Departamentul de neuroimunologie

Departamentul de neuroimunologie

 Coordonator: Prof. univ. dr.Lucica Rosu

 

Membrii grupului:

 

MDPhD Ovidiu Zlatian – specialist imunologie

Dr Alice Gaman –rezident medicina de laborator

MDPhD Ana-Maria Buga – specialist medicina de laborator

 

Colaboratori:

 

MDPhD Lorena Stefan–specialist imunologie 

 1Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, Laborator Clinic, Departament Imunologie, Craiova,  România 

 

2Institutul de Chimie Organică C.D.Neniţescu, Grupul de Biospectroscopie, Bucureşti, România.

 

Directii de cercetare:

Neuroinflamatia este un proces cheie in ceea ce priveste o serie de comorbiditati asociate fenomelului de imbatranire, precum accidentele vasculare cerebrale sau diabetul zaharat. Mecanismul fiziopatologic ce sta la baza proceselor de recuperare dupa leziune la organismele imbatranite este inca un subiect de actualitate in cercetarea in domeniul neurostiintelor. Elucidarea acestor mecanisme va permite descoperirea unor noi tinte terapeutice in tratarea acestor afectiuni legate de varsta.

Un domeniu de interes este reprezentat de studiul fenotipului comorbiditatilor, precum diabetul zaharat, la varstnici prin utilizarea unor tehnici de actualitate precum spectroscopia de rezonanta magnetica. Spectroscopia de rezonanţă de rezonanţă magnetică nucleară a protonului (1H-RMN) aplicată direct pe fluidele biologice, celule şi chiar ţesuturi intacte este un instrument excelent pentru generarea profilului metabolic spectral al tuturor compuşilor cu masă moleculară mică, într-un timp scurt, spre deosebire de tehnicile tradiţionale care necesită metodologii multiple de izolare/separare sau timpi îndelungaţi, uneori până la 72 de ore, pentru evaluarea metaboliţilor de interes. O serie de factori biologici afectează compoziţia metabolică a fluidelor biologice, cu explicit impact în diagnostic, metoda (1H-RMN) fiind un instrument excelent ce dispune de sensibilitatea şi reproductibilitatea necesare pentru studierea acestora.

Obiectivul principal a fost  îndreptat către identificarea şi cuantificarea de metaboliţi prin metoda (1H-RMN) din fluide biologice pentru evaluarea potenţialului metodei (1H-RMN) ca instrument de diagnostic. Cercetările din ultimii ani s-au axat pe studierea moleculelor mici din fluide biologice pe populaţia normală din România şi pacienţii cu diabet zaharat tip 1 şi tip 2 pentru a obține informații despre tulburările metabolice din diabetul zaharat, pentru a înţelege mecanismele moleculare şi celulare legate de complicaţiile şi bolile asociate diabetului zaharat tip 1 şi tip 2, pentru a descoperi noi biomarkeri şi pentru a demonstra potenţialul metodei ca instrument de diagnostic.

Pentru viitor, cercetările se vor concentra pentru a studia metaboliți sau factori noi care sunt susceptibili de a juca un rol crucial în complicaţiile diabetului zaharat, dar şi evaluarea fluidelor biologice în alte patologii (ex. hiper- şi hipotiroidism) cu scopul de a configura procedee de cuantificare a datelor pentru ca metoda (1H-RMN) să pătrundă în ramura clinică ca tehnică viabilă de diagnostic şi monitorizare.

Cercetările au fost premiate cu numeroase granturi şi premii naţionale şi internaţionale obţinute pe baza de competiţie din partea INSERM, Societatea Canadiană a Chimiştilor Clinicieni, Asociaţia Americană de Chimie Clinică, Asociaţia Medicală din România, Asociaţia Europeană de Studiu a Diabetului, Societatea de Biochimie Clinică a Asiei-Pacificului, Federaţia Internaţională de Chimie Clinică, Asociaţia Laboratoarelor Medicale din România şi Federaţia Internaţională de Diabet.

Actualizat la 08.09.2021, 18:30