Recomandări generale CV

Recomandări generale CV

· Atenţie la modul cum vă prezentaţi CV-ul

Prezentaţi-vă calificările, aptitudinile şi competenţele în mod clar şi logic, astfel încât atributele personale să fie puse în valoare.


· Acordaţi atenţie sporită fiecărui detaliu relevant, atât ca fond cât şi ca formă; nu există scuză pentru greşelile de ortografie şi de punctuaţie!


· Concentraţi-vă pe aspectele esenţiale

Un CV trebuie să fie concis. În cele mai multe cazuri, două pagini sunt suficiente pentru a arăta cine sunteţi. Un CV de trei pagini poate fi considerat prea lung în unele ţări, chiar dacă experienţa dumneavoastră profesională este remarcabilă.

Dacă experienţa dumneavoastră profesională este încă limitată (pentru că tocmai aţi absolvit şcoala sau facultatea), inversaţi ordinea rubricilor şi începeţi cu descrierea studiilor şi a pregătirii; scoateţi în evidenţă stagiile de practică profesională efectuate în timpul studiilor (a se vedea exemplele online);

Concentraţi-vă pe informaţia esenţială, care aduce valoare sporită aplicaţiei dumneavoastră; experienţa de muncă sau cursurile de pregătire vechi sau nerelevante pot fi omise.


· Adaptaţi CV-ul în funcţie de postul pentru care candidaţi

Verificaţi-vă sistematic CV-ul ori de câte ori doriţi să-l trimiteţi unui angajator, pentru a corespunde profilului cerut; puneţi-vă în evidenţă calităţile în concordanţă cu cerinţele specifice angajatorului. Căutaţi informaţii despre compania la care urmează să candidaţi pentru a vă putea adapta CV-ul la profilul căutat.

Mulţi oameni sunt mândri de realizarile lor şi cred că un CV ar trebui să conţină toate detaliile carierei lor. Totuşi, un CV e bine să conţină doar informaţiile necesare pentru a obţine un interviu.

Important! Nu “umflaţi” în mod artificial CV-ul; riscaţi să fiţi descoperit la interviu.


· Respectaţi structura modelului de CV european

Informaţii personale.

Descrierea experienţei profesionale.

Descrierea studiilor şi a cursurilor de formare (care poate să apară înaintea rubricii "Experienţa profesională", în cazul celor cu experienţă limitată de muncă);

Inventar detaliat al aptitudinilor şi competenţelor dumneavoastră, dobândite pe parcursul studiilor şi formării profesionale, al experienţei profesionale şi vieţii cotidiene.

Important!

- imprimaţi/tipăriţi curriculum vitae pe hârtie albă;

- păstraţi caracterele şi formatul sugerate;

- evitaţi sublinierile şi scrierea de fraze întregi cu majuscule sau litere îngroşate: afectează lizibilitatea documentului;

- nu separaţi paragrafele unei rubrici pe două pagini (de exemplu: lista cursurilor de formare)

- casetele care conţin diferitele rubrici nu trebuie să apară atunci când documentul este imprimat.

· Fiţi clar şi concis

Profilul dumneavoastră trebuie apreciat de către potenţialul angajator după câteva minute de lectură a CV-ului. Prin urmare: folosiţi propoziţii scurte; concentraţi-vă pe aspectele relevante ale pregătirii şi experienţei profesionale; explicaţi orice întreruperi ale studiilor sau carierei dumneavoastră; îndepărtaţi orice rubrică facultativă (de exemplu dacă nu aveţi "Aptitudini şi competenţe artistice" sau consideraţi că astfel de aptitudini şi competenţe nu aduc valoare în plus aplicaţiei dumneavoastră, îndepărtaţi toată rubrica.


· Învăţaţi să vă vindeţi bine calităţile

Un CV este făcut pentru a fi citit rapid, el trebuie să reflecte foarte bine competenţele voastre. Punctele forte trebuie să reiasă din prima parte a paginei.


· Fiţi duri cu voi inşivă.

Eliminaţi informaţiile nefolositoare. De exemplu: dacă vrei să te angajezi la un serviciu de livrat pizza, atunci nu este necesar să menţionezi specializările ştiinţifice din timpul facultăţii. Dacă este nevoie, cereţi opinia sau sfatul unui coleg, prieten sau chiar al nostru.


· Rugaţi pe cineva să vă citească CV-ul

Verificaţi cu atenţie CV-ul la final pentru a îndepărta orice greşeala de ortografie şi ca să vă asiguraţi că este redactat logic şi clar.

Puneţi pe altcineva să vă citească CV-ul pentru a vă asigura că are un conţinut clar şi uşor de înţeles.


Înapoi la informatiile generale despre CV
Citeste si "Sectiunile si rubricile CV-ului"
Actualizat la 08.09.2021, 18:27