Cauzele anxietătii

Cauzele anxietătii

 

 

 

1. Anxietate vs. angoasă

 

Brissaud (1890) făcea distincţia între anxietate, ca reacţie emoţională pură, şi angoasă, ca reacţie emoţională ce face parte din sentimentul unui pericol imprecis, având o mare încărcătură somatică.

Clinic, sindromul anxios este unul dintre elementele fundamentale ale psihopatologiei, iar H. Ey descrie următoarele forme de manifestare a sindromului anxios:

1. Crizele anxioase sunt crize de anxietate paroxistică, ce pot avea aspecte diferite (stupoare, agitaţie, onirism confuzional, stare de perplexitate), ce apar în următoarele situaţii: stări confuzionale, psihozele periodice, episoadele epileptice, formele de debut ale demenţelor şi schizofreniei.

2. Structura anxioasă poate fi o trăsătură dominantă şi fundamentală a unor personalităţi de tip morbid. Ea se poate prezenta sub forma nevrozelor anxioase şi anxietăţii constituţionale, având la bază tipul de "constituţie emotivă" (E. Dupré) sau pe cel de "auto-insecuritate" (K. Schneider) şi poate fi întâlnită în cursul stărilor neurastenice, ipohondriace şi cenestopate, în obsesii, fobii, paranoia interpretativă sau halucinatorie sau în unele forme de schizofrenie.

3. Angoasa din cursul unor afecţiuni organice, cum ar fi angina pectorală, asmul bronşic, septicemiile, hipertiroidia sau hipoglicemia.


 

 

 

 

 Foto: Rucsandra Calin

 

 

 

2. Relaţia anxietate - tipuri de ataşament

 

 

 

 

Încă din anii '50, Bowlby a susţinut importanţa ataşamentului în dezvoltarea emoţională şi comportamentală, el văzând patternurile neadecvate de ataşament ca fiind o cauză a tulburărilor anxioase. Mergând pe aceeaşi linie, Ainsworth şi colab. (1978) au identificat 3 tipuri de ataşament: sigur (tip B), nesigur/evitativ (tip A) şi nesigur/rezistent (tip C). Patternul de ataşament evitativ s-a postulat că s-ar dezvolta ca un rezultat al respingerii sau lipsei constante de răspuns din partea adulţilor, în timp de patternul ambivalent sau rezistent ar fi urmarea unui răspuns inconsistent. Ulterior, Main şi Solomon (1986) au adăugat şi tipul nesigur/dezorganizat/dezorientat (tipul D). Tipul C a fost relaţionat cu dezvoltarea ulterioară a comportamentului inhibat anxios, iar tipul D cu dezvoltarea de PTSD (Main şi Solomon, 1986).

 

O reactivitate şi iritabilitate ridicate, precum şi mofturi frecvente la copil în primul an de viaţă sunt un predictor al tipului C (Berenson, 1996). În plus, frica, inhibiţia comportamentală, comportamentul ludic limitat şi competenţa socială limitată sunt corelate şi ele cu tipul C. Studii follow-up făcute pe aceşti copii în perioada preşcolară şi a şcolii primare au demonstrat stabilitatea în timp a stilului nesigur/rezistent. În plus, la această vârstă, copiii care fuseseră încadraţi la tipul C sunt, într-o măsură mai mare, dependenţi de părinţi, sunt inhibaţi în situaţii sociale, submisivi şi singuratici (Berenson, 1996), se evaluează în general negativ, se simt în nesiguranţă în orice situaţie socială, unde prezintă anxietate.

În gimnaziu, se îndoiesc frecvent de competenţa şi valoarea lor în general, iar în adolescenţă, sunt mai puţin capabili să se descurce în situaţii de tranziţie, de schimbări şi sunt refractari în a deveni autonomi de părinţi. Ei manifestă totuşi ambivalenţă în atitudinea faţă de părinţi, deseori mânie şi au deseori relaţii conflictuale. Studenţii din primul an de facultate încadraţi în copilărie în tipul C sunt uşor de frustrat, se decompensează uşor la stres, prezintă un vizibil disconfort în situaţii nesigure sau complexe, ruminaţii şi sunt preocupaţi de gradul lor de adecvare în anumite situaţii sociale (Berenson, 1996).

Aceste studii evidenţiază faptul ca predispoziţia spre dezvoltarea tulburărilor anxioase este prezentă încă din prima perioadă de viaţă, este stabilă şi, în cea mai mare parte a cazurilor, se transformă în simptomatologia caracteristică unui tip de tulburare anxioasă.

 

Citeşte şi:

Atacul de panică

Stresul posttraumatic

Tulburarea obsesiv compulsivă

Fobiile

Terapia anxietăţii

 

 

 

Copyright © 2014 Centrul de Educaţie Medicală. Toate drepturile rezervate.

Actualizat la 08.09.2021, 18:28