Activitatea practica pentru cei 101 de studenti a fost organizată de şeful disciplinei dupa modelul preluat de la Karolinska Institut, cu un numar mic de studenti în grupă, fiecare student având propria trusă de lucru pentru efectuarea lucrării practice. Acesta viziune organizatorică a fost validată ulterior, prin impunerea rapidă a facultăţii într-o poziţie de vârf, în rândul facultăților de profil din ţară.

 

În 1972, colectivul disciplinei s-a lărgit prin venirea mai multor cadre didactice, ca asistenţi titulari: dr. Aurelian Vlad, transferat apoi la Timişoara, dr. Maria Iancău, dr. Maria Vrabete, dr. Citto Taisescu, iar în 1973, dr. Simona Gusti şi dr. Nicolae Râcă, care ulterior s-a transferat la Disciplina de Obstetrică-Ginecologie. În acelaşi an, Șef. lucr. dr. Angel Trăilă şi asist. dr. Maria Vrabete, precum şi asist. dr. Citto Taisescu au părăsit fiziologia, pentru a pune bazele noii discipline de fiziopatologie.

 

Din 1976, la disciplină au venit asistenţii titulari dr. Mariana Bondari şi Gheorghe Râcă, iar din 1983, asist. dr. Ștefan Mihăilescu, care actualmente are o carieră universitară consacrată în universități din Mexic și SUA.

 

Dupa anii 1990, s-au mai alăturat colectivului, ca asistenţi, foşti studenți ai facultăţii: Daniela Carmen Badea, Ionela Iancu, Veronica Sfredel, Florin Romanescu, Cristian Radu Dragonu, Citto Iulian Taisescu. 

După anul 2000, echipa disciplinei s-a lărgit prin cooptarea în rândurile sale a altor tineri de valoare: Smaranda Ioana Mitran (Mican), Florentin Ananu Vreju, Tudor Adrian Bălşeanu, Bogdan Cătălin, Emilia Burada (Răducanu).

 

 

 

ECHIPA

 

În prezent, echipa disciplinei este formată din:

 

Profesor consultant dr. Valeriu Neştianu

Profesor consultant dr. Simona Mariana Gusti

Profesor consultant Maria Iancău

Profesor univ.dr. Veronica Sfredel

Conferențiar univ. dr. Daniela Carmen Badea

Șef lucrări dr. Ionela Iancu

Șef lucrări dr. Florin Romanescu

Șef lucrări dr. Smaranda Ioana Mitran

Șef lucrări dr.Citto Iulian Taisescu

Șef lucrări dr. Tudor Adrian Bălşeanu

Asistent univ. dr. Bogdan Cătălin

Asistent univ. dr. Emilia Burada

Tehnician Aurelia Zisu

Tehnician Mariana Olaru

 

 

 

OBIECTIVE:

 

Obiectivul disciplinei de Fiziologie este de a oferi studenţilor din anii I şi II suportul informational si logistic necesar pentru a înţelege si a putea explica cum funcţionează în mod normal organismului uman si cum se adaptează la variatiile mediului intern si extern.

Dorim să insuflăm studenţilor respect pentru inteligenţa şi complexitatea mecanismelor fiziologice, apreciere pentru frumuseţea corpului uman şi curiozitatea de a cerceta, în anii următori, dezechilibrul mecanismelor fiziologice care stau la baza starii de boala.

 

Prin curricula adaptată la standardele europene de calitate, prin metodele de predare şi de evaluare utilizate, prin implicarea studenţilor în activităţi de cercetare şi de evaluare a pacienţilor, disciplina de fiziologie urmăreşte să formeze aptitudini cognitive, deprinderi şi atitudini care să stea la baza oricărui act medical preventiv, de diagnostic, curativ sau recuperator.