LEGATURI
NOUTATI
Nu exista anunturi

Biostatistica

Descriere

INFORMATII PENTRU STUDENTI

 

Disciplina de Biostatistica s-a format ca o continuare a cursului optional de Biomatematica tinut inca inainte de 1989 studentilor din anul I de profesorul Valentin Boju in cadrul catedrei de Anatomie. In 1990, disciplina Biomatematica si Biostatistica a devenit obligatorie, iar in anul 1991 a fost transformata in disciplina optionala Biostatistica, cursul si laboratoarele fiind tinute de asist. Badea Petrica. Din anul scolar 1992-1993 disciplina a trecut in cadrul catedrei de Fiziologie si Fiziopatologie, alaturi de disciplina de Informatica Medicala si a devenit, datorita audientei foarte largi in randul studentilor, obligatorie. Initial, cursul si laboratoarele de Biostatistica au fost tinute anului al doilea, iar din anul scolar 1997-1998 este obligatorie pentru studentii din anul I.

Disciplina s-a dezvoltat si ca urmare a sustinerii ei de catre cadrele catedrei, Prof. Dr. Valeriu Nestianu in special, si a cadrelor Disciplinei de Informatica Medicala Prof. Univ. Dr. Ing. Tarata Mihai si Sef Lucrari Dr. Ing. Daniel Georgescu care au sustinut de-a lungul timpului necesitatea ca pe langa Informatica Medicala studentii sa-si completeze cunostintele cu cele de Biostatistica.


Scopul disciplinei este familiarizarea studentilor cu notiunile si tehnicile statisticii medicale cu prelucrarea statistica a informatiei pe calculator, folosirea si interpretarea datelor despre pacienti in imbunatatirea actului medical. Studentii au posibilitatea de a urmari prin exemple tabele cu date medicale reale, lucreaza cu aceste date si proiecteaza si construiesc propriile tabele de date.


Inca de la infiintarea Facultatii de Stomatologie, Biostatistica este disciplina optionala, cursul fiind tinut in fiecare an Mat. Badea Petrica, numarul de studenti inscrisi fiind in fiecare an aproape egal cu numarul total de studenti. De asemeni, Biostatistica este parte a cursului de Informatica Medicala si Biostatistica, curs obligatoriu la Colegiul Universitar, ponderea Biostatisticii find de o treime.


In fiecare an creste numarul celor care lucreaza in reteaua medicala sau de invatamant medical si doresc sa se instruiasca in domeniul biostatisticii si al prelucrarii informatiei medicale pe calculator. De aceea, oferta de cursuri de specializare este din ce in ce mai diversificata, prin cursuri de Biostatistica sau module de Biostatistica in cadrul cursurilor de specializare in Informatica Medicala, cursuri la care exista o colaborare intre disciplinele de Biostatistica si Informatica Medicala.