Descriere

Descriere

 

Obiectul Chimiei farmaceutice este descoperirea de medicamente noi. Concomitent, Chimia farmaceutica studiaza corelatia structura chimica – activitate biologica, pentru medicamentele de sinteza.
Chimia farmaceutica, disciplina de specialitate importanta pentru pregatirea viitorilor farmacisti, se adreseaza studentilor din anul al III-lea si anul al IV-lea, fiind predata in patru semestre, durata cursului fiind de 2 ore/saptamana in semestrul 5, 3 ore/saptamana in semestrele 6, 7 si 8. Lucrarile practice se efectueaza saptamanal, durata unei sedinte fiind de 3 ore.
Capitolele parcurse în prima parte a cursului de Chimie farmaceutica se refera la substante auxiliare pentru prepararea medicamentelor, antiseptice, dezinfectante, chimioterapice (sulfamide, antibiotice, medicamente antimicotice, antituberculoase, antivirotice, antimalarice, citostatice).
In a doua parte a cursului, principalele capitole abordate se refera la medicamentele cu actiune asupra SNV, substantele curarizante, medicamentele antialergice, anestezice locale, medicamente cu actiune deprimanta SNC, substante cu actiune excitanta SNC, medicamente cu actiune asupra aparatului circulator, substante cu proprietati diuretice, medicamente folosite in afectiuni ale sangelui, substante cu actiune asupra aparatului digestiv, substante cu actiune asupra aparatului respirator, substante de contrast si explorare functionala.
In cadrul lucrarilor practice de Chimie farmaceutica, studentii aprofundeaza cele mai noi metode de identificare si control ale puritatii medicamentelor, determinarea cantitativa a unor substante auxiliare si medicamentoase, precum si sinteza de substante medicamentoase.
Actualizat la 08.09.2021, 20:01