Descriere

Descriere

Chimia analitică studiază compoziția chimică a compușilor naturali și sintetici. Are un rol important atât în cercetarea fundamentală, cât și în cea aplicativă în domeniile: biomedical, mediu, industrie, criminalistică.

Programa analitică a acestui curs se adresează în egală măsură sudenților Facultății de Farmacie, dar materia poate fi utilă și în cadrul altor facultăți cu profil de chimie, biochimie sau medicină.

Sunt prezentate metode de analiză calitativă și cantitativă ale medicamentelor atât din forme farmaceutice de prezentare, precum și ale medicamentelor și metaboliților acestora din fluide biologice, în vederea unor studii farmacocinetice și farmacotoxicologice.

În primul semestru al celui de-al doilea an universitar, studenții Facultății de Farmacie studiază chimia analitică cantitativă clasică, cea care implică metodle volumetrice și gravimetrice, cu aplicații în analiza medicamentelor.

În cel de-al doilea semestru sunt studiate metodele fizico-chimice (instrumentale) de analiză, care au cunoscut o dezvoltare vertiginoasă în ultimii ani, odată cu aparitia unor instrumente analitice din ce în ce mai performante.

În afară de principiile fundamentale ale fiecărei metode, studenții sunt familiarizati cu aparate de ultimă generatie existente în laboratorul nostru: cromatograf de gaze, cromatograf de lichide, cromatograf de gaze cuplat cu spectrometru de masă, spectrometru de absorbție atomică, spectrofotometru UV-VIS.

Actualizat la 21.04.2023, 10:14