LEGATURI
NOUTATI
Nu exista anunturi

Anatomia omului

Descriere

 

 
 
 

Catedra de anatomie, embriologie, anatomie topografica si sectionala īsi desfasoara activitatea īn localul din strada Petru Rares nr. 2-4 (cladirea veche), unde beneficiaza de o sala moderna de curs (Auditorium), 5 sali de disectie si demonstratii practice dotate conform standardelor, precum si un serviciu de exploatare cadavre prevazut cu sala bazine consevare pe termen lung, refrigerator cadavre, sala de pregatire a cadavrelor pentru īmbalsamare, osuar si sali de prelucrare a pieselor anatomice

 

Obiective generale:

   - īnsuşirea şi īnţelegerea terminologiei anatomice internaţionale şi dezvoltarea abilitatii de utilizare a ei in limbajul medical al studentilor

   - recunoaşterea şi definirea descriptivă şi funcţională a elementelor sistemelor organismului uman

   - īnsuşirea de catre studenti a noţiunilor care fundamentează anatomic practicile şi manevrele medicale curiculare.

   - initierea studentilor in studiul corpului uman prin utilizarea unor metode directe (disectia cadavrelor) si indirecte (studiul imagistic, anatomia virtuala)

 

Directii de cercetare:

Principalele directii de cercetare sunt axate pe studii de antropologie fizica, variante anatomice, biomecanica, anatomia dezvoltarii, precum si studii mezo- si microanatomice de angiogeneza si organizare a matrixului extracelular

 

Scurt istoric al Catedrei de Anatomia Omului:
   Īnfiintarea catedrei de Anatomia Omului si Medicina legala coincide cu aparitia īnvatamāntului medical superior din Craiova, īn anul universitar 1970/1971. Initial catedra denumita “Catedra de Morfologie” a inclus numai Disciplina de Anatomia Omului- descriptiva, topografica si a dezvoltarii - organizata si condusa de Prof. univ. dr. Raoul Querin Robacki. Din anul universitar 1971/1972 se largeste componenta catedrei prin aparitia a doua nou īnfiintate discipline : Histologie (anul univ. 1971/1972) si Anatomie Patologica (anul univ. 1972/1973) organizate si conduse de Sef lucrari univ. dr. Ion Rosculescu . Ulterior, catedra va include īnca doua discipline de īnvatamānt: Medicina Legala (anul univ. 1975/1976) organizata si condusa de Sef lucrari univ. dr. Dan Gheorghiu, si Istoria Medicinei organizata si condusa de Sef lucrari univ. dr.Mihai Scheau. Din anul universitar 1976/1977, catedra de Morfologie a fost reorganizata prin redistribuirea la alte catedre a disciplinelor de Histologie si Anatomie Patologica. In perioada1976 - 2003, coordonarea catedrei a fost asigurata de Prof. univ. dr. Gheorghe S. Dragoi, iar in perioada 2003 - 2005 de conf.univ.dr. Agota Ferschin.

   Fondatorul si primul sef al Catedrei de Morfologie a fost Prof univ. dr. Raoul Robacki (1970-1976) , care a pus bazele organizatorice ale procesului de īnvatamānt si a activitatilor de cercetare stiintifica īn anatomia macroscopica si īn anatomia antropologica. A proiectat structura functionala a Catedrei de Anatomia Omului si dotarea logistica a laboratoarelor catedrei. A detinut prima conducere de doctorat din Facultatea de Medicina. A elaborat īmpreuna cu colectivul catedrei materiale didactice informative : Īndrumator de lucrari practice si un Tratat de Anatomia Omului (vol. I).

   Prof. univ. dr. Mihai Ionescu (1972-1975) a editat cursuri de Anatomie descriptiva, topografica si embriologie pentru uzul studentilor precum si doua Tratate de Istoria Anatomiei Omului. A fost membru de onoare al Academiei de Stiinte Medicale din Romania.

   Prof. univ. dr. Gheorghe S. Dragoi a coordonat Disciplina de Anatomia Omului si de Medicina Legala timp de 27 ani si a continuat traditia maestrilor sai. A dotat laboratoarele de macroscopie si mezoscopie. A introdus cercetarea microanatomica īn cadrul catedrei si imagistica microscopica asistata pe calculator. Este membru titular al Academiei de Stiinte Medicale din Romānia si al Societatilor de Anatomie din Romānia, Franta si Germania. Este conducator stiintific de doctorat īn specialitatea Anatomia Omului la I.O.D. U.M.F. din Craiova. A elaborat manuale si tratate de Anatomia Omului: Anatomia descriptiva a omului (3 volume), Anatomia Dezvoltarii Omului (1 volum), Anatomia Sistemului Neuronal (1 volum). A publicat lucrari stiintifice īn domeniile anatomiei omului, antropologiei si medicinei legale. Temele de cercetare stiintifica au cuprins probleme legate de structura temporo-spatiala a biosistemelor, modelul cibernetic al sistemelor morfologice, anatomia functionala a sistemului duodeno-hepato-bilio-pancreatic, bioinvariantii neurocraniului si splanchnocraniului, orto- si patomorfogeneza, cercetari de antropologie, medicina experimentala si medicina legala. A desfasurat activitate didactica de īnvatamānt superior peste hotare ca profesor titular la Universitatea Nationala din Republica Zair (Congo) la disciplinele Anatomie, Embriologie, Anatomie Patologica si Medicina Legala.