Descriere

Descriere

Biologia este o disciplină fundamentală pentru formarea viitorilor farmacisti.

Biologia vegetală si animală se predă în anul I într-un curs de trei ore săptămânal pe semestrul I si două ore săptămânal pe semestrul II, însotit de lucrări practice, două ore săptămânal pe semestrul I si trei ore săptămânal pe semestrul II.

În cadrul cursului sunt predate notiuni privind alcătuirea generală a plantelor, notiuni de anatomie, morfologie si sistematică a plantelor si animalelor, cu accent pe speciile cu importantă medicinală.

Micologia, stiinta care se ocupă cu studiul ciupercilor, constă într-un curs optional, o oră pe săptămână, pe semestrul I, în anul II.

Din bibliografia disciplinelor fac parte cele mai noi aparitii editoriale din tară si străinătate. Cunostintele biologice teoretice sunt sustinute de un laborator bine organizat si dotat cu microscoape, sticlărie, colectii de plante, seminte, fructe, truse anatomice, atlase etc.

 

Disciplina Biologie vegetală şi animală se adresează studenţilor din anul 1 al Facultăţii de Farmacie.

Disciplina familiarizează studenţii cu:

-noţini generale legate de celula vegetală: structură, diviziunea celulară;

- noţiuni de histologie vegetală: generalităţi, tipuri de ţesuturi, importanţă;

- noţiuni generale despre organele vegetative: rădăcina, tulpina, frunza; importanţă;

- noţiuni generale despre reproducerea plantelor;

- prezentarea principalelor familii vegetale cu importanţă farmaceutică;

- noţiuni despre protozoarele parazite;

- noţiuni despre metazoarele parazite;

- prezentarea unor noţiuni despre vertebrate: aparate, sisteme, importanţa şi clasificarea vertebratelor.

Disciplina aduce în atenţia studenţilor principalii taxoni cu proprităţi medicinale ce sunt sursă de medicament pentru industia farmaceutică.

 

Principalele obiective ale disciplinei sunt: integrarea în planul de planul de învătământ al studentilor farmacisti; restructurarea programelor analitice ale disciplinelor biologice si corelarea acestora cu discipline de strictă specialitate: farmacognozia, toxicologia, farmacologia; initierea studentilor în cercetare; organizarea unor activităti practice în teren pentru cunoasterea de către studenti a plantelor medicinale.

Actualizat la 08.09.2021, 19:59