LEGATURI
NOUTATI
Nu exista anunturi

Biochimie

Descriere

 

Activitatea la Disciplina de Biochimie din cadrul Facultatii de Medicina Generala, a inceput in anul 1970, odata cu infiintarea acestei facultati la Craiova. A avut conducatori pe profesorii:

  • Prof.univ.dr Dinu Tanasescu 1971 - 1998
  • Prof univ.dr Virgil Darie 1998 - 2006

In decursul timpului, in cadrul acestei discipline si-au desfasurat activitatea mai multe cadre didactice: Prof. univ. dr. Gheorge Balica, Conf. univ. dr. Margareta Grigorescu, , Sef lucr.dr.Ileana Radulian, Prof. univ.dr. Catalina Pisoschi, Sef lucr. dr. Danut Firu.

 

Disciplina de Biochimie isi are sediul in cladirea din strada Petru Rares; nr 2, fiind deservit de trei laboratoare proprii amenajate corespunzator. Activitatea se desfasoara cu studentii anului I- Medicina generala.

 

 

Colectivul actual al disciplinei este format din 5 cadre didactice, trei asistenti universitari si doi profesori universitari asociati cu o vasta experienta in strainatate: Prof.univ.asociat dr. Aurel Popa (Germania) si Prof.univ.asociat dr. Anica Dricu (Suedia), care impreuna formeaza o echipa orientata catre satisfacerea cerintelor si exigentelor didactice si de cercetare stiintifica bazate pe principii moderne.

 

Obiectivele generale si specifice ale Disciplinei de Biochimie:

- Dobandirea de catre studenti a notiunilor generale despre caracteristicile biochimice ale constituentiilor organismelor vii;

-Acumularea de catre studenti a cunostiintelor necesare pentru intelegerea ansamblului de transformari metabolice care au loc in organismele vii in corelatie cu mecanismele fiziologice si patoligice ale organismelor vii;

-Acumularea cunostiintelor necesare pentru intelegerea proceselor biochimice importante pentru mentinerea starii de sanatate;

-Intelegerea mecanismelor biochimice ce determina anumite afectiuni;

-Intelegerea mecanismelor de actiune a medicamentelor ;

-Acumularea cunostiintelor referitoare la alegerea tipului de analize si metodelor de investigare de laborator corespunzatoare pentru evaluarea corecta a starii de sanatate ;

-Intelegerea importantei realizarii unor determinari de laborator sensibile si reproductibile si a interpretarii corecte a rezutatelor obtinute in contextul unei cooperari medic-specialist de laborator.

 

Cursul si lucrarile practice se desfasoara conform programei analitice a anului I, in care sunt prevazute 3 ore de curs saptamanal in semestrul I, respectiv 3 ore de curs saptamanal in semestrul II, iar pentru o mai buna aprofundare practica a notiunilor predate la curs, 2 ore saptamanal in semestru I si respectiv 3 ore saptamanal in semestrul II.


Disciplina de Biochimie in colaborare cu institutii din si strainatate, desfasoara in prezent o activitate de cercetare fundamentala avand ca directii principale de cercetare:

- Analiza biochimica a procesului de regenerare a sistemului nervos central dupa leziuni;

- Analiza genomica, biochimica si celulara a neurogenezei in epilepsie;

- Rolul receptorilor factorilor de crestere si al celulelor stem tumorale in diagnosticul si terapia tumorilor solide;

- Stresul oxidativ in diabetul zaharat si afectiuni oncologice