Sfaturi pentru un CV reuÅŸit

Sfaturi pentru un CV reuÅŸit

· Prezentarea

Este extrem de important ca CV-ul tău să atragă vizual angajatorul. Foloseşte fonturi uzuale şi ai grijă ca mărimea lor să fie suficient de potrivită pentru a fi citit uşor. Limitează folosirea caracterelor italice sau bolduite. Culoarea foii de hârtie ar trebui să fie conservatoare.

Nu s-a ajuns la un consens încă în privinţa lungimii CV-ului. Aceasta depinde de multitudinea şi scopurile experienţelor individuale. Încearcă să te rezumi la una sau două pagini pline. Nu este profesional să laşi CV-ul de o pagină şi jumătate.

Paragrafele trebuie să fie scurte, nu mai mult de 4-6 linii. Dacă ai un paragraf foarte lung în CV, împarte-l în câteva mai mici. De asemenea, elimină cuvintele de prisos.


· Formatul CV-ului

Asigură-te că CV-ul tău cuprinde toate informaţiile esenţiale, incluzând numele, adresa, numărul de telefon şi adersa de email. Când descrii locurile de muncă anterioare, precizează numele firmelor, oraşul, perioada angajării şi numele posturilor avute.

Include numele diplomei obţinute, precum şi data absolvirii şi instituţia de învăţământ urmată. Informaţiile despre atestate trebuie să conţină numele instituţiilor care le-au eliberat şi data eliberării.

Scrie subiectele de activitate într-un mod accesibil. De exemplu, dacă eşti un IT-ist şi ai un atestat în programare, scrie mai întâi “Cunoştinţe PC”, apoi “Experienţă profesională”. Cei mai mulţi recrutatori preferă CV-urile scrise în ordine invers cronologică. Totuşi dacă ai schimbat multe slujbe, ai avut multe în acelaşi timp sau ai multe goluri în evoluţia ta profesională, foloseşte stilul CV-ului funcţional.


· Conţinutul

CV-ul tău trebuie să fie axat pe rezultate. Trebuie să fie concis şi să conţină date importante. Este mai mult decât o listă de descrieri a posturilor ocupate în trecut. În lumea afacerilor de azi, recrutatorii caută persoane care şi-au ajutat foştii angajatori în moduri cuantificabile. Unul din modurile în care poţi scoate în evidenţă acest lucru este să foloseşti verbe şi cuvinte care sugerează forţă, putere.


· Verbe şi cuvinte ce imprimă forţă

Verbele de acest tip denotă că ai fost implicat în diverse acţiuni. Exemple de astfel de verbe sunt: “realizat”, “obţinut”, “reuşit”. Când recrutatorii văd aceste verbe de acţiune, îşi dau seama că eşti o persoană căreia îi place să ia iniţiativa: eşti o persoană care porneşte singură de la zero.

Folosirea cuvintelor ce sugerează forţă dă măsură acţiunilor pe care le-ai întreprins. Exemple de astfel de cuvinte sunt: “pozitiv”, “rezultate”, “semnificativ”. Oricând este posibil, cuantifică rezultatele obţinute în cifre, de exemplu: “am obţinut o reducere a costurilor cu 50%”, “am economisit 10 milioane”.

Pune accent pe cele mai recente experienţe de muncă. În lumea schimbătoare de astăzi recrutatorii nu mai ţin cont de ce făceai acum 10-15 ani.

Incearcă să îţi pui în evidenţă punctele forte şi minimizează-le pe cele slabe.


· Focusul

Dacă nu prea ai experienţă de muncă, creeaza un “Obiectiv” orientat. Acesta este singurul mod în care recrutatorul îşi poate da seama de poziţia pe care ai vrea să o ocupi.

Dacă totuşi ai o oarecare experienţă profesională, include în CV un “Profil al Carierei”, un “Rezumat al abilităţilor” sau “Aptitudini profesionale” la începutul CV-ului.

- Poţi să omiţi informaţii personale ca: vârsta, naţionalitate sau starea civilă.

- Dacă aplici pentru o slujbă în care acestea contează, atunci adaugă-le la începutul CV-ului.

- Nu scrie "Curriculum Vitae" sau "Resume" la începutul CV-ului tău. Nici data la care l-ai scris.

- Asigură-te că numele tău este scris în partea de sus a fiecărei pagini.

- Include numărul paginilor pe toate paginile cu excepţia primei, de preferat în partea de sus a paginii.

- Foloseşte un dicţionar pentru înţelegerea clară a aptitudinilor/abilităţilor cerute de locul de muncă şi a contribuţiilor pe care le poţi aduce tu în cadrul companiei.

- Păstrează toate notiţele pe care le-ai folosit la realizarea CV-ului.

- Un CV trebuie păstrat la zi. De aceea va fi nevoie să-l completezi din timp în timp.



10 SFATURI PENTRU UN CV REUŞIT (www.interview.ro):

  1. Simplitatea. Un CV este prima şi probabil ultima şansă de a-ţi asigura un interviu. De aceea este extrem de important ca CV-ul să funcţioneze în favoarea ta şi nu invers. Foloseşte-l ca să atragi atenţia asupra puterii tale de muncă, asupra realizărilor tale, şi asupra cunoştinţelor tehnice.
  2. Realizările trebuie să ocupe un loc important. Este foarte bine să foloseşti o serie de verbe active, precum: am realizat, am planificat, am organizat, am fost raspunzător pentru, am condus, etc. Nu este indicat să foloseşti tot felul de semne pentru organizarea ideilor, un CV poate fi mai uşor citit dacă este scris cursiv.
  3. Cronologia inversă. În momentul în care începi să completezi experienţa, trebuie să începi cu ultimul loc de muncă şi apoi să continui în aceiaşi ordine cronologică inversă cu următoarele, neuitând să menţionezi numele angajatorului, data de început şi sfârşit a jobului, titlul jobului şi o mica descriere a acestuia, plus realizările tale. Dacă îţi cauţi pentru prima oară un job, atunci completează orice experienţă relevantă, plătită sau nu.
  4. Sinceritatea. Dacă minţi într-un CV, nu numai că nu îţi faci niciun bine, dar în acelaşi timp îl faci şi pe posibilul angajator să îşi piardă timpul fară rost. Să adaugi 6 luni în plus, experienţă la un job, poate părea o idee bună, dar dacă informaţia este verificată, fii convins că ai scapat de job. Dar nu te vinde nici prea ieftin! Dacă eşti de părere că cele trei veri pe care le-ai petrecut în Franţa, lucrând ca voluntar, te-au ajutat să cunoşti ţara şi cultura ei, atunci spune-o!
  5. Aptitudini IT. Trebuie să notezi absolut tot ceea ce ştii să faci în domeniul calculatoarelor: cunoştinţe hardware, software, limbaje de programare, baze de date, etc. Nu menţiona şi lucruri pe care nu le-ai mai făcut de mult, sau mai rău, nu le-ai făcut niciodată; dacă la interviu eşti întrebat despre aceea operaţie, vei părea ridicol, neştiind ce să răspunzi.
  6. Educaţia. Acordă o atenţie la fel de mare şi realizărilor tale din timpul facultăţii; atentie: acest lucru nu mai este relevant şi în cazul în care lucrezi în domeniul respectiv de mai mult de doi ani.
  7. Organizarea CV-ului. Nu îţi înghesui CV-ul şi nu îl păstra de doar o pagină, chiar dacă mai ai ceva de spus. Dacă e de 3 pagini nu e nicio problemă atâta timp cât conţinutul este relevant pentru jobul la care tu ai aplicat. Dacă posibilul angajator se va chinui să citească CV-ul tău, îşi va pierde repede interesul.
  8. Greşelile gramaticale. Niciun angajator nu va căuta o persoană care nici măcar nu s-a deranjat să îşi corecteze propriile greşeli. Nu te baza pe o vizionare rapidă a CV-ului, citeşte-l de la capăt de două sau de trei ori cu multă atenţie.
  9. Două perechi de ochi. După ce l-ai verificat chiar tu, mai roagă pe cineva să îţi citească CV-ul pentru că ochiul încă neobişnuit cu acest material, poate detecta cu uşurinţă greselile. Nu încerca să îţi completezi CV-ul dintr-o singură dată, întotdeauna întoarce-te la el şi mai verifică-l după câteva zile.
  10. Referinţe. Verifică-ţi referinţele înainte de a te folosi de numele lor. Nu e nimic mai rău decât să foloseşti numele unei persoane care fie s-a mutat, fie are ceva împotriva ta sau poate nici măcar nu-şi mai aminteşte numele tău. Cei mai buni oameni pe care trebuie să îi foloseşti pentru referinţe pot fi angajatorul tău prezent sau un profesor de la facultate sau liceu.
Actualizat la 08.09.2021, 18:28