Laborator de enteroscopie cu videocapsulă și balon

Laborator de enteroscopie cu videocapsulă și balon

Sistem entero   Capsula

 

Enteroscopia şi video capsula endoscopică sunt 2 proceduri de diagnostic extrem de utile în evaluarea patologiei intestinului subţire. Explorarea intestinului subţire a fost, până la apariţia sistemelor de enteroscopie şi a videocapsulei, foarte greu accesibilă clinicienilor, diagnosticul fiind stabilit adesea prin procedee chirurgicale. Ambele proceduri sunt disponibile din 2008 în cadrul Centrului de Cercetare în Gastroenterologie şi Hepatologie din Craiova.

 

Sistemul de videocapsulă endoscopică

Explorarea cu videocapsulă este extrem de uşor de efectuat pentru pacient, fiind o metodă neinvazivă. Practic, dispozitivul are forma unei capsule de dimensiuni mici, de unică folosinţă, care este înghiţită şi care preia imagini la fiecare 2 secunde de la nivelul tubului digestiv pe o durată de aproximativ 8 ore. Imaginile sunt preluate  de un computer şi sunt ulterior examinate de un clinician putându-se stabili un diagnostic cu acurateţe ridicată, evitându-se astfel, efectuarea de intervenţii chirurgicale în scop diagnostic. Deoarece are unele avantaje faţă de examinarea endoscopică a intestinului subţire este uşor acceptată de pacienţi (nu necesită sedare sau insuflare de aer, este nedureroasă şi neinvazivă, etc.). Este considerată în prezent metoda de primă intenţie în evaluarea în scop diagnostic a pacienţilor cu patologie a intestinului subţire.

 

Sistemul de enteroscopie cu balon

Enteroscopia cu balon a adus beneficii majore în diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor intestinului subţire, fiind în prezent disponibilă în marile centre de gastroenterologie din lume. Enteroscopia cu balon este o tehnică endoscopică nouă care permite examinarea parţială sau totală a intestinului subţire. Enteroscopul se introduce prin cavitatea bucală şi avansează prin esofag, stomac, duoden şi porţiunile distale ale intestinului subţire. Manevra poate fi dureroasă şi presupune insuflarea de aer, de aceea se efectueză în general cu sedare şi analgezie sub supravegherea unui medic anestezist. Avantajul său faţă de capsula endoscopică este că permite efectuarea de manevre terapeutice şi prelevare de biopsii, evitându-se astfel intervenţiile chirurgicale inutile.

 

Actualizat la 29.01.2024, 12:34