Evaluarea consumului de alcool

Evaluarea consumului de alcool

Citeste inainte:

Ce este dependenta de alcool

Efectele consumului de alcool

Tipuri de consumatori

Evolutia dependentei de alcool

 

Exista mai multe instrumente de masurare a consumului de alcool. Vom prezenta in continuare cateva dintre ele.

 

Chestionarul AUDIT (Alcohol Use Disorders Identification Test) este un chestionar destinat masurarii alcoolismului in populatie, compus din 10 itemi. Chestionarul a fost proiectat si realizat sub auspiciile Organizatiei Mondiale a Sanatatii in anul 1989, pentru depistarea in masa a consumului riscant de alcool (asa cum este el definit de ICD-10). Este recomandat pentru a fi folosit in institutiile medicale din sistemul ingrijirilor primare de sanatate. Chestionarul se utilizeaza prin metoda completarii de catre pacient. In structura chestionarului sunt inclusi: 3 itemi referitori la cantitatea si frecventa consumului de alcool, 3 itemi referitori la dependenta de alcool si 4 itemi pentru evidentierea problemelor medicale si psiho-sociale generate de consumul excesiv de alcool. Fiecare item este cotat cu valori cuprinse intre 0 si 4 puncte. Scorul minim este de 0 puncte, iar scorul maxim este de 40 puncte. Cu cat scorurile sunt mai mari, cu atat cresc consumul si dependenta de alcool. Chestionarul nu identifica, nu detecteaza problemele din trecut ale pacientului, referindu-se la ultimul ande viata.

 

Un alt instrument de identificare a bolii alcoolismului este chestionarul MAST. Dezvoltat in 1971, testul MAST (Michigan Alcohol Screening Test), este una dintre cele mai vechi si mai precise unelte de screening pentru alcoolism disponibila astazi, eficienta in identificarea consumatorilor dependenti cu o precizie de pana la 98%. cele 24 de intrebari care se regasesc in testul MAST vizeaza autoevaluarea de catre pacient a problemelor sale sociale, profesionale si familiale care sunt asociate cu consumul frecvent de alcool. Testul a fost special construit pentru screening, pentru a evidentia, din populatia generala, pe acei indivizi care au o problema in legatura cu consumul de alcool. Exista doua dezavantaje majore ale folosirii testului MAST in comparatie cu alte teste de screening pentru alcoolism folosite astazi. Primul este legat de durata de timp necesara completarii chestionarului, care fiind destul de lunga il face mai putin convenabil pentru aplicare in situatii de triaj, de prim ajutor, sau de asistenta in sistem de urgenta. Celalalt dezavantaj se refera la faptul ca itemii testului fac referire si pun accent mai mult si mai degraba pe problemele intampinate de-alungul duratei de viata a pacientului decat pe problemele sale curente. Aceasta inseamna ca acest test este mai putin probabil sa detecteze fazele incipiente ale alcoolismului.

 

Testul CAGE (Cut-down; Annoyed; Guilty; Eye-opener) este un instrument de screening pe cat de vechi pe atat de popular. Este un test foarte scurt, cu numai patru intrebari care diagnosticheaza problemele cu alcoolul considerand intreaga istorie de viata a pacientului. CAGE a aparut pentru ca desi sunt disponibile sute de teste ce pot fi folosite in screening-ul pentru alcoolism, inclusiv unele foarte elaborate, cu pana la 100 de itemi, a fost nevoie sa fie dezvoltate teste scurte si foarte scurte de screening pentru a incuraja folosirea lor in cabinetele medicale de medicina de familie si nu numai sau  in situatii de triaj, de prim ajutor, ori de asistenta in sistem de urgenta. Dispensarele, cabinetele medicilor de familie si centrele de urgenta pot oferi cea mai buna oportunitate de screening pentru pacientii alcoolici dar studiile arata ca, chiar si la pacientii cu simptome clasice, abuzul de alcool este identificat doar in 30% din cazuri in special din cauza aglomeratiei si a programului incarcat. Testele mai scurte nu pot fi la fel de exacte sau de sensibile ca cele mai lungi dar ele ajuta mult in evidentierea consumului nociv de alcool sau a dependentei de alcool care poate fi apoi evaluata in continuare cu multe alte teste mai elaborate. Deoarece negarea insoteste, de obicei, probleme de abuz de alcool, testul CAGE, la fel ca cele mai multe teste de screening de alcool, pune intrebari cu privire la problemele asociate mai degraba cu consumul, decat cu cantitatea de alcool consumata. Doua raspunsuri "DA" la testul CAGE indica probleme cu alcoolul.

 

Foto: Rucsandra Calin

 

 

Citeste in continuare:

Terapia alcoolismului

 

 

Copyright © 2014 Centrul de Educaţie Medicală. Toate drepturile rezervate.

Actualizat la 08.09.2021, 18:28