Laborator endoscopie cu autofluorescenta

sistem AFI  Neo AFI


În Centrul de Cercetare în Gastroenterologie şi Hepatologie din Craiova a fost instalat în 2008 (în premieră în România) un sistem complex de autofluorescenţă endoscopică. Autofluorescenţa endoscopică a fost introdusă recent ca o metodă de screening pentru leziunile neoplazice ale tractului digestiv (displazie severă, cancer esofagian şi gastric precoce, cancer colorectal precoce, etc.). Principiul autofluorescenţei este bazat pe interacţiunea dintre lumina cu o anumită lungime de undă şi fluoroforii din ţesuturi. Detecţia leziunilor prin autofluorescenţă depinde de schimbările în concentraţia diferiţilor fluorofori, modificările arhitecturale tisulare sau ambele, incluzând alterarea grosimii mucoasei sau circulaţiei sangvine care pot afecta intensitatea fluorescenţei.


Laboratorul de autofluorescenţă endoscopică oferă în mod curent proceduri diagnostice şi terapeutice de înaltă performanţă:

  • Examinări endoscopice eso-gastro-duodenale trimodale: examinare cu magnificaţie în lumină albă, autofluorescenţă endoscopică, mod Narrow Band Imaging
  • Biopsii prelevate endoscopic ale leziunilor eso-gastro-duodenale şi colorectale
  • Proceduri terapeutice complexe: polipectomii şi rezecţii endoscopice de mucoasă
  • Ligaturi de varice esofagiene şi hemostază endoscopică în hemoragiile digestive

Toate aceste proceduri sunt completate cu analiza biopsiilor, prin examene complexe histologice şi imunohistochimice.