Laborator de tomografie cu coerenta optica

    
           
Laboratorul este parte integrantă a Centrului de Cercetare în Gastroenterologie şi Hepatologie din cadrul Universității de medicină și Farmacie din Craiova.
 
Tomografia Optică Coerentă (OCT) este o metodă imagistică bazată pe interacția radiației optice provenită de la o sursă optică de coerență redusă cu obiectul investigat, interacție realizată într-un montaj de tip interferențial.
Aparent similare unor masuratori ecografice studiile OCT nu implică însa analiza directă (ca în cazul ecografiei) a intensitații semnalului obținut dupa reflexia (optica) pe țesutul studiat; metoda implica analiza figurii de interferență obținute în urma interacției între fascicolul reflectat si un fascicol de referință provenit de la aceiași sursă. Aceasta diferență în abordare se datorează faptului că propagarea directă a semnalul optic este mult mai rapidă decât în cazul mecanic (ultrasunete). Avantajele metodelor OCT includ o rezoluție de ordinal micronilor, folosirea radiației optice-neinvazive precum si posibilitatea decuplarii rezoluției axiale de cea laterală.
 
Aparatura folosită în masuratori de tip OCT este compuse în general dintr-o sursă de radiație optică parțial coerentă, un montaj interferențial și un sistem de detecție. Acestor le este adăugat un sistem software de analiză, interpretare și reprezentare sub formă de imagini a semnalelor înregistrate.
Măsuratorile de tip OCT în domeniul medical sunt în faza de studii (cu excepția domeniului oftalmologic). Laboratorul încearcă stabilirea unei legaturi între masuratorile de tip eco-endoscopic și cele de tip OCT în scopul dezvoltării unor tehnici hibride care să permită o mai bună analiză a leziunilor de tip tumoral din tractul gastrointestinal.
Aparatul folosit în masuratori este THORLABS OCS1300SS de tip SS-OCT și asigura efectuarea de masuratori de tip OCT și Doppler-OCT (D-OCT) la o lungime de unda medie de 1320nm cu o rezoluție de 10μm oferind posibilitatea achizitionarii de imagini 2D si 3D în timp real ale unor probe biologice în vivo sau in-situ.