Descriere

Descriere

 

 
 
 

Catedra de anatomie, embriologie, anatomie topografică și secțională îşi desfăşoară activitatea în localul din strada Petru Rareș nr. 2-4 (clădirea veche), unde beneficiază de o sală modernă de curs (Auditorium), 5 săli de disecție și demonstrații practice dotate conform standardelor, precum și un serviciu de exploatare cadavre prevăzut cu sală bazine consevare pe termen lung, refrigerator cadavre, sală de pregătire a cadavrelor pentru îmbalsamare, osuar și săli de prelucrare a pieselor anatomice.

 

Obiective generale:

  • însuşirea şi înţelegerea terminologiei anatomice internaţionale şi dezvoltarea abilității de utilizare a ei în limbajul medical al studenților
  • recunoaşterea şi definirea descriptivă şi funcţională a elementelor sistemelor organismului uman
  • însuşirea de catre studenți a noţiunilor care fundamentează anatomic practicile şi manevrele medicale curiculare
  • inițierea studenților în studiul corpului uman prin utilizarea unor metode directe (disecția cadavrelor) și indirecte (studiul imagistic, anatomia virtuală)

Direcții de cercetare:

Principalele direcții de cercetare sunt axate pe studii de antropologie fizică, variante anatomice, biomecanica, anatomia dezvoltării, precum și studii mezo și microanatomice de angiogeneză și organizare a matrixului extracelular.

                                                                                       Scurt istoric al Catedrei de Anatomia Omului:


Înființarea catedrei de Anatomia Omului și Medicina legală coincide cu apariția învaţământului medical superior din Craiova, în anul universitar 1970/1971. Inițial catedra denumită Catedra de Morfologie a inclus numai Disciplina de Anatomia Omului - descriptivă, topografică și a dezvoltării - organizată și condusă de Prof. univ. dr. Raoul Querin Robacki. Din anul universitar 1971/1972 se lărgește componența catedrei prin apariția a două nou înființate discipline: Histologie (anul univ. 1971/1972) și Anatomie Patologică (anul univ. 1972/1973) organizate și conduse de Șef lucrări univ. dr. Ion Roșculescu. Ulterior, catedra va include încă două discipline de învățământ: Medicina Legală (anul univ. 1975/1976) organizată și condusă de Șef lucrări univ. dr. Dan Gheorghiu, și Istoria Medicinei organizată și condusă de Șef lucrări univ. dr. Mihai Scheau. Din anul universitar 1976/1977, catedra de Morfologie a fost reorganizată prin redistribuirea la alte catedre a disciplinelor de Histologie și Anatomie Patologică. În perioada1976 - 2003, coordonarea catedrei a fost asigurată de Prof. univ. dr. Gheorghe S. Drăgoi, iar în perioada 2003 - 2005 de Conf.univ.dr. Agota Ferschin.

Fondatorul și primul șef al Catedrei de Morfologie a fost Prof univ. dr. Raoul Robacki (1970-1976) , care a pus bazele organizatorice ale procesului de învățământ și a activităților de cercetare știintifică în anatomia macroscopică și în anatomia antropologică. A proiectat structura funcțională a Catedrei de Anatomia Omului și dotarea logistică a laboratoarelor catedrei. A deținut prima conducere de doctorat din Facultatea de Medicină. A elaborat, împreună cu colectivul catedrei, materiale didactice informative: îndrumător de lucrări practice și un Tratat de Anatomia Omului (vol. I).

Prof. univ. dr. Mihai Ionescu (1972-1975)  a editat cursuri de Anatomie descriptivă, topografică și embriologie pentru uzul studenților precum și două Tratate de Istoria Anatomiei Omului. A fost membru de onoare al Academiei de Științe Medicale din România.

Prof. univ. dr. Gheorghe S. Drăgoi a coordonat Disciplina de Anatomia Omului și de Medicină Legală timp de 27 ani și a continuat tradiția maeștrilor săi. A dotat laboratoarele de macroscopie și mezoscopie. A introdus cercetarea microanatomică în cadrul catedrei și imagistica microscopică asistată pe calculator. Este membru titular al Academiei de Științe Medicale din România și al Societăților de Anatomie din România, Franța și Germania. Este conducător științific de doctorat în specialitatea Anatomia Omului la I.O.D. U.M.F. din Craiova. A elaborat manuale și tratate de Anatomia Omului: Anatomia descriptivă a omului (3 volume), Anatomia Dezvoltării Omului (1 volum), Anatomia Sistemului Neuronal (1 volum). A publicat lucrări științifice în domeniile anatomiei omului, antropologiei și medicinei legale. Temele de cercetare științifică au cuprins probleme legate de structura temporo-spațială a biosistemelor, modelul cibernetic al sistemelor morfologice, anatomia funcțională a sistemului duodeno-hepato-bilio-pancreatic, bioinvariantii neurocraniului și splanchnocraniului, orto- și patomorfogeneză, cercetări de antropologie, medicină experimentală și medicină legală. A desfășurat activitate didactică de învățământ superior peste hotare ca profesor titular la Universitatea Naționala din Republica Zair (Congo) la disciplinele Anatomie, Embriologie, Anatomie Patologică și Medicină Legală.

 

         

Actualizat la 09.01.2024, 08:44